Autor Wątek: Auris hybryda - warto?  (Przeczytany 46876 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline baNDiT

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auris hybryda - warto?
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Lutego 2021, 11:38:46 »
Nie wiem, sam kupując przekalkulowałem, że się nie opłaca dopłacać do hybrydy. Za 42k kupiłem Auris 2016 TS 1.6 z 95kkm. Z montażem gazu bez pakietu startowego wyszło 45k. Ok, wersja active czyli golas.

Jaki jest wynik tej kalkulacji? Masz kiepsko wyposażony dziadkowóz, który jest głośny i nie jedzie. Do tego masz LPG, którego jestem absolutnym zwolennikiem, ale jak założony u kiepskiego Gazimierza to będzie sprawiał w Toyocie same problemy. Jak jeszcze kolor masz w brązie to za kilka lat, jak wymontujesz gaz, kupi go od Ciebie emeryt niemalże od ręki i to jest niewątpliwa (jedyna) zaleta, ale jeździć bym tym za choinkę nie chciał. Jeśli miałbym coś pochwalić w Toyocie to właśnie napęd hybrydowy. Bez niego Toyota dla mnie nie istnieje.

Pzdr bNDT

Offline irekwielki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Lutego 2021, 11:48:26 »
Rozmawiałem kiedyś z kolegą. Kupił Dacię chciał nowe tanie auto. Ja kupiłem używanego wszystkomajacego aurisa, brakuje dachu szklanego i JBL. Dacia kosztowała dużo mniej. Ale jedni chcą mieć tani nowy samochód na gwarancji inni auto które daje dużo radości z obcowania z nowoczesną technologią (z wyłączeniem systemu multimedialnego)
Wolę dać więcej i mieć radość z automatu. Ktoś inny woli święty spokój gwarancji i nowe auto. Kup hybrydę a jak Ci się nie spodoba w co wątpię to sprzedaż

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Offline 100mph

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 21 Lutego 2021, 13:07:28 »
Nie wiem, sam kupując przekalkulowałem, że się nie opłaca dopłacać do hybrydy. Za 42k kupiłem Auris 2016 TS 1.6 z 95kkm. Z montażem gazu bez pakietu startowego wyszło 45k. Ok, wersja active czyli golas.

Jaki jest wynik tej kalkulacji? Masz kiepsko wyposażony dziadkowóz, który jest głośny i nie jedzie. Do tego masz LPG, którego jestem absolutnym zwolennikiem, ale jak założony u kiepskiego Gazimierza to będzie sprawiał w Toyocie same problemy. Jak jeszcze kolor masz w brązie to za kilka lat, jak wymontujesz gaz, kupi go od Ciebie emeryt niemalże od ręki i to jest niewątpliwa (jedyna) zaleta, ale jeździć bym tym za choinkę nie chciał. Jeśli miałbym coś pochwalić w Toyocie to właśnie napęd hybrydowy. Bez niego Toyota dla mnie nie istnieje.

Pzdr bNDT

Trochę śmiesznie brzmi nazywanie 1.6 benzyny dziadkowozem zważywszy na to, że ma lepsze przyspieszenie i wyższą prędkość maksymalną niż hybryda ;) Czujnik świateł i wolne jak muł radio multimedialne to też taki wypas, że hoho. Komfort jazdy hybrydą w trasie też poraża - brak mocy, prędkości maksymalnej, spalanie wyższe niż w benzynie. Tempomat sobie mogę dołożyć tanim kosztem (w sumie czujnik świateł też), automatu nie chciałem. Z gazem to taki argument inwalidy, równie dobrze to samo można powiedzieć o serwisie hybrydy no ale cóż, rozumiem, że majestat został naruszony i szuka się dziury w całym wypisując i drwiąc pisząc o emerytach, dziadkowozach i kolorach nadwozia xDDD

Offline baNDiT

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 21 Lutego 2021, 13:54:30 »
Trochę śmiesznie brzmi nazywanie 1.6 benzyny dziadkowozem zważywszy na to, że ma lepsze przyspieszenie i wyższą prędkość maksymalną niż hybryda

Panie Kolego, ja nie "nazywam" 1.6 dziadkowozem, tylko 1.6 JEST dziadkowozem. Jest to fakt niepodważalny. Co do reszty nie za bardzo chciałbym pójść dokąd chcesz mnie zaprowadzić, gdyż stoję na stanowisku, że jeśli Toyota to tylko hybryda, a jeśli nie hybryda to nie Toyota.

Podpiszmy zatem w tym miejscu protokół rozbieżności i cieszmy się się swoimi wyborami.

Pzdr bNDT

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #19 dnia: 21 Lutego 2021, 14:26:25 »
Trochę śmiesznie brzmi nazywanie 1.6 benzyny dziadkowozem zważywszy na to, że ma lepsze przyspieszenie i wyższą prędkość maksymalną niż hybryda

Panie Kolego,...........1.6 JEST dziadkowozem. Jest to fakt niepodważalny........

Jeśli 1.6 132 KM jest "dziadkowozem" to czym jest 1.3 albo 1.4 D-4D ? :o
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline baNDiT

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 21 Lutego 2021, 14:35:38 »
Co do zasady tym samym, z małą poprawką - dziadki już diesla nie biorą bo jest be.

Pzdr bNDT

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #21 dnia: 21 Lutego 2021, 15:57:24 »
dziadkowóz, który jest głośny i nie jedzie

Też mam HSD ale zdanie o 1.6 mam inne. Twierdzisz że 1.6 "nie jedzie" tyle że HB ma 10s do setki - Hybryda 10,9 do setki. Możesz rozwinąć na czym polega to nie jechanie w 1.6 ?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #22 dnia: 21 Lutego 2021, 16:39:32 »
Komfort jazdy hybrydą w trasie też poraża - brak mocy, prędkości maksymalnej, spalanie wyższe niż w benzynie.
Spalanie nigdy nie będzie wyższe niż w benzynie.  Przy jednostajnej jeździe autostradowej wprawdzie efektywność rekuperacji spada do kilku procent, ale cały czas działa tryb Atkinsona i płynne sterowanie nadbiegiem przez eCVT, wykorzystujące wszelkie nadwyżki momentu obrotowego.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #23 dnia: 21 Lutego 2021, 16:54:52 »

Też mam HSD ale zdanie o 1.6 mam inne. Twierdzisz że 1.6 "nie jedzie" tyle że HB ma 10s do setki - Hybryda 10,9 do setki. Możesz rozwinąć na czym polega to nie jechanie w 1.6 ?
Żeby "pojechała" wymaga głębokiej redukcji, np. od 60 do 100 kmh wbicia dwójki i przełożenia na trójkę w trakcie.  Jeździłem zastępczym Aurisem 1.6 przez kilka dni i to było dość męczące a spalanie wyszło ponad 10 l/100 km

Offline baNDiT

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 21 Lutego 2021, 17:22:56 »
Możesz rozwinąć na czym polega to nie jechanie w 1.6 ?

Jeśli ma to się trochę wpisać w wątek typu "czy lepiej kupić hybrydę czy dziadkowóz (1.6, czy 1.33)" to generalnie odpowiedź na Twoje pytanie jest dwojaka:

1. Odczucie kierowcy, mówię tu o sobie na przykładzie nowego samochodu Corolla 1.6 (zastępczy na czas przeglądu) - żeby to chciało jechać trzeba dusić na gaz jak w starym dieslu, a jak dusisz to wyje jak dziki i na zegarach pojawia się takie spalanie, że odruchowo zdejmujesz nogę z gazu i dziadkowóz nie jedzie. Nie jest to ani ciche, ani dynamiczne, ani oszczędne. A z automatem to już jest totalny dramat (to jakby ktoś o czymś takim myślał).

2. Parametry silnika. Trudno porównać ze sobą jednostkę napędową, która jest bezpośrednim rozwinięciem konstrukcji powiedzmy z początku XX w, a genialnym napędem, który powstał 20 lat temu. Gdy spojrzysz na krzywą mocy i momentu silnika 1.6 to dokładnie zobaczysz co trzeba zrobić, żeby wykrzesać z niego dynamikę, a dlaczego nie warto tego robić napisałem już w punkcie 1. Normalne jeżdżenie hybrydą po mieście to spalanie powiedzmy 6, takie samo jeżdżenie dziadkowozem - dwa razy tyle - te same trasy i warunki, ten sam kierowca (inny pojazd - Auris kombi / Corolla hatchback). Z punktu widzenia dynamiki jazdy w połączeniu z ekonomią i kulturą pracy lepszym silnikiem jest już 1.2 turbo, który ma solidny moment obrotowy od dołu (1500 obr/min) i jedzie... Jasne - ma mniejszą moc, która ma zasadnicze znaczenie przy większych prędkościach, gdzie moc oporów już jest duża, ale co z tego jeśli w tym kraju możemy jechać maksimum te licznikowe 150 kmh?

Reasumując: ani nie potępiam, ani nie jest to żadną hańbą jeździć dziadkowozem, nikt nikomu również nie zabrania chwalenia czegoś, co obiektywnie na pochwałę nie zasługuje. Moim subiektywnym zdaniem silniki Toyoty poniżej 1.8 (z wyjątkiem 1.2 turbo i 1.4 diesel w wersji bez DPF) są po prostu do bani i tyle. Podobnie zresztą jak u innych producentów. W takich budach jak Auris kombi czy Corolla nie jadą i palą koszmarne ilości paliwa.

Pzdr bNDT

« Ostatnia zmiana: 21 Lutego 2021, 17:29:18 wysłana przez baNDiT »

Offline baNDiT

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 21 Lutego 2021, 17:27:54 »
Żeby "pojechała" wymaga głębokiej redukcji, np. od 60 do 100 kmh wbicia dwójki i przełożenia na trójkę w trakcie.  Jeździłem zastępczym Aurisem 1.6 przez kilka dni i to było dość męczące a spalanie wyszło ponad 10 l/100 km

Zgadzam się w całej rozciągłości. Wyjeździłem kiedyś cały zbiornik po mieście jak mój Auris był na testach związanych z nieprawidłowym działaniem systemu AHB. Głęboka rezerwa pojawiła się już po przejechaniu 400 km...

Będę do upadłego bronił geniuszu Toyoty jeśli chodzi o napęd hybrydowy, ale wolnossącym silnikom z obiegiem Otto o pojemności poniżej 1.8 generalnie dziękuję.

Pzdr bNDT

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #26 dnia: 21 Lutego 2021, 17:32:25 »
A w czasopismach motoryzacyjnych i katalogach aut używanych do Aurisa polecają głównie 1.6.

Cytuję: "1.6 Valvematic to jednostka znana także przez właścicieli Avensisów i Verso. W Aurisie uchodzi za dynamiczne i stosunkowo oszczędne źródło napędu." 

https://www.wyborkierowcow.pl/uzywana-toyota-auris-ii-2012-2019-ktory-silnik-wybrac/

Offline baNDiT

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 21 Lutego 2021, 17:48:53 »
Artykuł jednak w pierwszej kolejności wskazuje, że najlepszą opcją jest zakup hybrydy. Zresztą w Toyocie wiele rzeczy "uchodzi za", a jaka jest rzeczywistość widać na tym forum. Składam to na barki montażu w UK.

Niezmiennie uwielbiam te rozmowy z fanami Toyoty w stylu: "i co z tego, że system multimedialny jest do bani, co z tego że tandetny plastik, co z tego, że wnętrze mało trwałe, co z tego, że nie jedzie, ale za to się nie psuje". Znacie to? :-)

Pzdr bNDT

Offline 100mph

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 21 Lutego 2021, 18:23:42 »

To wynika z przebiegu momentu i w każdym silniku wolnossącym będziesz miał to samo. No chyba, że porównujesz to do jakiegoś 3,2l wolnossącego ale ... no ale bez przesady, co to za porównanie jak to zupełnie inna liga.

Offline 100mph

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 21 Lutego 2021, 18:26:54 »
Artykuł jednak w pierwszej kolejności wskazuje, że najlepszą opcją jest zakup hybrydy. Zresztą w Toyocie wiele rzeczy "uchodzi za", a jaka jest rzeczywistość widać na tym forum. Składam to na barki montażu w UK.

Niezmiennie uwielbiam te rozmowy z fanami Toyoty w stylu: "i co z tego, że system multimedialny jest do bani, co z tego że tandetny plastik, co z tego, że wnętrze mało trwałe, co z tego, że nie jedzie, ale za to się nie psuje". Znacie to? :-)

Pzdr bNDT

Zakup hybrydy jest najlepszą opcją pod warunkiem użytkowania tego auta w specyficznych warunkach i robieniu przy tym dużych przebiegów. Gdybym był taksówkarzem to z pewnością brałbym hybrydę ;) W pozostałych przypadkach to kwestia indywidualnego szacowania zysków i strat przez nabywcę.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl