Autor Wątek: Przyrost oleju na miarce.  (Przeczytany 68135 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Przyrost oleju na miarce.
« Odpowiedź #210 dnia: 23 Maja 2021, 22:47:27 »
...a ja nigdy nie byłem (pierwsza toyota), nie jestem ( bo ravka mi doopy nie urywa) i nie będę fanem toyoty (to ostatnie na 99%, bo a nóż widelec stworzą coś, co im nie wyjdzie i będzie ponadprzeciętne), ale nigdy nie napiszę, że coś jest WADLIWE, jeśli się nie popsuje, nie będzie spełniało swego zadania itp. Silnik w którym podnosi się i opada poziom "oliwy", który jeździ i zachowuje się tak samo bez względu na ten poziom i do tego nie psuje się...spełnia swoje zadanie.  Widzisz różnicę między fanem a rozsądkiem? Amen.
Edit:
Po Twoich "wcześniejszych" postach Ciebie brałem za "fana" (wypowiedzi o biedronka'ch, lidll'ach i innych zjawiskach motoro-podobnych.
« Ostatnia zmiana: 23 Maja 2021, 22:52:29 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #211 dnia: 24 Maja 2021, 07:50:03 »
Według Kuby każdy kto nie narzeka na Toyote jest jej psychofanem.

Offline MateuszWwa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #212 dnia: 24 Maja 2021, 20:59:47 »
Moim zdaniem problem istnieje tylko tu haha :) mysle ze malo ktory wlasciciel camry ma forum, ze w subaru jest forum to wiadomo a w toyocie? Podejrzewam ze jakieś 5% wlascicieli nowych camry moze tu być a reszta poprostu jezdzi i cieszy sie życiem.

Z ciekawosci zaczalem sprawdzac i faktycznie juz mialem 0,5cm czy 1cm juz nie pamietam, bo teraz zniknelo i sa jakies milimetry ponad. Tyle ze moja ma różne tryby jazdy, jest dziadkowozem, czesto "hotheczem" to musi dziwnie wygladać z boku :) , no i  tez autostradowym przecinakiem z nieschodzacym 180 190 kmh.... A ostatnio wiozła mnie żona i tez 180 nie moglo zejsc z licznika.

Ja jestem fan boyem toyoty i tez uważam ze poki dziala , nawet nei stwarza zadnych problemow, wibracji, zapachów, itd id to wszystko jest sprawne. .

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe
« Odpowiedź #213 dnia: 24 Maja 2021, 21:04:29 »
A ja się zastanawiam czemu ASO zalewa olej pod max?

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
« Odpowiedź #214 dnia: 24 Maja 2021, 21:22:41 »
A ja się zastanawiam czemu ASO zalewa olej pod max?

Jak się olej rozrzedza, to lepiej więcej.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #215 dnia: 24 Maja 2021, 21:54:44 »
Zawsze miałem lane pod max w innych markach, to czemu tu miałoby być inaczej?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #216 dnia: 25 Maja 2021, 08:02:04 »
Dawno dawno temu do używanych samochodów lało się gdzieś tak po środku min a max bo jak za dużo to nie za dobrze chyba chodziło o uszczelniacze

Offline andrzejek-k68

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #217 dnia: 25 Maja 2021, 12:46:40 »
To, że w silnikach Toyoty {i nie tylko jej} 2/0 czy 2.5 przybywa oleju {rozcieńczanie paliwem} nie jest dla silnika obojętne, tak jak nie jest obojętne na jakim oleju jezdzimy i jak często go zmieniamy.To, co dla 1-szego właściciela "wydaje" sie nieistotne, może okazać sie b. istotne dla któregoś  kolejnego, kolejnychGorsze parametry smarne rozieńczanego leju przekladaja sie na gorsze smarowanie i stopniowe szybsze, niż normalnie {stale parametry oleju} zużywanie elementów silnika.On sie  nagle nie zatrze po 10 czy 40 tys. km przebiegu, ale odezwie sie po większym przebiegu i skróci okres bezproblemowego użytkowania auta.
Ktoś powie, że go to nie obchodzi, bo kupuje auto na max 3 lata i zmienia na nowe i ma na to gdzieś.
Będzie miał gdzieś do momentu, gdy opinia o krótkiej żywotnośći danego silnika, danej marki stanie sie powszechnie znana i gdy 1 wlasciciel bedzie musiał mocno zejsc z ceny swojego "nowiutkiego" 2-3 latka, by zechciał go ktoś kupić.
Zwracałem kiedyś delikatnie koledze uwagę, by przemyslał zakup subaru forestera w dieslu z 2-giej ręki, ale on nie słuchał no i po niwielkim przebiegu robił silnik i sprzedawał auto, ale tym razem musiał mocno zejsc z ceny, bo nikt dieslem nie byl zainteresowany a gdy w koncu trafil sie kupiec, to o dieslu i jego problemach już dawno wiedział i proponował niewielkie pieniadze, na co w koncu kolega przystał, bo juz mial dosc problemow z tak niezawodna marka jak subaru.

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #218 dnia: 25 Maja 2021, 13:15:09 »
To, że w silnikach Toyoty {i nie tylko jej} 2/0 czy 2.5 przybywa oleju {rozcieńczanie paliwem} nie jest dla silnika obojętne, tak jak nie jest obojętne na jakim oleju jezdzimy i jak często go zmieniamy.To, co dla 1-szego właściciela "wydaje" sie nieistotne, może okazać sie b. istotne dla któregoś  kolejnego, kolejnychGorsze parametry smarne rozieńczanego leju przekladaja sie na gorsze smarowanie i stopniowe szybsze, niż normalnie {stale parametry oleju} zużywanie elementów silnika.On sie  nagle nie zatrze po 10 czy 40 tys. km przebiegu, ale odezwie sie po większym przebiegu i skróci okres bezproblemowego użytkowania auta.
Ktoś powie, że go to nie obchodzi, bo kupuje auto na max 3 lata i zmienia na nowe i ma na to gdzieś.
Będzie miał gdzieś do momentu, gdy opinia o krótkiej żywotnośći danego silnika, danej marki stanie sie powszechnie znana i gdy 1 wlasciciel bedzie musiał mocno zejsc z ceny swojego "nowiutkiego" 2-3 latka, by zechciał go ktoś kupić.
Zwracałem kiedyś delikatnie koledze uwagę, by przemyslał zakup subaru forestera w dieslu z 2-giej ręki, ale on nie słuchał no i po niwielkim przebiegu robił silnik i sprzedawał auto, ale tym razem musiał mocno zejsc z ceny, bo nikt dieslem nie byl zainteresowany a gdy w koncu trafil sie kupiec, to o dieslu i jego problemach już dawno wiedział i proponował niewielkie pieniadze, na co w koncu kolega przystał, bo juz mial dosc problemow z tak niezawodna marka jak subaru.
Smutna prawda
Ale mam jedno pytanie jeżeli to jest wina hybryd i wtrysku pośrednio bezpośredniego to przecież takie silniki Toyota stosowała już podobno w starych Lexusach chyba te jednostki mają już parę km nalatane? Nic nikt nie słyszał o zatartym silniku?

Offline Pawlo89

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #219 dnia: 25 Maja 2021, 21:20:49 »
Jakby ktoś się zastanawiał jak wygląda nasz silniczek od wewnątrz. Auto podobno było z wypożyczalni, i nie była to wersja hybrydowa.
https://www.youtube.com/watch?v=vWOtROAma7I&t=241s&ab_channel=TheCarCareNut

Offline Bierut

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #220 dnia: 26 Maja 2021, 21:42:20 »
Użytkując tylko po miescie od serwisu w październiku do teraz po 7.000 km przybyło na miarce ok. 1 cm. Po trasie 1300 km na autostradzie w zakresie prędkości 140-150-180 (w zależności od ograniczeń i natężenia ruchu) poziom spadł do prawidłowego poziomu. (Trasa przez Niemcy, średnie spalanie 7.0 przy niekorzystnym wietrze z 3 osobami).

Offline Marwei

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #221 dnia: 27 Maja 2021, 11:27:23 »
Lada moment pojawi sie w salonach S-max FHEV.Konstrukcja bardzo zblizona do 2,5 Dynamic Force Toyoty czli 2.5 litrowy wolnossacy motor oraz przekładnia planetarna eCVT.(układ już pracuje w modelu Kuga).Polecam obejrzeć pierwsze wrazenia Pertyna.Układ o wiele bardziej kulturalny tak samo oszczedny z symulacją zmiany przełożeń jako opcja do ustawienia dla narzekających (mi jej brak wcale nie przeszkadza w Camry) ze nie wspomne juz o 2 klasy lepszym ogólnym wyciszeniu auta.I tu powstaje własnie pytanie jak Ford poradzi sobie z największą bolączką Camry czyli tym nieszczęsnym olejem.Pozyjemy zobaczymy.Jestem bardzo ciekaw tej propozycji jesli okaze sie pozbawiona wady olejowej.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #222 dnia: 27 Maja 2021, 12:08:30 »
Tyle że smax jest bardzo mały w środku. Kiedyś byłem zachwycony testami tego samochodu wręcz chciałem je kupić. Po przysiadce do auta czar całkowicie prysł. Krzesełkowa pozycja za kierownicą jak w tirze. Z tyłu malutkie oparcia siedzeń jak w chinquecento. Bagażnik niby 800l a wydawał się nie większy niż 400l. No całkowicie się zniesmaczylem i nawet nie doszło do jazdy próbnej. To nie jest auto pokroju segmentu d a raczej napuchniete auto klasy b.

Offline Marwei

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #223 dnia: 27 Maja 2021, 12:17:39 »
To fakt ze szczególnie tylny rząd nie przekonuje.Zgadzam sie z tym.Mnie jednak najbardziej interesuje temat napędu i przy identycznej niemal koncepcji jak Camry ustalenia czy idzie to zrobic lepiej czy nie?Czy Smax tez bedzie lał benzyne w olej czy nie??

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #224 dnia: 27 Maja 2021, 12:44:41 »
Tak może wtrącę bo cały czas była jazda na tojotę w kontekście innych marek jakie są super tylko przy porównaniu do Forda to czego oczekujecie ?
Ford przy benzyniakach + elektromechanika miał ilość wpadek x10 w stosunku do tojki więc teraz gdy przybyło "obwodów" nagle ktoś przyszedł z czarodziejską różdżką i pozbawił go wad ? Przecież "idealista tojociany" popełniłby sepuku jak musiałby przebrnąć przez wiecznie psujące się zamki albo w unieruchomiony samochód przez ... licznik.

I żeby nie było uważam że poszczególne Fordy są fajne i reprezentują dobry stosunek ceny do jakości no ale do camry mu daleko żeby nawet miał milion ekraników.

A co do Pertyna to jak bym jak najbardziej go odsłuchał, potem porównał do innego jutubera ale nie zapominajcie o jednym że to sa ludzie każdy ma swoje odczucia i każdy z kimś współpracuje więc finalnie proponuje samemu sprawdzać. Oczywiście można się wstrzelić i mowa z YT pokrywa się z moimi odczuciami ale nie zapominajcie że każdy jest inny.   

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl