Autor Wątek: Auris hybryda - warto?  (Przeczytany 46883 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline caspero

• Toyot Leżący
  • *
Auris hybryda - warto?
« dnia: 20 Lutego 2021, 16:53:49 »
Cześć
Zastanawiam się nad nowym autem do jazdy mieszanej i padło na auris po 2012, najlepiej w wersji hybrydowej tylko pytanie czy warto używana hybrydę zakupić. Czy nie będzie kosztów jak z używanym dieslem. Jakie macie doświadczenia z używanymi hybrydami? Jak to się ma do akumulatorów, jak szybko się zużywają? Ile kosztuje ewentualna wymiana? W hybrydach podoba mi się cisza plus niskie spalanie.

Offline irekwielki

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Auris hybryda - warto?
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Lutego 2021, 17:03:39 »
Ja jestem zadowolony mam po lifcie 2015. Auto uspokaja. Zachęca do spokojnej jazdy. Czy jest ekonomicznie. Nie wiem w mieście krótkie trasy 5.5 lato 6.7 zima.  Poprzednie auto palilo 10 l. Ale wszystkie zyski zjada przegląd Toyoty. Czy kupił bym ponownie, tak. Fajny automat. Dobre światła. Polecam.
Co do eksploatacji, podobno się nie psuje. Nie ma rozrusznika, alternatora i pasków.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Lutego 2021, 17:37:00 »
Cześć
Zastanawiam się nad nowym autem do jazdy mieszanej i padło na auris po 2012, najlepiej w wersji hybrydowej tylko pytanie czy warto używana hybrydę zakupić. Czy nie będzie kosztów jak z używanym dieslem. Jakie macie doświadczenia z używanymi hybrydami? Jak to się ma do akumulatorów, jak szybko się zużywają? Ile kosztuje ewentualna wymiana? W hybrydach podoba mi się cisza plus niskie spalanie.

Hybryda jest super. Pytanie tylko jest jedno. Jakie przebiegi robisz i czy np. 20 tyś dopłaty względem innej wersji kiedyś się wróci ?
Ja we wrześniu kupiłem Hybrydę z 2016r. za 64 tyś i jestem bardzo zadowolony ale do dzisiaj się zastanawiam czy dobrze zrobiłem przepłacając dokładnie 20 tyś zł. Bo za 44 tyś miałbym takiego samego Aurisa ale z silnikiem 1.2 T (lub. 1.4 D-4D) i manualną skrzynią.
No i najbardziej jestem zadowolony z automatu e-CVT.
Co do serwisu Hybrydy to nie prawda że jest drożej. Jest wręcz taniej w przeciągu lat.
Za Hybrydę kiedyś też dostanę więcej niż za zwykłą tak więc część z tych 20 tyś się zwróci a komfort w Hybrydzie większy (po za poganianiem w trasie ciszej + automat).
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline irekwielki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Lutego 2021, 19:13:55 »
Ja wiedziałem, że u mnie przy przebiegu 12 tys rocznie zakupy hybrydy to fanaberia, ale ten spokój, cisza na światłach i miękkość startu przeważyła. Jakieś 3 lata temu ludzie się jeszcze na stacji oglądali, co to się porusza tak cicho. Teraz już spowszedniało.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Lutego 2021, 20:49:16 »
Ja we wrześniu kupiłem Hybrydę z 2016r. za 64 tyś i jestem bardzo zadowolony ale do dzisiaj się zastanawiam czy dobrze zrobiłem przepłacając dokładnie 20 tyś zł. Bo za 44 tyś miałbym takiego samego Aurisa ale z silnikiem 1.2 T (lub. 1.4 D-4D) i manualną skrzynią.
Skąd taka masakryczna różnica?  Przecież różnica w cenach nowych kształtowała się na poziomie 9-11 tys zł?

Offline caspero

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Lutego 2021, 21:13:44 »
Dzięki za informację, rocznie robię około 15000, obecnie jeżdżę aurisem z 2011 w benzynie 1.6.
hybrydy mają coś w sobie, fakt są droższe. 1.6 w mieście pali koło 9-10 litrów więc hybryda wychodzi na plus, plus automat i cisza kusi. Muszę potestowac

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Lutego 2021, 21:33:02 »
W mieście hybrydą będziesz miał 3 litry / 100 km mniej nawet jeżdżąc dynamicznie a można zejść w okolice 4,5-5 jeżdżąc spokojnie. Dodatkowa oszczędność to 2-3 krotnie wolniejsze zużycie klocków i tarcz.
Jeżeli budżet pozwala to szukał bym 3-4 letniej wersji poliftowej, wtedy masz jeszcze 1-2 lata gwarancji na układ hybrydowy i 6-7 lat gwarancji na baterię.

Offline 100mph

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Lutego 2021, 22:37:19 »
Skąd taka masakryczna różnica?  Przecież różnica w cenach nowych kształtowała się na poziomie 9-11 tys zł?

Nie wiem, sam kupując przekalkulowałem, że się nie opłaca dopłacać do hybrydy. Za 42k kupiłem Auris 2016 TS 1.6 z 95kkm. Z montażem gazu bez pakietu startowego wyszło 45k. Ok, wersja active czyli golas. Za hybrydę z tego rocznika musiałbym wydać pewnie te 65k czyli blisko połowę więcej. Podejrzewam, że koszty paliwa na LPG i hybrydzie wyjdą mnie podobnie w cyklu miejskim i taniej w cyklu drogowym. Eksploatacyjnie na pewno wyjdzie mnie drożej. Koniec końców, nie widzę aż takich zysków na eksploatacji i koszcie paliwa aby owe 20k zbilansować w okresie 6-7 lat, na jakie przewiduje to auto.

Online Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Lutego 2021, 22:52:13 »
"Eksploatacyjnie na pewno wyjdzie mnie drożej."
Nie byłbym tego taki pewien :) to co stracisz na pewnych rzeczach, odzyskasz na innych, na przykład coroczny przegląd baterii za...200zł? Cena oleju, filtrów, przeglądów w zasadzie takie same, tarcze i klocki? bez jaj :) Koszt dobrych to "pikuś" Nie przewidziane awarie...z każdej strony może być drogo.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Lutego 2021, 23:00:49 »

No przy sensownych egzemplarzach 4-ro letnich Aurisów ok. 20 tyś różnicy było i w zasadzie nadal jest. Widać ceny Hybryd używanych są zawyżone bo w sumie mało ich na rynku a na bardziej okazyjne cenowo taryfiarze polują.

PS. Jak pisałem już - swoją HSD kupiłem od salonu Toyoty za 64 tyś. a zastanawiałem się wtedy nad tą 1.2 T - równo 20 tyś różnicy.

https://archiwum.allegro.pl/oferta/toyota-auris-1-2-turbo-serwis-aso-navi-i9580617520.html
« Ostatnia zmiana: 20 Lutego 2021, 23:13:29 wysłana przez bardos.1979 »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Lutego 2021, 00:45:41 »

No przy sensownych egzemplarzach 4-ro letnich Aurisów ok. 20 tyś różnicy było i w zasadzie nadal jest. Widać ceny Hybryd używanych są zawyżone bo w sumie mało ich na rynku a na bardziej okazyjne cenowo taryfiarze polują.

No ale to znaczy że jak będziesz za kilka lat sprzedawał, to też będzie znaczna różnica w spadku wartości na korzyść hybrydy i de facto różnica w kosztach jest minimalna.

Offline 100mph

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Lutego 2021, 10:08:57 »

No ale to znaczy że jak będziesz za kilka lat sprzedawał, to też będzie znaczna różnica w spadku wartości na korzyść hybrydy i de facto różnica w kosztach jest minimalna.

śmiem twierdzić, że różnica w późniejszej odsprzedaży nie skompensuje różnicy w koszcie zakupu i lania paliwka jeśli ktoś nie robi dużych przebiegów po mieście

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Lutego 2021, 10:23:58 »

śmiem twierdzić, że różnica w późniejszej odsprzedaży nie skompensuje różnicy w koszcie zakupu i lania paliwka jeśli ktoś nie robi dużych przebiegów po mieście
Dla mnie cała ta dyskusja jest bezprzedmiotowa. Albo porównujemy automaty i wtedy hybryda ma trudną do podważenia pozycję, albo manuale i wtedy hybryda w ogóle do porównania nie wchodzi.

Online Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Lutego 2021, 10:33:24 »
I tu masz rację, automat swoje kosztuje, a w hybrydach to standard. Dla mnie  AT must have
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Lutego 2021, 10:48:12 »

Dla mnie cała ta dyskusja jest bezprzedmiotowa. Albo porównujemy automaty i wtedy hybryda ma trudną do podważenia pozycję, albo manuale i wtedy hybryda w ogóle do porównania nie wchodzi.

Dokładnie. Automat jest tu kluczowy. Używane 1.6 CVT są nawet 10 tyś droższe niż z manualem. Dla samej wygody się kupuje Hybrydę a nie tylko dla oszczedności. Zwiększony koszt Hybrydy w porównaniu z 1.6 manual + LPG nigdy się nie zwróci. Częściowo tylko przy odsprzedaży. Ale właśnie Hybryde kupiłem dla wygody i komfortu a oszczędności były na 2 miejscu. Tyle że jest to tak spora różnica w cenie że te 20 tyś zł zaoszczędzone przy zakupie jest kuszące a do manuala się można przyzwyczaić. Podumowując każdy musi przemyśleć przed zakupem żeby nie żałować że przepłacił za Hybrydę albo że nie dopłacił do Hybrydy z eCVT.  :beer:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl