Autor Wątek: Toyota Rav4 III napęd 4x4, czy działa dołączony automatycznie powyżej 40km/h  (Przeczytany 26419 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kpkp1985

• Toyot Leżący
  • *
Ja zasięgam opinii z serwisów toyota oraz ludzi także z innych grup/forum - oczywiście zdarzający się tacy jak Ty, którzy zaprzeczają temu co pisze, ale równiez jest spore grono potwierdzające moje przekonanie.

Wg instrukcji i kilku rozmów a także telefonów do różnych ASO - toyota w Polsce wszyscy są zgodni do tego co pisze, wiec może Ty wykaz się i udowodnij podając konkretne udokumentowane dowody, ze jest inaczej a ja oraz inni wyciągniemy z tego lekcje.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
Ja zasięgam opinii z serwisów toyota oraz ludzi także z innych grup/forum - oczywiście zdarzający się tacy jak Ty, którzy zaprzeczają temu co pisze, ale równiez jest spore grono potwierdzające moje przekonanie.

Wg instrukcji i kilku rozmów a także telefonów do różnych ASO - toyota w Polsce wszyscy są zgodni do tego co pisze, wiec może Ty wykaz się i udowodnij podając konkretne udokumentowane dowody, ze jest inaczej a ja oraz inni wyciągniemy z tego lekcje.
Rozumiem że przeczytałeś zasadę działania sprzęgła, o co cię prosiłem.
Jeśli ty tak rozumujesz to nie dyskutyujmy

Obi

Offline kpkp1985

• Toyot Leżący
  • *
Czyli rozumiem, ze niektórzy a w szczególności serwisanci z ASO toyota nie przeczytali Twojej rady dot. działania zasady sprzęgła i wszyscy są nieukami.

Daj konkretny przykład z opisem i wytłumacz! jak laikowi, dlaczego uważasz, ze jest inaczej zabłyśniesz  tutaj swoją wiedza nie odsyłając dalej.
« Ostatnia zmiana: 22 Lutego 2021, 10:48:53 wysłana przez kpkp1985 »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Nie rozumiem o co kopie kruszyć, przecież @Piotr Sas napisał "Napęd na 4 się załącza podczas uślizgu auta albo podczas ruszania do prędkości 40 km/h.
Cały czas on nie działa."
I dokładnie tak jest, na "stałe" można załączyć do 40km/h a w innych okolicznościach załącza się automatycznie jak auto tego potrzebuje (np. uślizg kół) więc co chcesz udowodnić, że ma stały 4x4 jak w subaru? Skoro tak nie jest?

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 22 Lutego 2021, 11:40:46 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
Nie rozumiem o co kopie kruszyć, przecież @Piotr Sas napisał "Napęd na 4 się załącza podczas uślizgu auta albo podczas ruszania do prędkości 40 km/h.
I dokładnie tak jest, na "stałe" można załączyć do 40km/h a w innych okolicznościach załącza się automatycznie jak auto tego potrzebuje (np. uślizg kół) więc co chcesz udowodnić, że ma stały 4x4 jak w subaru? Skoro tak nie jest?

Amen
Fajnie że to napisałeś.... Ja kolejny raz nie miałem siły...?.
Obi

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
Jak by TO Ravka miała zamiast tego pseudo napędu 4x4 ( piszę o hybrydach) to byłaby super autem
Tylko nie rozumiem dlaczego Toyota "każe" dopłacać do tego pseudo napędu tj dwóch silniczków elektrycznych tyle samo co do normalnego 4x4?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
Po pierwsze napisałeś o innej generacji (tu mowa o III a nie V) po drugie hybryda ma jeden dodatkowy silnik z tyłu ogarniający awd

Offline marek324

• Toyot Pełzający
  • **
Po pierwsze napisałeś o innej generacji (tu mowa o III a nie V) po drugie hybryda ma jeden dodatkowy silnik z tyłu ogarniający awd

A nie hybryda 4x4 nie ma żadnego silnika z tyłu.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
Ma w V generacji I dlatego napisałem, że pomylił generację

« Ostatnia zmiana: 22 Lutego 2021, 17:49:51 wysłana przez Krisman »

Offline marek324

• Toyot Pełzający
  • **

Sama benzyna ma silnik elektryczny z tyłu? Jesteś pewien? Bo mi się wydaje że tylko hybryda ma silnik z tyłu.

Offline Krisman

• Toyot Spamer

Sama benzyna ma silnik elektryczny z tyłu? Jesteś pewien? Bo mi się wydaje że tylko hybryda ma silnik z tyłu.
Nie zrozumislem co napisałeś, tak, oczywiście że napisałem o hybrydzie. Benzynę mam ja

Wysłane z mojego -J23 przy użyciu Tapatalka

Offline kpkp1985

• Toyot Leżący
  • *

Nigdzie nie napisałem, ze Rav4 III ma stały naped cały czas, przyciskiem można zablokować go do prędkości 40km/h i to się zgadza, ale powyżej tej prędkości jak pisałem wcześniej naped może się włączyć w razie potrzeby także przy prędkości np 70km/h czy powyżej 100km/h - dlatego nazywany jest napędem automatycznie dołączanym i te informacje podane są w instrukcji, która tutaj udostępnilem i potwierdzają to również pracownicy toyota ASO (różnych salonów- żeby nie było ze tylko 1, bo konsultowałem to z ponad 5 z różnych miast), jeżeli nadal uważasz z kolega, ze jest inaczej to podajcie konkretne przykłady a nie tylko słowa ze: - naped nie jest dołączany powyżej 40km/h - itp. i pamietajmy, o jakim modelu auta rozmawiamy!, bo z tego co piszecie to chcecie udowodnić, ze naped załączany automatycznie jest tez tylko do 40km/h, z czym się nie zgadzam.
« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2021, 10:26:09 wysłana przez kpkp1985 »

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany

Nigdzie nie napisałem, ze Rav4 III ma stały naped cały czas, przyciskiem można zablokować go do prędkości 40km/h i to się zgadza, ale powyżej tej prędkości jak pisałem wcześniej naped może się włączyć w razie potrzeby także przy prędkości np 70km/h czy powyżej 100km/h - dlatego nazywany jest napędem automatycznie dołączanym i te informacje podane są w instrukcji, która tutaj udostępnilem i potwierdzają to również pracownicy toyota ASO (różnych salonów- żeby nie było ze tylko 1, bo konsultowałem to z ponad 5 z różnych miast), jeżeli nadal uważasz z kolega, ze jest inaczej to podajcie konkretne przykłady a nie tylko słowa ze: - naped nie jest dołączany powyżej 40km/h - itp. i pamietajmy, o jakim modelu auta rozmawiamy!, bo z tego co piszecie to chcecie udowodnić, ze naped załączany automatycznie jest tez tylko do 40km/h, z czym się nie zgadzam.
cyt.
Otrzymałem odpowiedz oficjalnie z ASO i naped automatyczny działa cały czas a nie tylko do 40 km/h jak w przypadku blokady przyciskiem.

Sprawa wyjaśniona może komuś ta informacja również się przyda
Przytoczyłem Ci twój cytat. Z niego można wnioskować że napęd twoim zdaniem pracuje cały czas, to jest nie prawdą.
 Mojego postu nie czytałeś ze zrozumieniem, gdzie wyraźnie napisałem w jakich warunkach działa Twój napęd (czyli do 40 km/h i/lub podczas uślizgu kół), dodatkowo odpowiedział Ci Krisman, potwierdzając, iż nie napisałem bełkotu tylko łatwo przyswajalny tekst. Bardzo proszę nie szukaj dziury w całym.
Myślę że został wyczerpany wątek, a na zaczepki nie będę odpowiadał
Obi

Offline Krisman

• Toyot Spamer
@kpkp1985, Ty masz chyba trudności że zrozumieniem tekstu. Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem, tylko uważnie.

Wysłane z mojego J23  przy użyciu Tapatalka

Offline kpkp1985

• Toyot Leżący
  • *
Reasumując jak dobrze zrozumiałem naped włączy się automatycznie jeżeli będzie taka potrzeba (uślizg kół) także przy prędkościach ponad 40km/h czyli równie dobrze może to być przy prędkości np 120km/h - lub poprawcie mnie jeżeli nadal jest inaczej czyli włączy się przy uślizgu kół, ale tylko do prędkości 40km/h, ale to byłoby kompletnie bezsensu...

A cytując mnie to napisałem, ze działa cały czas automatycznie (czyli może się włączyć w każdej chwili) a nie ze cały czas jest stały!

« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2021, 15:08:08 wysłana przez kpkp1985 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl