Autor Wątek: Nowa Toyota HIGHLANDER hybrid 2021  (Przeczytany 129784 razy)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Nowa Toyota HIGHLANDER hybrid 2021
« Odpowiedź #210 dnia: 19 Listopada 2022, 14:48:48 »
Ten?
https://allegro.pl/oferta/carlinkit-4-0-android-auto-apple-carplay-12332048386
Bo widziałem na YT, że bywają problrmy z softem?
Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline pompidou

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Highlander
« Odpowiedź #211 dnia: 20 Listopada 2022, 17:52:03 »
Witam. Wlasnie niedawno zamowilem Highlandera i wiem ze bedzie on na letnich oponach. Jednak od wielu lat jezdze na wielosezonowych i chcialbym zalozyc takie w nowej toyocie. Rozmiar sezonowych to: 235 55 R20 jednak takiego rozmiaru nie ma w wielosezonowych. Czy ktos wie czy mozna zalozyc jakis podobny rozmiar np. 255 55 R20 a wiec szersze o 20mm. A moze jakis inny altrrnatywny rozmiar ?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #212 dnia: 20 Listopada 2022, 18:04:25 »

Offline ma_kraj

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Highlander 2022
« Odpowiedź #213 dnia: 22 Listopada 2022, 15:00:09 »
Ten?
https://allegro.pl/oferta/carlinkit-4-0-android-auto-apple-carplay-12332048386
Bo widziałem na YT, że bywają problrmy z softem?
Tak, ten. O problemach z softem nic nie wiem, bo sam nie mam problemu, to nie szukałem informacji :).

Offline Tomasz44

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #214 dnia: 03 Grudnia 2022, 12:58:26 »
https://autokult.pl/najczesciej-kradzione-mamy-liste-jest-kilka-zaskoczen,6839544497707552a

Niech mnie ktoś rzetelnie oświeci. "Najczęściej w ręce złodziei wpadał Hyundai Tucson (156 egzemplarzy) .... Kolejne miejsca nie są niespodziankami, gdyż uplasowały się tam Toyoty (RAV4 i Corolla))". Co się tak psuje w Toyotach, że części są do nich tak poszukiwane?? Rozumiem układy hybrydowe do dojechanych taxi Priusów (których tu nawet nie wyszczególnili) ale reszta??
No i to jeszcze "w 2021 roku skradziono tylko siedem dacii duster, choć jest ona jednym z popularniejszych pojazdów w kraju" - nie psuje się czy części są za darmo?
Skradzionych ok. 250 szt toyoty w 10 m-cy nie jest to jakoś dużo jak na nasz kraj ale jest to tylko częściowe zaspokojenie popytu.
No chyba że właściciele Toyot kupują części gdzie popadnie a np. VW tylko z pewnego źródła :)

Pzdr.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #215 dnia: 03 Grudnia 2022, 13:25:58 »
Auta bardzo popularne a części drogie i tu chyba cała tajemnica.
A może złodzieje też się przywiązali do marki ;)

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #216 dnia: 03 Grudnia 2022, 19:47:43 »
Już brakuje niektórych części zamiennych do corolli i highlandera.
Dodatkowo rozbite wozy ściągane z USA napędzają rynek. A będzie gorzej.

Ble i Cobra to tylko propaganda. By nabić kabze sprzedawcy, taki deal między firmami a konsument myśli, że jest chroniony przez blokadę. 100 razy lepiej kupić lagę na kierownicę. Firmy które to sprzedają obecnie mają przyrost 400%

Także dobre indywidualne zabezpieczenie plus lokalizator po kradzieży to jakieś szanse na opóźnienie w zniknięciu auta a potem na jego odzyskanie.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #217 dnia: 03 Grudnia 2022, 20:27:08 »
Kradną na części blacharskie, silniki i napędy ich nie interesują. Popatrz na ceny silników, 2.5 hybryda kosztuje 2000-3000 pln. To jest śmiech. Diesel do Proace/Opla/Citroena/Fiata/Peugota to min. 5000.
Od dawna twierdzę, że szkoda całkowita powinna wykluczać auto z możliwości ponownego dopuszczenia do ruchu. A jak widać, znakowanie DNA nie zmieniło nic.

Offline Grzegorzz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Highlander 2021
« Odpowiedź #218 dnia: 03 Grudnia 2022, 21:40:54 »
Witam, ja założyłem zimowe 245/50/20 czyli trochę szersze i wszystko gra. Generalnie od razu zauważyłem że jeździ się trochę lepiej - auto jest bardziej stabilne i nie kiwa się bardzo na boki. Rozważam nawet sprzedaż oryginalnych 235 i zakup całorocznych lub letnich jeszcze trochę szerszych niż 245. Widziałem na kilku testach jak bardzo buja się auto na oryginalnych 235, chyba są jedna za wąskie jak na takie duże auto. Optycznie auto wygląda też znacznie lepiej - bardziej jak X5 czy Q5 które są na szerszych oponach. Z innej beczki to polecam wymianę żarówek w kierunkach na ledy, super wygląda i świeci, odblokowanie funkcji w kluczyku domykania szyb i sygnału dźwiękowego jak zostawi się auto na światłach.
Dostałem też info z serwisu że niedługo szykuje się akcja serwisowa na nasze auta - wymiana tarcz i klocków bo są zrobione ze słabych materiałów i często pojawiają się drgania itd.

Offline pompidou

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #219 dnia: 04 Grudnia 2022, 19:34:27 »
Jesli ktos z Was zalozyl opony CALOROCZNE w rozmiarze innym niz seryjne 235 55 20 dajcie znac. Czy opony caloroczne 255 55 20 tez dadza rade ?

Offline Wasunio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #220 dnia: 11 Grudnia 2022, 21:55:18 »
Cześć,

Powiem Ci tak- nie wiem czy ryzykowałbym założenie innego rozmiaru niż producent dopuścił w homologacji (dot felg i opon). Przy szkodzie możesz mieć problem z wypłatą odszkodowania.
Ja popełniłem błąd i kupiłem do swojego felgi 18-ki (bo większy komfort) i wymieniłem je niestety na 20-ki właśnie z powodu, który opisałem powyżej. W dzisiejszych czasach firmy ubezpieczeniowe sięgają po wszystkie możliwe sposoby.

Jesli ktos z Was zalozyl opony CALOROCZNE w rozmiarze innym niz seryjne 235 55 20 dajcie znac. Czy opony caloroczne 255 55 20 tez dadza rade ?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #221 dnia: 11 Grudnia 2022, 22:59:35 »
Ja popełniłem błąd i
...bzdura, więc się nie przejmuj. Prawo w PL jest jasne, a "szczątkowym" wypisem z homologacji się nie przejmuj.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #222 dnia: 11 Grudnia 2022, 23:11:30 »
W dzisiejszych czasach firmy ubezpieczeniowe sięgają po wszystkie możliwe sposoby.
Akurat do tego Ci nie sięgnął bo nie mają możliwości prawnej.

Offline Wasunio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #223 dnia: 13 Grudnia 2022, 19:02:11 »
A jaka wg. Ciebie Krisman jest wykładnia prawa Polskiego w tym zakresie? Kontaktowaliśmy się w sprawie felg i to co piszesz nie jest do końca prawdą. Dostałem świadectwo homologacji na Polskę dla modelu executive i w kwestii np. Kół (felgi +opony) jest ewidentny wpis tzn. jakie koła mogą być montowane w samochodzie.

Ja popełniłem błąd i
...bzdura, więc się nie przejmuj. Prawo w PL jest jasne, a "szczątkowym" wypisem z homologacji się nie przejmuj.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #224 dnia: 13 Grudnia 2022, 19:59:52 »
...przez producenta, nie Ciebie. Ty możesz zainstalować każde które mają "swoją" homologację i spełniają wymogi zapisane w kodeksie. Jest w tym temacie wiele informacji na naszym forum i jak reagowała toyota na bardziej "dociekliwych" (nowe naklejki na słupek z nowymi rozmiarami), a tu masz ciekawy artykuł, jeden z wielu.
https://www.autocentrum.pl/publikacje/porady/chcesz-zamontowac-akcesoryjne-felgi-sprawdz-zanim-sie-zdecydujesz-na-zmiane/

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl