Autor Wątek: przechylone auto - sedan Hybrid 1.8  (Przeczytany 4446 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
Odp: przechylone auto - sedan Hybrid 1.8
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Lutego 2021, 18:09:12 »
Generalnie ja wstydził bym się wstawić taki filmik gdziekolwiek.
Nie tylko Ty, ale jak widać wariatów nie brakuje. Inną i chyba nawet bardziej niechlubną kwestią jest przytaczanie tego filmiku przez naszego ulubionego Kolegę jako wiarygodnego źródła wiedzy <zalamka>

Offline bartsob

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Lutego 2021, 18:10:58 »
a w razie wypięcia się ich nic mi nie pozostaje jak sie wkurzać i odliczać dni do oddania auta po wynajmie i wzięcie innej marki.

na szczęście nie jest to moje auto <taniec>
« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2021, 18:24:29 wysłana przez bartsob »

Offline bartsob

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Lutego 2021, 18:17:46 »
a jak chodzi o obsługę ASO to spodziewałem się czegoś innego:
- dodawanie 2 karty proxi zakupionej u nich - marudzili, że potrzebują do tego kompa i nie byli w stanie ogarnąć dodania 2 pilota. bez kompa, z instrukcją z netu sam dodałem
- przy montażu haka próba oddania auta ze źle spasowanym - zamontowanym zderzakiem tylnim oraz połamana listwa progowa /plastikowa, czarna/ przy kierowcy gdzie schowana jest wiązka od haka, pogubionymi spinkami tapicerki bagażnika

lepiej pierw samemu - m.in dzięki Wam zczytać co jak powinno być i dokładnie sprawdzać po nich.

następnym razem chyba nawet po nich lepiej sprawdzę śruby kól - po wymianie opon zima / lato

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Lutego 2021, 19:57:16 »
Nie tylko Ty, ale jak widać wariatów nie brakuje. Inną i chyba nawet bardziej niechlubną kwestią jest przytaczanie tego filmiku przez naszego ulubionego Kolegę jako wiarygodnego źródła wiedzy <zalamka>
Nasz ekspert ten filmik wkleja już drugi raz i co ciekawe chyba wierzy w te głupoty  :grin:

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Lutego 2021, 20:16:05 »
nic się nie zepsuło bo ASO tego nie stwierdziło, stwierdziło że mają już takie zgłoszenia
Jeżeli auto jeździ prosto, trzyma geometrię i nie ma stuków w zawieszeniu to ASO może twierdzić że jest sprawne ale 1 cm pomiędzy stronami auta to dużo. Filozofii w zawieszeniu nie ma, jeżeli sprężyny są identyczne (może poddostawca je źle oznaczył?) to ten 1 cm musi uciec na elementach gumowych. Jeżeli Google dobrze podpowiada to z tyłu masz sprężyny zamontowane osobno (nie na amortyzatorach) ASO je zdejmowało gdy byłeś u nich? Przy takiej konstrukcji zawieszenia ich wyjęcie to 15-30 min dla mechanika więc może warto to zrobić i porównać same sprężyny oraz ich mocowanie.   

Offline bartsob

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Lutego 2021, 20:24:17 »

Jeżeli Google dobrze podpowiada to z tyłu masz sprężyny zamontowane osobno (nie na amortyzatorach) ASO je zdejmowało gdy byłeś u nich?

nie mam informacji o tym - pewnie nie, pewnie ograniczyli sie do potwierdzenia przechylu i sprawdzenia geometrii i amortyzatorow.

będę ich męczył co dalej planują z tym robić. dzięki za podpowiedź

Offline jinn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Lutego 2021, 20:27:40 »
Coś mi się wydaje, że to kolega Darek jest autorem tego filmu :grin:

Offline bartsob

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Lutego 2021, 20:29:50 »
Panowie, z całym szacunkiem, może wystarczy tej gównoburzy, której jest więcej niż merytoryki

Offline Darek58

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 23 Lutego 2021, 20:31:40 »
Zdarza się, że ułamuje się końcówka sprężyny. Taka zeszlifowana na płasko. To może mieć około 1 cm grubości

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl