Cześć wszystkim,
Temat już poruszany w powiązaniu z miejscem na koło dojazdowe czy pełnowymiarowe, itd, jednak po przejrzeniu różnych ofert na internecie, dochodzę do wniosku, ze być może warto tu zadać jeszcze kilka pytań.
Mam już wkrótce odebrać auto, w którym jest tylko zestaw naprawczy i chciałbym doposażyć je w koło dojazdowe, lewarek i klucz.
Jest dość sporo dostępnych na rynku zestawów, ale wydaje mi się, że nie koniecznie najbardziej dla mnie dostosowanych. W aktualnym aucie mam zestaw kół zimowych, które trzymam sobie w garażu i dwa razy do roku sobie zmieniam, wtedy kiedy mi pasuje, nie muszę się umawiać w warsztacie, wtedy kiedy jest nawał i terminów brak. Bardzo sobie cenię tę wygodę, dlatego do nowego auta od razu zamówiłem zestaw kół zimowych.
O ile dotąd korzystałem z lewarka awaryjnego, zwykłego klucza i przykręcałem na czuja, w nowym aucie chciałbym troszkę ostrożniej do sprawy podchodzić, i np. zaopatrzyć się w klucz dynamometryczny, żeby czasem nie przekręcić szpilek na piaście.
1. Koło dojazdowe.
Z tego co widzę, głównie dwa warianty dostępne na rynku: 145/80R18, czyli średnica całkowita 68,9 cm, oraz 155/90R17, czyli średnica 71 cm. Koła letnie mam 225/55R19, czyli teoretycznie 73 cm średnicy, zaś zimowe 225/60R18, czyli 72,7 cm. Wydaje mi się, że dojazdówka R17 będzie bliżej rozmiarowo i co za tym idzie lepsza. Czy dobrze rozumuję?
2. Lewarek trapezowy.
Ewidentnie potrzebuję lewarka, którego będę woził razem z dojazdówką, na awaryjne potrzeby. Jednak wolałbym takiego, który nie będzie jakimś badziewiem i z którego będę mógł korzystać te dwa razy w roku do wymiany zestawu kół. W dostępnych zestawach z dojazdówką, są wydaje się najtańsze lewarki, z metalową stopą która harata blachę i lakier. Są dostępne same lewarki z gumową stopą, jednak w jednym komentarzu ktoś pisze, że mu się szybko rozpadła. Więc do końca nie wiem co wybrać, a wolałbym nie inwestować w hydrauliczną żabę, żeby mi jeszcze dodatkowe miejsce zajmowała w garażu.
3. Klucz dynanometryczny.
Tu też jestem jak dziecko we mgle. Bardzo dużo ofert i nie do końca jestem przekonany, czy będę chciał go wozić w aucie przy dojazdówce, czy trzymać w garażu a w aucie wozić mój prosty stary klucz. Macie może jakieś sugestie, rekomendacje do co marki/modelu?
Wielkie dzięki za pomoc.