Od jakiegoś czasu rozglądałem się za highlanderem, ale był niedostępny. Ostatnio dostałem informację, że wznowiono zamówienia i tym sposobem po jeździe próbnej zamówiłem rocznik 2024. Garść spostrzeżeń:
- wg specyfikacji na papierze jest kilka drobnych różnic względem tego, co widziałem w egzemplarzu testowym lub w testach w Internecie: oświetlenie LED wewnątrz, aczkolwiek wspomniany jest tylko przód, więc nie wiem jak z tyłem; regulacja wysokości fotela pasażera z przodu; cyfrowy wyświetlacz zamiast zegarów; w specyfikacji nigdzie o tym nie piszą, ale widziałem gdzieś w sieci i w katalogu, że przeniesiono ładowarkę indukcyjną z podłokietnika na środkową półkę i jednocześnie usunięto przelotkę na kable (przelotki akurat szkoda moim zdaniem);
- przymierzałem się do tylnych siedzeń i moim zdaniem osoby niskiego albo średniego wzrostu, powiedzmy do 175 cm, bez problemu będą w stanie tam podróżować, za to z przodu jest dość ciekawy zakres regulacji wysokości fotela kierowcy, bo przy maksymalnej wysokości nawet ktoś niski będzie dotykał głową sufitu, tak czy siak, ktoś bardzo niski też da radę kierować, aczkolwiek nie wiem jak z sięganiem do pedałów;
- nie udało mi się pobawić adaptacyjnym tempomatem i trzymaniem pasa, kolega narzekał, że u niego w RAV4 działa przeciętnie, w highlanderze też miałem wrażenie, że jest kiepsko zwłaszcza jeśli chodzi o trzymanie pasa, ale najprawdopodobniej coś źle poustawiałem, albo czegoś nie włączyłem;
- kamery 360 i wsteczna są moim zdaniem w porządku i spełniają swoje zadania, jakość obrazu to nie 4K, ale chyba nie tego oczekuje się od nich;
- wygląda na to, że nadal brak jest schowka na okulary;
- szkoda, że gniazda 12V są tylko z przodu, po jednym w konsoli i podłokietniku;
- dziwne, że w żadnej wersji nie ma automatycznego parkowania równoległego jak np. w Auris, zwłaszcza w tak dużym aucie przydałoby się żeby chociaż wiedzieć, czy się wciśnie, ale żeby nie było tak źle, to zamiast tego mamy kamery 360;
- fotele da się składać tylko dźwigniami na nich samych, nie ma dodatkowych dźwigni w bagażniku;
- pytałem sprzedawcy czy będzie możliwość sterowania zdalnie jakimiś funkcjami auta, zwłaszcza klimatyzacją, ale nie wiedział, zakładam, że nie;
- z tego co widziałem pojawiły się opony całoroczne pasujące na 20" felgi highlandera, jedyny model to Michelin CrossClimate 2, mam mieszane uczucia czy chcę.
Ogólnie auto mi się podoba i nie chcę przez powyższe dawać do zrozumienia, że jest kiepsko, bo jest co najmniej dobrze. Zresztą gdyby było kiepsko, to po prostu bym nie zamówił.