Autor Wątek: Przyrost oleju na miarce.  (Przeczytany 68273 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Przyrost oleju na miarce.
« Odpowiedź #75 dnia: 11 Marca 2021, 21:22:18 »
A 2.0 i 2.5 to nie ta sama rodzina silników, tylko rozwierconymi cylindrami?
Bo u mnie bagnet pokazuje stan wzorcowo

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline PABLO7777

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #76 dnia: 11 Marca 2021, 22:03:36 »
Stan oleju na miarce z dnia dzisiejszego.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline PABLO7777

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #77 dnia: 11 Marca 2021, 22:04:00 »
Przebieg na fotce.

Offline PABLO7777

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #78 dnia: 11 Marca 2021, 22:04:29 »
Przebieg na fotce.

Offline ADIEEE

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #79 dnia: 12 Marca 2021, 07:07:41 »
Mam filmik z USA gdzie koleś bada olej za każdym razem jak wymienia go w silniku - tu akurat jest silnik z RAV4.
Na początku widać kategorie "fuel dilutation" - czyli rozrzedzanie oleju paliwem - tak to rozumiem. Wynosi 1.7 % i jest na zielone czyli pewnie w normie. Później opisuje inne czynniki i wartości.

https://www.youtube.com/watch?v=pgctRtSkU2A
Co o tym myślicie?

Moim zdaniem latem temat umrze, wróci pewnie kiedy się ochłodzi.

Tu zamieszczam artykuł straszący wszystkim użytkowników :P - no cóż uroki benzyny
:D.

https://www.auto-swiat.pl/porady/eksploatacja/zabojca-silnika/782jhye

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #80 dnia: 12 Marca 2021, 08:33:10 »
Krótko mówiąc, biorąc powyższe pod uwagę, jeśli paliwo jest już w oleju, to tylko szybka wymiana jest w stanie pomóc, a nie żadne odparowywanie...
SAP ABAP Certified Developer

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #81 dnia: 12 Marca 2021, 09:18:39 »
Artykuł fajny  tylko należy pamiętać że był napisany 18 lat temu (przed era problemów z DPF), co świadczy o tym iż silniki GDI nie stworzyły tego problemu a był on jedynie maskowany przez lata poprzez duże zużycie oleju. Zarówno oleje silnikowe jak i same jednostki napędowe znacznie się zmieniły i dużo szybciej się nagrzewają, mają mniejszą pojemność oleju, miski olejowe są często wykonane z aluminium i mają kilka przegród co znacznie przyspiesza nagrzewanie oleju. Więc obstawiam że w nowoczesnych układach napedowych (konwencjonalnych) benzyna znacznie szybciej odparuje
« Ostatnia zmiana: 12 Marca 2021, 09:25:25 wysłana przez Gawel89 »

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #82 dnia: 12 Marca 2021, 10:43:48 »
gdyby bylo tak zle to wszystkie silniki benzynowe by padaly jak muchy a tak nie jest. to ze benzyna sie dostaje do oleju to wiadoma sprawa. to ze trzeba wysokiej temperatury ponad 90 stopni na oleju by benzyna odparowala tez wiadomo. i ogolnie wiekszosc aut jezdzacych po Polsce robia krotkie dystanse gdzie silnik nigdy nawet nie osiaga temperatury roboczej (mowie o oleju a nie wodzie bo ta nagrzewa sie conajmniej dwa razy szybciej) czyli trasy do 10km a zwlaszcza zima i te auta jednak robia naloty po 300tys km. wiec nie straszmy jak to jest tragicznie. producenci olejow wiedza ze benzyna dostaje sie do oleju i ich oleju sa do tego dostosowane po zmieszaniu z benzyna ich oleje nie traca lepkosci. po to sa cale formuly na dodatki by takim rzeczom zapobiegac. ogolnie toyota poszla po calosci zalecajac olej 0w-18 a nie 5w35 no ale to tylko chec jak najmniejszego spalania. tak samo z oponami. te nie maja sluzyc przyczepnosci tylko niskiemu spalaniu. cos za cos. jak chce sie dobre prowadzenie opony trzeba zmienic na pilot sport 4 a jak chce sie miec silnik zabezpieczony zalac olej 0w-30 . no ale wtedy pewnie spalanie pojdzie conjamniej litr w gore.
« Ostatnia zmiana: 12 Marca 2021, 10:46:24 wysłana przez Piwo »

Offline tkf

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #83 dnia: 23 Marca 2021, 22:40:06 »
U mnie na miarce też jest powyżej górnej kreski, ale mam tak od wymiany oleju. I słyszałem, że już z fabryki tak wyjeżdżają.

Wymieniał ktoś może olej we własnym zakresie? Czy po nalaniu ilości oleju wg instrukcji (4,5l) poziom na miarce jest wewnątrz zakresu? Zresztą nawet w instrukcji piszą, że to wartość przybliżona...

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #84 dnia: 24 Marca 2021, 07:54:41 »
Nie rozumiem lania 'na pałę', bo instrukcja... może jestem archaiczny, ale wolę stare sposoby, czyli dolewając, kontrolować stan oleju... dopilnowałem tego w ASO w zeszłym tygodniu i mam 3/4 nalane.
SAP ABAP Certified Developer

Offline wisnia87r

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #85 dnia: 24 Marca 2021, 08:35:11 »
Podobno Toyota już pracuje nad softem, który naprawia cały problem. Ma być akcja serwisowa i będą wgrywać nowe oprogramowanie do silnika.
Źródłem problemu jest niedogrzanie silnika w ruchu miejskim przy niskich temperaturach. W przyszłym tygodniu jestem umówiony w serwisie to potwierdzę te informacje.

Offline Malybo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #86 dnia: 25 Marca 2021, 02:04:28 »
Ciekawy jestem co na ten temat wymysla, co zrobią z tym problemem. Pewnie będzie tak ze zeby dogrzac silnik w niskich temperaturach bedziemy jeździli tylko na benzynie w zime. Ogolnie mam jeszcze od miesiąca nowa Yaris  i żona zrobiła ponad tys kilometrów juz,  nie widzę żadnych zmian na bagnecie z tym ze robi trasy po 40 km także silnik jest dogrzany. A w Yaris jest też silnik dynamic force... zobaczymy w późniejszym czasie jak to bedzie wyglądać.  Co do naszych silników to Pożyjemy, Zobaczymy.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
Przyrost oleju na miarce.
« Odpowiedź #87 dnia: 03 Kwietnia 2021, 20:31:30 »
U mnie coraz wiecej oleju... juz ponad 1cm. We wtorek umawiam ske do ASO i niech zaczna cos z tym robic. Bardzo mocny zapach benzyny.

Offline wisnia87r

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #88 dnia: 04 Kwietnia 2021, 09:15:16 »
Byłem dwa dni temu w ASO, odciągnęli nadmiar benzyny założyli plombę mam przyjechać za 1k km i wtedy zgłoszą problem oficjalnie do TMP. Zobaczymy co z tego będzie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #89 dnia: 04 Kwietnia 2021, 09:19:29 »
Wqrwia mnie brak szacunku dla klienta (plomba) założenie z góry że ktoś ich chce oszukać, naciągnąć.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl