Kolejne akcje serwisowe:
Modyfikacja ramy oparć foteli przednich w samochodach Toyota Highlander (kod kampanii: XGG05 )
W pojazdach objętych kampanią Autoryzowane Stacje Dilerskie dokonają modyfikacji ramy oparcia foteli przednich. Naprawa zostanie przeprowadzona bezpłatnie. Szczegóły dostępne w Autoryzowanych Stacjach Dilerskich.
Zmiana oprogramowania sterownika układu hamulcowego (kod kampanii: XGG22 )
Autoryzowane Stacje Dilerskie dokonają zmiany oprogramowania sterownika układu zapobiegającego poślizgom. Naprawa zostanie przeprowadzona bezpłatnie. Szczegóły dostępne w Autoryzowanych Stacjach Dilerskich.
Ciekawe to co piszesz, z ramą oparć foteli ... bo faktycznie jak zacząłem korzystać z auta to zauważyłem, że fotele nie są tak sztywne jak w moim poprzednim aucie. Kilka razy zdażyło mi się, że osoba siedząca za mną chciała się 'przyciągnąć' trzymając oparcie fotela i spowodowało to delikatne odkształcenie oparcia w tył.
Z innej beczki natomiast: zjechałem dziś do domu po przejechaniu ~3tys km m.in. po górskich autostradach w Szwajcarii i przednie tarcze hamulcowe nie nadają się już do jazdy. Każdorazowe zwalnianie na autostradzie z 130km/h do powiedzmy 80km/h powoduje takie wibracje kierownicy że przenosi się to na całe auto.
Nie jeżdżę jakoś specjalnie ostro i mimo, że starałem się 'dotrzeć tarcze i klocki' od nowości nie hamując ostro, nic to nie dało. Każdorazowy zjazd z przewyższeń w Szwajcarii, jak tarcze się trochę rozgrzały, powodował takie telepanie kierownicy, że jazda była wręcz niebezpieczna. Na szczęście jestem już umówiony w ASO na wymianę tych przednich tarcz (przebieg auta teraz to ~8tys km), ale jestem pewien, że problem się pojawi ponownie ... póki w ramach kolejnej akcji serwisowej Toyota nie wprowadzi innych, zmodyfikowanych tarcz.
Gdyby ktoś znalazł jakieś zamienniki od na przykład EBC, Hawk, Brembo ... to dajcie znać. Telepiąca się kierownica podczas hamownia odbiera przyjemność z jazdy.