Autor Wątek: Nowa Toyota HIGHLANDER hybrid 2021  (Przeczytany 129937 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JawkaM

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Highlander
Odp: Nowa Toyota HIGHLANDER hybrid 2021
« Odpowiedź #60 dnia: 23 Lutego 2022, 10:21:25 »
Mam pytanie, czy jest coś na co zwrócić uwagę odbierając nowego Highlandera z salonu tak, żeby nie trzeba potem wracać po kilku dniach z odnalezioną nieoczekiwanie usterką?
Gdzieś czytałem w tym wątku, że komuś nie działała pamięć ustawień fotela kierowcy ... ale możliwe, że są jeszcze inne pierdoły na które warto zwrócić uwagę?
Oczywiście auto jest na gwarancji, ale im wcześniej się zasygnalizuje jakieś rzeczy ... tym lepiej (chyba). :)
 Z góry dzięki za sugestie.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #61 dnia: 23 Lutego 2022, 12:15:23 »
Jest taka check lista w dziale RAV4, może Ci pomoże: https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,49594.msg691327.html#msg691327

Offline lapa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #62 dnia: 25 Lutego 2022, 14:19:55 »
Domykanie drzwi czy nie klekoczą - są dosyć masywne a Toyota ma z nimi problem,
Lusterka (czy szkło jest dobrze przymocowane)- częsty mankament drganie w czasie jazdy,
Pamięć foteli.

W moim higlanderze wszystkie wyżej wymienione usterki były. Dodatkowo jedno lusterko zarysowane - już wymienione.

Offline lapa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #63 dnia: 05 Marca 2022, 20:26:18 »
Ktoś bawił się skrzynią w trybie "S" :) i ewentualne jakie są odczucia z jazdy.

Offline the_leech

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #64 dnia: 07 Marca 2022, 13:53:51 »
Jak dostałem do testów to sam doradca mówił abym pojeździł na S i zobaczył jaka różnica. To co zaobserwowałem, to że chętniej załącza 4x4 aniżeli w standardowym trybie.

Offline JawkaM

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #65 dnia: 17 Marca 2022, 09:22:15 »
hej, udało się komuś z Was zmusić indukcyjną ładowarkę która jest w podłokietniku, do ładowania telefonu w jakimś silikonowym/gumowym case?
U mnie telefon (iPhone13Pro) nie chce się ładować jeśli jest w case ale jeśli go wyciągnę ... to się ładuje. Dziwne bardzo, ponieważ mam w domu dwie stacjonarne ładowarki indukcyjne i żadna nie ma problemu z ładowaniem telefonu w etui.
Podobna sytuacja z telefonem żony (iPhone11) - telefon w cienkim etui silikonowym nie chce się ładować.

Offline the_leech

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #66 dnia: 18 Marca 2022, 10:35:45 »
W egzemplarzu który miałem udostępniony do testu iPhone SE 2 ładował się bez najmniejszych problemów bez ściągania etui. Natomiast posiadam oryginalne etui (nie wiem czy to jest istotne).

Offline Wasunio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #67 dnia: 21 Marca 2022, 20:45:07 »
Czołem,
Co prawda swój samochód odbieram dopiero czerwiec/lipiec ale mam pytanie, jakie koła na zimę założyliście? Czy 20-ki nie są zbyt mało komfortowe? Zawsze na zimę zakładałem o rozmiar mniejsze koła. Czy w przypadku Highlandera ma to sens? Zastanawiałem się nad 19-kami. Czy producent zaleca 19-ki? Z góry dzięki za pomoc. I jeszcze mam pytanie o stopnie progowe- czy ktoś z Was założył i jak się sprawują?

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #68 dnia: 22 Marca 2022, 10:06:48 »
Jak masz napęd na 4 koła ,to nie przejmuj się rozmiarem  i wysokością opony
RAV4 2.5 hybrid

Offline JawkaM

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #69 dnia: 23 Marca 2022, 17:57:52 »
W egzemplarzu który miałem udostępniony do testu iPhone SE 2 ładował się bez najmniejszych problemów bez ściągania etui. Natomiast posiadam oryginalne etui (nie wiem czy to jest istotne).
Też kupiłem oryginalne etui do iPhone13Pro i ... niestety, telefon dalej się nie ładuje. Chyba problem stanowi to, że te nowe telefony mają wyraźnie wystające aparaty i telefon nie leży centralnie płasko na ładowarce, tylko jest pod kątem. Pojechałem nawet do ASO żeby sprawdzić jak sprawa wyglada w innym egzemplarzu Highlandera który stoi w salonie ... i telefon też się nie ładuje. Szkoda Toyota zainstalowała taką słabą tą ładowarkę. Spore rozczarowanie.

Offline JawkaM

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #70 dnia: 24 Marca 2022, 12:12:51 »
Ciekawą rzecz znalazłem zupełnie przypadkowo na https://pl.aliexpress.com/item/1005003228105091.html. W sumie za nie duże pieniądze można kupić odpowiednio wycięte wkładki do wszystkich zakamarków i schowków Toyoty Highlander. Może kogoś to zainteresuje. Sam się zastanawiam ...

Offline JawkaM

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #71 dnia: 29 Marca 2022, 19:32:37 »
Kolejna ciekawostka, na amerykańskim forum Highlandera pojawił się już jakiś czas temu filmik prezentujący Highlandera na chiński rynek https://www.toyotanation.com/threads/highlander-options-we-dont-have-in-usa.1710439/. Nie to żebym rozumiał cokolwiek co ten człowiek mówi, ale na filmie widać kilka rzeczy których nie ma ani w USA ani w Europie.
Na przykład zupełnie inne (chyba) matrycowe lampy, zupełnie inny system infotainment, pozwalający na przykład na wyświetlanie mapy na całym ekranie 12.3" ... w pełni cyfrowe zegary.
Cholera wie czym się to auto jeszcze różni ... ale te rzeczy rzuciły mi się od razu.

Offline the_leech

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #72 dnia: 31 Marca 2022, 19:41:13 »
Kolejna ciekawostka, na amerykańskim forum Highlandera pojawił się już jakiś czas temu filmik prezentujący Highlandera na chiński rynek https://www.toyotanation.com/threads/highlander-options-we-dont-have-in-usa.1710439/. Nie to żebym rozumiał cokolwiek co ten człowiek mówi, ale na filmie widać kilka rzeczy których nie ma ani w USA ani w Europie.
Na przykład zupełnie inne (chyba) matrycowe lampy, zupełnie inny system infotainment, pozwalający na przykład na wyświetlanie mapy na całym ekranie 12.3" ... w pełni cyfrowe zegary.
Cholera wie czym się to auto jeszcze różni ... ale te rzeczy rzuciły mi się od razu.
Matrycowe reflektory to jest rzecz której nie mogę przeboleć. Dla mnie to jest must-have w samochodzie tej klasy. Mam w drugim samochodzie zdecydowanie niższej klasy i byłem mega zdziwiony, że tutaj nie ma :(

Offline Sir_Blade

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #73 dnia: 05 Kwietnia 2022, 21:41:40 »
Czołem,
Co prawda swój samochód odbieram dopiero czerwiec/lipiec ale mam pytanie, jakie koła na zimę założyliście? Czy 20-ki nie są zbyt mało komfortowe? Zawsze na zimę zakładałem o rozmiar mniejsze koła. Czy w przypadku Highlandera ma to sens? Zastanawiałem się nad 19-kami. Czy producent zaleca 19-ki? Z góry dzięki za pomoc. I jeszcze mam pytanie o stopnie progowe- czy ktoś z Was założył i jak się sprawują?

Ja kupiłem na zimę. BRIDGESTONE BLIZZAK LM005. Testowałem trochę w górach (kopny śnieg + podjazdy pod górkę) i dawały radę. Wymiar taki jak letnia.
Pzdr,

Sir_Blade

Offline Sir_Blade

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #74 dnia: 05 Kwietnia 2022, 21:52:13 »
Czy miał już ktoś z Was "przyjemność" doprowadzić Highlandera do sytuacji, że posuwając się bardzo wolno w korku, nagle przestaje działać padał gazu?  NA elektryku.

Zdarzyło mi się to już dwa razy. But w podłogę nic nie daje (w pierwszej chwili).

A i przy okazji, do projektanta co tak zaprojektował tylne pasy, że non stop dudnią jak się ich odpowiednio nie odczepi, karny kaktus!!!

Pzdr,

Sir_Blade

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl