Autor Wątek: Nowa Toyota HIGHLANDER hybrid 2021  (Przeczytany 129841 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline clauz

• Prawie Toyot
  • Samochód:: tojota
Odp: Nowa Toyota HIGHLANDER hybrid 2021
« Odpowiedź #270 dnia: 26 Sierpnia 2023, 22:23:02 »
Od jakiegoś czasu rozglądałem się za highlanderem, ale był niedostępny. Ostatnio dostałem informację, że wznowiono zamówienia i tym sposobem po jeździe próbnej zamówiłem rocznik 2024. Garść spostrzeżeń:
- wg specyfikacji na papierze jest kilka drobnych różnic względem tego, co widziałem w egzemplarzu testowym lub w testach w Internecie: oświetlenie LED wewnątrz, aczkolwiek wspomniany jest tylko przód, więc nie wiem jak z tyłem; regulacja wysokości fotela pasażera z przodu; cyfrowy wyświetlacz zamiast zegarów; w specyfikacji nigdzie o tym nie piszą, ale widziałem gdzieś w sieci i w katalogu, że przeniesiono ładowarkę indukcyjną z podłokietnika na środkową półkę i jednocześnie usunięto przelotkę na kable (przelotki akurat szkoda moim zdaniem);
- przymierzałem się do tylnych siedzeń i moim zdaniem osoby niskiego albo średniego wzrostu, powiedzmy do 175 cm, bez problemu będą w stanie tam podróżować, za to z przodu jest dość ciekawy zakres regulacji wysokości fotela kierowcy, bo przy maksymalnej wysokości nawet ktoś niski będzie dotykał głową sufitu, tak czy siak, ktoś bardzo niski też da radę kierować, aczkolwiek nie wiem jak z sięganiem do pedałów;
- nie udało mi się pobawić adaptacyjnym tempomatem i trzymaniem pasa, kolega narzekał, że u niego w RAV4 działa przeciętnie, w highlanderze też miałem wrażenie, że jest kiepsko zwłaszcza jeśli chodzi o trzymanie pasa, ale najprawdopodobniej coś źle poustawiałem, albo czegoś nie włączyłem;
- kamery 360 i wsteczna są moim zdaniem w porządku i spełniają swoje zadania, jakość obrazu to nie 4K, ale chyba nie tego oczekuje się od nich;
- wygląda na to, że nadal brak jest schowka na okulary;
- szkoda, że gniazda 12V są tylko z przodu, po jednym w konsoli i podłokietniku;
- dziwne, że w żadnej wersji nie ma automatycznego parkowania równoległego jak np. w Auris, zwłaszcza w tak dużym aucie przydałoby się żeby chociaż wiedzieć, czy się wciśnie, ale żeby nie było tak źle, to zamiast tego mamy kamery 360;
- fotele da się składać tylko dźwigniami na nich samych, nie ma dodatkowych dźwigni w bagażniku;
- pytałem sprzedawcy czy będzie możliwość sterowania zdalnie jakimiś funkcjami auta, zwłaszcza klimatyzacją, ale nie wiedział, zakładam, że nie;
- z tego co widziałem pojawiły się opony całoroczne pasujące na 20" felgi highlandera, jedyny model to Michelin CrossClimate 2, mam mieszane uczucia czy chcę.
Ogólnie auto mi się podoba i nie chcę przez powyższe dawać do zrozumienia, że jest kiepsko, bo jest co najmniej dobrze. Zresztą gdyby było kiepsko, to po prostu bym nie zamówił.

Offline MB-benz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: rav4 hybrid
« Odpowiedź #271 dnia: 26 Sierpnia 2023, 23:19:28 »
toyotę kupujesz dla niezawodności i na pewne niedoróbki trzeba przymknąć oko, w MB Audi I Bmw masz pełen wypas i prestiż , ale jak cos sie zacznie psuć , to musisz wyskoczyć z dużej kasy za naprawę . W higlanderze , nie podobają mi sie światła tylne wyglądają  mało atrakcyjnie, ale reszta samochodu  wygląda super. Trzeba sie tylko przyzwyczaić że z pozycji kierowcy ,przed maską nie widzisz nic.

Offline Wasunio

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Highlander
« Odpowiedź #272 dnia: 02 Października 2023, 21:22:37 »
Z tą niezawodnością Toyoty to jest już tak jak w innych autach. Pisałem na forum wcześniej, że coś mi puka w Hilghlanderze z przodu, jest głośne zawieszenie na wyboistej drodze… dzisiaj wróciłem z serwisu- do wymiany mam przekładnię kierowniczą…. Dodatkowo jest akcja serwisowa na wymianę jakiś czujników DT cos tam cos tam… Pan stwierdził również, ze do wymiany są przednie tarcze i klocki (mówiłem, że jest bicie przy hamowaniu…). Także tego….:)
Śmieszne bo koszt samych części to ok. 20 koła…
Mam przejechane trochę ponad 19 000 km :)

toyotę kupujesz dla niezawodności i na pewne niedoróbki trzeba przymknąć oko, w MB Audi I Bmw masz pełen wypas i prestiż , ale jak cos sie zacznie psuć , to musisz wyskoczyć z dużej kasy za naprawę . W higlanderze , nie podobają mi sie światła tylne wyglądają  mało atrakcyjnie, ale reszta samochodu  wygląda super. Trzeba sie tylko przyzwyczaić że z pozycji kierowcy ,przed maską nie widzisz nic.
« Ostatnia zmiana: 02 Października 2023, 21:25:36 wysłana przez Wasunio »

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #273 dnia: 02 Października 2023, 21:25:05 »
Pan stwierdził rozwinięte ze do wymiany są przednie tarcze i klocki ( mówiłem, że jest bicie przy hamowaniu…). T

No chyba na gwarancji, bo wada fabryczna. Uświadomiłeś go?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Wasunio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #274 dnia: 02 Października 2023, 21:26:36 »
No tak- samochód jest na 3 letniej gwarancji producenta. Mojej winy w tym nie ma …

Offline Wasunio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #275 dnia: 02 Października 2023, 21:28:29 »
Podobno są jakieś naprężenia na maglownicy, które w przypadku niektórych aut powodują jej uszkodzenie…

Pan stwierdził rozwinięte ze do wymiany są przednie tarcze i klocki ( mówiłem, że jest bicie przy hamowaniu…). T

Offline Wasunio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #276 dnia: 11 Października 2023, 21:47:21 »
Panowie i Panie,

Miałem dzisiaj spotkanie z krawężnikiem … skubany mnie zaatakował, uszkodził felgę i uciekł…
A tak na serio obtarłem. Czy znacie jakiś zakład w Wawie, który poleruje/szlifuje takie sprawy?

Offline ks1509

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #277 dnia: 21 Listopada 2023, 19:08:00 »
Próbowałem zaktualizować mapy w swoim Highlanderze. Ze strony https://www.toyota-tech.eu/ pobrałem mapy do systemu Toyota Touch 2 with Go (MM17 & MM19) , wpisałem kod urządzenia (Device ID) oraz "request code", który pojawił się na ekranie, ale nie chce mi podać "activation code". Zamiast tego pokazuje się informacja: "BAD_REQUEST This update was activated using Map Care". Miał ktoś może już tak? Co to jest to MapCare?
Dzięki za pomoc

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #278 dnia: 21 Listopada 2023, 20:45:04 »
Mapcare=gwarancja najnowszej mapy
wygląda na problem z serwerem map,ze nie wypluł kodu, spróbuj jutro
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Angelo44

• Początkujący
« Odpowiedź #279 dnia: 10 Grudnia 2023, 00:45:42 »
Dzień dobry;

Jestem nowy na forum. Bardzo ciekawe spostrzeżenia na temat użytkowania Toyoty Highlander.
Czekam na odbiór Toyoty Highlander model 2023.

Offline Wasunio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #280 dnia: 26 Kwietnia 2024, 22:35:02 »
Cześć!

Jakiś czas temu lusterko pasażera przestało mi się składać. Pojechałem do serwisu, nasmarowali mechanizm ale zaznaczyli, że jak znowu przestanie się składać to wymienią mi lusterko. I teraz quiz :). Jak myślicie ile kosztuje lusterko do Highlandera?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #281 dnia: 27 Kwietnia 2024, 06:39:08 »
5999zł ;)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #282 dnia: 27 Kwietnia 2024, 06:49:55 »
5999zł ;)
Jak kolega pyta to pewnie będzie coś spektakularnego  :-)

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #283 dnia: 27 Kwietnia 2024, 10:06:28 »
To już odpłatnie krzyczą a nie na gwarancji?

Offline Wasunio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #284 dnia: 27 Kwietnia 2024, 14:23:02 »
Nie no na gwarancji wymieniają. Ale kolega Krisman trafił w sedno 5 900 plus robota. Sam pracownik, który zamawiał lusterko zbierał koparę…

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl