Autor Wątek: Auris hybryda - warto?  (Przeczytany 46940 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Auris hybryda - warto?
« Odpowiedź #75 dnia: 11 Marca 2021, 13:42:06 »
miesiąc temu trasa A4 KRAKÓW-WROCŁAW-KRAKÓW średnia z całej trasy ok 100km/h, większość trasy na tempomacie równo 130km/h, zalegający śnieg na drodze i ciągłe opady śniegu lub deszczu ze śniegiem
średnie spalanie z dystrybutora wyszło 6,4l/100km,
uważam to za rewelacyjny wynik, żeby jakąkolwiek benzyną na takiej trasie wykręcić taki wynik to silnik musiał by być 1,2-1,4
wyraźnie widać tu zasługę cyklu pracy Atkinsona
Ja moim autem 2.0 benzyna, prawie 300km mocy robię spalanie 5.5l na dystansie 100km przy średniej prędkości 75km/h drogami krajowymi i przez mniejsze miasteczka. Auto z 4 osobami na pokładzie + bagaż. Dla przykładu autostrada Kraków - Pyrzowice 120km/h 5,9l. Jak się ciśnie 150 - 160 to 7,4l. Jak to się ma do hybrydy i do tego co piszesz???

Jakoś nie podałeś spalania w zakorkowanej Warszawie albo innym większym mieście....ciekawe dlaczego - 12l/100??? Bo ja mam 4..5l/100.

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: 11 Marca 2021, 21:40:50 »
Jakoś nie podałeś spalania w zakorkowanej Warszawie albo innym większym mieście....ciekawe dlaczego - 12l/100??? Bo ja mam 4..5l/100.
Jeżdżąc po mieście nie miałem więcej niż 7.5l a najmniej 6,5. Ale za to radość z jazdy nieporównywalna do emeryckiej hybrydy. Średnie spalanie z 5 tys km 6,2l z trybu mieszanego 50% miasto 50% trasa.
A i za OC płacę 415zł na cały rok
ja 480 zł.
W nowoczesnej motoryzacji jaką mamy teraz zmniejszone zużycie paliwa  może również wynikać  z dobrego obiegu termodynamicznego silnika
I nie tylko. Słyszałeś o zmiennym ciśnieniu oleju? Bezpośredni wtrysk paliwa? Sprężarka TwinScroll? Zmienny stopień sprężania?
« Ostatnia zmiana: 11 Marca 2021, 21:52:32 wysłana przez Gawith »

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #77 dnia: 11 Marca 2021, 21:51:09 »
Co to za miasto jeśli można wiedzieć? I czy mowa o spalaniu z danej jednej trasy po mieście czy średnie z miasta z całego baku?
Otóż szkopuł w tym aby porównywać jabłko do jabłka. Jak pisałeś ile Twoje auto z silnikiem 2.0 300km pali w trasie to wiedz ze moja auris hsd kombi z trzeba osobami, lodówką turystyczną, i bagażnikiem 600l wypchanych pod dach w trasie Warszawa Łeba spaliła 4,5l/100km na dystansie 470km przy prędkosciach 110...120km/h. W hybrydzie też można poszaleć i mieć w mieście 7l/100 ale fizyki nie oszukasz i 2.0 300km zawsze wypije więcej od hybrydy 1.8 wspomaganej elektrykiem.

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: 11 Marca 2021, 22:02:05 »
Piszę o średnim spalaniu z 5 tys km wyliczonym na podstawie wlanego paliwa, nie jeżdżę oszczędnie tylko tak jak lubię i trochę szybciej od większości użytkowników dróg. Bardziej chodzi mi o to, że auto ponad 2x mocniejsze i trochę lżejsze od hybrydy pali po prostu niewiele więcej. Twoje prędkości 110-120 to tak niewiele szybciej niż tir i poniżej dopuszczalnej. Zacząłbyś jeździć jak wszyscy, a nie jak emeryt, to spalanie miałbyś realne. Jakoś wszystkie hybrydy w mieście zamulają aby się zmieścić w tym co producent obiecuje a cała reszta jedzie normalnie. Przypadek?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #79 dnia: 11 Marca 2021, 22:37:08 »
Zmienny stopień sprężania?
Internet milczy o czymś takim w seryjnych silnikach.  A koncerny powoli zamykają działy R&D napędów spalinowych.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #80 dnia: 11 Marca 2021, 23:13:25 »
Piszę o średnim spalaniu z 5 tys km wyliczonym na podstawie wlanego paliwa, nie jeżdżę oszczędnie tylko tak jak lubię i trochę szybciej od większości użytkowników dróg. Bardziej chodzi mi o to, że auto ponad 2x mocniejsze i trochę lżejsze od hybrydy pali po prostu niewiele więcej. Twoje prędkości 110-120 to tak niewiele szybciej niż tir i poniżej dopuszczalnej. Zacząłbyś jeździć jak wszyscy, a nie jak emeryt, to spalanie miałbyś realne. Jakoś wszystkie hybrydy w mieście zamulają aby się zmieścić w tym co producent obiecuje a cała reszta jedzie normalnie. Przypadek?

Ciekaw jestem zatem czemu taxi i uber to nie 2.0 i 300koni tylko te okropne hybrydy skoro twoje auto tylko niewiele mniej pali...
Odnośnie emeryckiego stylu jazdy to rozumiem że czasy są takie że białe nazywa się czarnym ale akurat za przepisową jazdę to nie krytykowałbym ludzi.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #81 dnia: 12 Marca 2021, 00:39:11 »

Ciekaw jestem zatem czemu taxi i uber to nie 2.0 i 300koni tylko te okropne hybrydy skoro twoje auto tylko niewiele mniej pali...
Odnośnie emeryckiego stylu jazdy to rozumiem że czasy są takie że białe nazywa się czarnym ale akurat za przepisową jazdę to nie krytykowałbym ludzi.
Ja rozumiem że każdy chce uzasadnić swój wybór, ale jest zbyt dużo twardych danych w necie aby lansować rewelacje rodem z magazynu Taaaka Ryba ;-)
Spalanie rzędu 7,5 l/100 km mają benzynowe kompakty z silnikami najnowszej generacji 150-200 KM w teście autostradowym 130 km/h.  20 km/h więcej i 300 KM pod butem - będzie nie mniej niż 10 l/100 km i to gdy nie ma wiatru.
Jak komuś nie wystarcza 1.8 to jest HSD 2.0 i 8 sekund do setki.  Jak i to jest za mało, to proponuję się rozejrzeć wśród elektryków, bo to już jest ta sama strefa cenowa przy zakupie a eksploatacja o wiele tańsza.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #82 dnia: 12 Marca 2021, 10:35:19 »
...kolega ma pewnie tsi 2.0 300koni. A tu zaskoczenia nie ma, średnie spalanie to 10l z raportów spalań, pomiary przy 90km/h wskazuja na spalanie chwilowe 6.7l/100....

Offline bartekzero4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #83 dnia: 12 Marca 2021, 14:01:49 »
Jest na youtube (Petrolhead Number One) gość który testuje spalania aut w mieście. Są filmy z całej trasy po Szczecinie i z podglądem na spalanie. Camry 2,5l hsd uzyskała wynik 4l, z kolei współczesny benzynowy mercedes o niemal identycznej masie i osiągach spalił 8l na tej samej trasie. Dodam, że Toyotą jechał dłużej - były większe korki. Czy hybryda się opłaca? Prędzej czy później się zwróci, więc się opłaca - przynajmniej przeciętnemu kierowcy który jeździ po mieście i okolicach oraz czasami w trasę.

Offline camillo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #84 dnia: 12 Marca 2021, 15:15:12 »
Jest na youtube (Petrolhead Number One) gość który testuje spalania aut w mieście. Są filmy z całej trasy po Szczecinie i z podglądem na spalanie. Camry 2,5l hsd uzyskała wynik 4l, z kolei współczesny benzynowy mercedes o niemal identycznej masie i osiągach spalił 8l na tej samej trasie. Dodam, że Toyotą jechał dłużej - były większe korki. Czy hybryda się opłaca? Prędzej czy później się zwróci, więc się opłaca - przynajmniej przeciętnemu kierowcy który jeździ po mieście i okolicach oraz czasami w trasę.

Jeżeli chodzi o hybrydę to nie jestem pewny czy tak się opłaci i zwróci... Przyjmijmy, że jednak padnie napęd w hybrydzie to koszty naprawy zjedzą całą oszczędność z jazdy jaką wypracował sobie przez wszystkie lata. Przyjemniej tak mi się wydaje. Dlatego osobiście hybrydy bym nie kupił gdyż różnica spalania również nie powala. Lepiej wyjdziemy na tym jak zamontujemy w autoryzowanym serwisie lpg. Wówczas spalanie będzie bajka. Popsuje się ? Naprawa wyniesie niewielkie pieniądze a oszczędności ogromne :) 

Offline bartekzero4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #85 dnia: 12 Marca 2021, 15:37:14 »
Przyjmijmy, że jednak padnie napęd w hybrydzie to koszty naprawy zjedzą całą oszczędność z jazdy jaką wypracował sobie przez wszystkie lata.
To jest taki właśnie popularny mit hybryd. Paradoksalnie to hybrydy wykazują mniejsze koszty serwisu. HSD jest w istocie bardzo prostym napędem, w którym jest mniej części narażonych na zużycie, a np skrzynie e-cvt  czy inwentery można kupić z prawie nowych rozbitków za 300zł. W HSD są trwałe silniki elektryczne i niewysilony spalinowy spięte kilkoma kołami zębatymi,  wszystko zazębione na stałe z wałem napędowym. Jedynie bateria może tutaj być pewnym problemem, ale to przy większych przebiegach i regeneracja albo wymiana nie są jakieś bardzo drogie, a wciąż tanieją. LPG ok, to chyba najtańsza jazda, ale ma swoje wady, poza tym hybrydy też nadają się do gazu.
« Ostatnia zmiana: 12 Marca 2021, 15:40:05 wysłana przez bartekzero4 »

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #86 dnia: 12 Marca 2021, 15:52:41 »
Przyjmijmy, że jednak padnie napęd w hybrydzie to koszty naprawy zjedzą całą oszczędność z jazdy jaką wypracował sobie przez wszystkie lata.
To jest taki właśnie popularny mit hybryd. Paradoksalnie to hybrydy wykazują mniejsze koszty serwisu. HSD jest w istocie bardzo prostym napędem, w którym jest mniej części narażonych na zużycie, a np skrzynie e-cvt  czy inwentery można kupić z prawie nowych rozbitków za 300zł. W HSD są trwałe silniki elektryczne i niewysilony spalinowy spięte kilkoma kołami zębatymi,  wszystko zazębione na stałe z wałem napędowym. Jedynie bateria może tutaj być pewnym problemem, ale to przy większych przebiegach i regeneracja albo wymiana nie są jakieś bardzo drogie, a wciąż tanieją. LPG ok, to chyba najtańsza jazda, ale ma swoje wady, poza tym hybrydy też nadają się do gazu.

Popieram. Inwerter, nawet cała skrzynia są za pół darmo i wbrew pozorom jest tego masę na rynku. Elektronika starzeje się o wiele wolniej. A remont dsg? 15..20k pln :D

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #87 dnia: 12 Marca 2021, 17:37:05 »
Ceny części do HSD niskie bo mało kto je kupuje  bo... się nie psują.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #88 dnia: 12 Marca 2021, 19:11:27 »

Jeżeli chodzi o hybrydę to nie jestem pewny czy tak się opłaci i zwróci... Przyjmijmy, że jednak padnie napęd w hybrydzie to koszty naprawy zjedzą całą oszczędność z jazdy jaką wypracował sobie przez wszystkie lata. Przyjemniej tak mi się wydaje. Dlatego osobiście hybrydy bym nie kupił gdyż różnica spalania również nie powala. Lepiej wyjdziemy na tym jak zamontujemy w autoryzowanym serwisie lpg. Wówczas spalanie będzie bajka. Popsuje się ? Naprawa wyniesie niewielkie pieniądze a oszczędności ogromne :)

Jakby hybrydy Toyoty się psuły i generowały wysokie koszty eksploatacji to by ich całe stada na taksówkach nie jeździły.

Natomiast nie wiem skąd ten pomysł, że hybrydę kupuje się dla oszczędności.  Jak niskie koszty są jedynym kryterium to bierzesz Aurisa 1.33 najlepiej w wersji Active i zakładasz LPG.

Jak chcesz mieć komfort jazdy bezstopniowym i bezproblemowym w eksploatacji automatem, dodatkowo względnie tanim w eksploatacji, to wybierasz hybrydę.

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #89 dnia: 12 Marca 2021, 19:21:00 »
Mam podobnie - kupiłem hybrydę Toyoty (bo to jedyne słuszne rozwiązanie takiego napędu) dla spokoju i wygody. Nie jeżdżę na wynik. Ale jak się czasami przyfarci uzyskać dobry wynik to nie omieszkam się go "użyć"

Wysłane z telefonu przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl