Autor Wątek: Przyrost oleju na miarce.  (Przeczytany 68136 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Przyrost oleju na miarce.
« Odpowiedź #135 dnia: 02 Maja 2021, 07:22:23 »
Taki nowy Yaris HSD, samochód miejski, który nie nadaje się do miasta. Cyrk. Za to stary Yaris HSD na silniku od Priusa C, czyli silniku z wtryskiem pośrednim można sobie jeździć jak się chce - taki silnik pożyje z 1 mln km
Nowy Yaris HSD ma wtrysk pośredni, zawsze lepiej coś sprawdzić przed napisaniem głupoty.
Co do 2.0 i 2.5 to na jakim rodzaju wtrysku się poruszasz zależy od kierowcy. Tylko gdy są niskie temperatury to następuje podwojny wtrysk zaraz po uruchomieniu w celu ogrzania katalizatorów ale podobna procedura jest w każdym nowoczesnym silniku.
U mnie po 4 tys. km stan oleju jest cały czas na max, sprawdzam co tankowanie, obecnie w tygodniu odcinki po 19 km dziennie, gaszenie silnika co 5 km, połowa dystansu rano połowa popołudniu, a w weekend trasa od 50 do 400 km.
« Ostatnia zmiana: 02 Maja 2021, 07:32:52 wysłana przez Gawel89 »

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #136 dnia: 02 Maja 2021, 07:38:07 »
Ale czy w Polsce żadna camry nie zrobiła  80tys km i więcej by otworzyć miskę i sprawdzić czy któraś panewka przytarta ? Chyba już wiadomo czy ten silnik pożyje te 50tys km bo takie przebiegi to w niejednej camry czy rav4 hybrid już nabite i jakoś nie słychać o zatartych silnikach? Czy słychać? Ktoś zna taki przypadek? Moim zdaniem silnik pożyje i pół miliona i nic na tym rozrzedzonym oleju się nie stanie.
« Ostatnia zmiana: 02 Maja 2021, 07:43:49 wysłana przez Piwo »

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #137 dnia: 02 Maja 2021, 08:35:25 »
Ale czy w Polsce żadna camry nie zrobiła  80tys km i więcej by otworzyć miskę i sprawdzić czy któraś panewka przytarta ? Chyba już wiadomo czy ten silnik pożyje te 50tys km bo takie przebiegi to w niejednej camry czy rav4 hybrid już nabite i jakoś nie słychać o zatartych silnikach? Czy słychać? Ktoś zna taki przypadek? Moim zdaniem silnik pożyje i pół miliona i nic na tym rozrzedzonym oleju się nie stanie.
Pol miliona czyli de facto 250tys w warunkach miejskich gdzie polowa czasu to elektryk.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #138 dnia: 02 Maja 2021, 10:21:57 »
No tak. Ale najważniejszy dystans do awarii a to ile czasu przez ten dystans pracował silnik benzynowy WHO Cares.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #139 dnia: 02 Maja 2021, 11:20:26 »
Konkurs tłumaczenia wad Toyoty przez użytkowników uważam za otwarty.
Jestem ciekaw konkluzji.
Na razie dowiedziałem się, że za podniesiony poziom oleju w mojej Camry, odpowiadają inne marki, które też mają ten problem. A Toyota nie chciała być lepsza. No i oczywiście winna jest ekologia i UE.
Czekam na przysłowiową brzozę  :wallbash:

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #140 dnia: 02 Maja 2021, 12:03:12 »
Po pierwsze to niekoniecznie jest problem. Promem może się okazać jak silniki będą padać. Dopóki nie padają problemu nie ma żadnego. Po prostu nie zaglądaj w bagnet i tyle. Rączka świerzbi?

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #141 dnia: 02 Maja 2021, 12:12:54 »
Kuba skoro masz problem z samochodem to męcz ASO, a wylewanie swoich żalów na forum nie uzdrowi Twojego auta. Jak widać nie każdy ma problem z nadmiarem oleju, może jest to spowodowane stylem jazdy i pokonywanymi trasami, a może usterką Twojego egzemplarza, może masz wadliwe wtryski? Jak dotąd na forum pojawił się tylko jeden raport oleju z którego jak dobrze pamiętam olej miał niewielką domieszkę benzyny (trudno mi go znaleźć bo w 3 wątkach o oleju jest straszny spam). Patrzenie na bagnet nie powie Ci ile benzyny znajduje się w oleju i jak wpływa to na jego parametry. Każdy silnik benzynowy ma jakąś domieszkę benzyny w oleju i jest to rzecz normalna. W silnikach 2.0 TSI właściciele nawet nie przypuszczają że mają ją w oleju ponieważ między wymianami muszą go uzupełnić przy dynamicznym stylu jazdy. Bardziej by mnie martwił ubywający olej ponieważ świadczyło by to o słabych pierścieniach i przyczyniło by się do szybkiego zużycia drogiego katalizatora i GPF-a.
Tak więc do osób mających problem, męczcie ASO, nie dawajcie się zbywać (każde ASO jest inne), zakładajcie plomby, badajcie na swoją rękę olej jeżeli obecny stan Was nie zadowala w najgorszym razie będziecie mieli darmowe wymiany oleju i kartę przetargową gdy w silniku wystąpi jakakolwiek usterka nawet nie mająca nic wspólnego z olejem.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #142 dnia: 02 Maja 2021, 15:45:45 »
Nie, to się nie dzieje na prawdę.
Wklejcie tu linki do problemów, wszystkich marek

Nie odwracaj kota ogonem. Skoro tojota dno to znaczy że już nic nie ma niżej no ale teraz sprawdźmy marki które są wyżej. Bo jak są tak samo nisko to może dno jest pewnym znakiem czasu który trzeba zaakceptować?

Miałeś podać marki które są godne polecenia czyli 100% modeli/opcji 100% zadowolenia (brak problemów technicznych z winy producenta).

Więc krótko: nie fantazjuj tylko dawaj konkrety, czekam na markę. 

Konkurs tłumaczenia wad Toyoty przez użytkowników uważam za otwarty.

Przestań stosować socjotechniki.

Pogrubiłem dla Ciebie żelazne fakty :

Tojotę trzeba ganiać za wady
Wady trzeba zgłaszać do aso/producenta
Tak jest to wstyd dla tojoty że nie podołała nowemu elementowi wyposażenia hybrydy
Nie każda tojota 2,0/2,5 ma ten problem

p.s.

Pilnuje rav4h 20r jeżdżona na mega krótkich odcinkach i jest ok.

Offline Marwei

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #143 dnia: 02 Maja 2021, 22:42:43 »
 Kolega pisze by doczytac zanim sie palnie głupote a tymczase sam nie doczytał bo to jasna sprawa ze nowy Yaris jest wlasnie na wtrysku bezposrednim.Troche pokory!!
Nowy Yaris HSD ma wtrysk pośredni, zawsze lepiej coś sprawdzić przed napisaniem głupoty.
Co do 2.0 i 2.5 to na jakim rodzaju wtrysku się poruszasz zależy od kierowcy. Tylko gdy są niskie temperatury to następuje podwojny wtrysk zaraz po uruchomieniu w celu ogrzania katalizatorów ale podobna procedura jest w każdym nowoczesnym silniku.
U mnie po 4 tys. km stan oleju jest cały czas na max, sprawdzam co tankowanie, obecnie w tygodniu odcinki po 19 km dziennie, gaszenie silnika co 5 km, połowa dystansu rano połowa popołudniu, a w weekend trasa od 50 do 400 km.
[/quote]

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #144 dnia: 03 Maja 2021, 07:54:30 »
Kolega pisze by doczytac zanim sie palnie głupote a tymczase sam nie doczytał bo to jasna sprawa ze nowy Yaris jest wlasnie na wtrysku bezposrednim.Troche pokory!!
https://toyota-club.net/files/faq/20-08-01_faq_df_r3_en.htm
Yaris HSD jest na wtrysku pośrednim, teraz kolega może okazać pokorę o której pisal.

Offline Marwei

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #145 dnia: 03 Maja 2021, 09:44:18 »
HEHE.Kolega wie co oznacza z angielskiego Direct Injection???Jeśli nie zapraszam na stronę toyota.pl i ma po polsku napisane jak byk WTRYSK BEZPOSREDNI!!!!!Cala rodzina dynamic force jest na bezpośrednim.O rany ręce opadają.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #146 dnia: 03 Maja 2021, 09:46:43 »
HEHE.Kolega wie co oznacza z angielskiego Direct Injection???Jeśli nie zapraszam na stronę toyota.pl i ma po polsku napisane jak byk WTRYSK BEZPOSREDNI!!!!!Cala rodzina dynamic force jest na bezpośrednim.O rany ręce opadają.
Dynamic Force ma dwa wtryski na cylinder. Zarowno posredni jak o bezposredni.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Marwei

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #147 dnia: 03 Maja 2021, 09:54:13 »

Offline Marwei

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #148 dnia: 03 Maja 2021, 09:57:24 »
Oczywiście ze jest jak kolega pisze ze ma oba rodzaje.Ale kolega powyżej twierdzi ze pisze się tu głupoty bo ma sam pośredni jak w starym priusie.Ok koniec z ta dyskusja bo zaśmiecamy temat natomiast musiałem się krótko odnieść bo nie lubię jak ktoś nie ma wiedzy a rzuca epitetami.

Offline MateuszWwa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #149 dnia: 03 Maja 2021, 10:27:32 »
Ja zaczalem sprawdzać i nie mam przyrostu. Poziom maks jest caly czas bez górek.
Dzięki za info.
Mam tylko pytanie jak długie odcinki wykonujesz?

Ok 20 km w jedna strone do pracy i takie trasy szybsze ok 50km 100km. Zdarzaly sie tez po 200 w ciagu dnia ale raptem kilka. Trudnosc w ocenie polega na tym ze auto mialo juz 30tys najechane jak kupilem wiec dopiero swoj przeglad olejowy bede mial za 9tys km. Mam jeszcze rok z kawałkiem gwarancji.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl