Autor Wątek: Przechwycenie sygnału z pilota przez złodzieja  (Przeczytany 18139 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Przechwycenie sygnału z pilota przez złodzieja
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Lutego 2021, 23:09:23 »
Lub użyj pudełka z aluminium (ciekawe czy z miedzi/mosiądzu może być - sprawdzę ;) )
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline neevor

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 , VERSO
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Lutego 2021, 23:15:39 »
Nie bardzo rozumiem w czym problem - przecież już Markid napisał,
wystarczy w zapasowy kluczyku wyłączyć radio (procedura opisana w instrukcji jako przełączenie kluczyka w tryb oszczędzania baterii - przytrzymać przycisk zamykania i w tym czasie dwa razy nadusić przycisk otwierania - pilot zamruga 4 razy informując że przeszedł w tryb oszczędzania baterii) i nie ma problemu - z jednej strony bateria mniej się zużywa, z drugiej nie działa bezprzewodowe otwieranie samochodu czyli jest bezpieczniej.
Wyjście z trybu oszczędzania baterii banalne - wystarczyć raz nacisnąć dowolny przycisk na pilocie.

Jeżeli odkładamy kluczyk codziennie w jego miejsce, to też można dla niego włączyć na czas nie używania tryb oszczędzania energii i nie ma potrzeby kombinować z folią czy innymi pudełkami.

Oczywiście problem pozostaje w przypadku gdy klucz od samochodu przebywa cały czas w damskiej torebce - na to nie ma prostego rozwiązania, ponoć system keyless to ogarnia. ale tu by musiał się wypowiedzieć ktoś kto tego używa.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Lutego 2021, 23:20:39 »
Chodzi właśnie o prostotę i wygodę. Nie "cisnę" codziennie przycisków w pilocie, tylko wrzucam od razu w jedno miejsce do pudełka...od czterech lat w drugim aucie i działa! I od 16 lat w trzecim...tego nie robię (auto żony - pilot "gdzieś jest" w torebce, panika tylko wtedy, gdy trzeba raz na kilka lat zmienić baterię ;) )

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 21 Lutego 2021, 11:09:59 »
Ja wyłączyłem system KEYLESS, i mam w tym temacie spokój. Zamykam i otwieram auto z pilota. Oszczędzam jednocześnie aku 12V, które ma małą pojemność.

Offline Krzys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 21 Lutego 2021, 11:12:53 »
Dodać do tego jeszcze trzeba własną ocenę ryzyka. Gdzie przemieszczasz się z tym kluczykiem, gdzie to auto potem stoi, jak łatwo się do niego dostać, jakie jest prawdopodobieństwo że trafi akurat trafi na Ciebie.  Czy ubezpieczyciele jakoś specjalnie o to pytają? Bo jak nie, to ryzyko jest pomijalne (akceptowalne). Tak, jak nie zabezpieczasz się specjalnie przed ryzykiem, że ktoś na skrzyżowaniu podejdzie i przyłoży pistolet do szyby (a może się zabezpieczasz, wtedy rozumiem)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #20 dnia: 21 Lutego 2021, 14:17:39 »
Ja wyłączyłem system KEYLESS, i mam w tym temacie spokój. Zamykam i otwieram auto z pilota. Oszczędzam jednocześnie aku 12V, które ma małą pojemność.
Ja bym nie kupił auta bez tego systemu, a Ty dobrowolnie się cofasz Strach ma wielkie oczy, a i tak jedyne zabezpieczenie to AC

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline Marcin G.

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 21 Lutego 2021, 15:30:26 »
A mi taki bolec na skrzynie biegow zalozyli (na kluczyk). Zapinam to gdy zostawiam auto w ryzykownym miejscu. Zapinalbym calyczas bo zapiac nie problem (wciskanie kciukiem) ale po przyjsciu trzeba uzyc kluczyka i cala idea bezkluczykowej obslugi przestaje dzialac.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 21 Lutego 2021, 17:41:20 »
Myślę że nazywanie systemu keyless postępem czy ideą, jak to koledzy powyżej napisali, jest trochę na wyrost. Czy wciśnięcie guzika w pilocie jest jakimś specjalnym wyzwaniem, przecież keyless nie otwiera przede mną drzwi, muszę włożyć rękę między klamką a drzwiami, gdy niosę torbę którą zamierzam położyć na tylnym siedzeniu, to łatwiej mi wcisnąć pilota i otworzyć tylne drzwi, bez podchodzenia do klamki przednich drzwi. Po zakończeniu jazdy, muszę (w przypadku keyless) dotknąć klamki, a tak (bez keyless) wcisnąć pilota. Różnica niewielka. Rozumiem postęp jeśli mówimy porównując skrzynię biegów (manual- automat), albo przełączanie kanału TV (dawniej ręcznie- obecnie pilotem). Albo wajchę automatu na joystick, szkoda że Toyota zrezygnowała z joysticku, który był w Auris hybryd, dobrze że chociaż pozostał w Priusie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #23 dnia: 21 Lutego 2021, 18:58:05 »
Nie jest nic na wyrost, jest zwykłym BARDZO praktycznym udogodnieniem i nie ma mowy bym z tego zrezygnował, a jak niosę torby, to machnę nogą i bagażnik się otworzy (tak mam w ravce) Dotknięcie klamki żaden problem, ale fakt że w szóstce mazdy mamy to jeszcze lepiej rozwiązane, zaś w toyocie jest nieco lepiej niż w nissanie żony, czy moim poprzednim tucsonie, czyli mały przycisk w klamce :)

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 21 Lutego 2021, 19:35:00 »
System jest pomocny. Jak niosę torby, to bagażnik otwieram "kopnięciem", jak chce coś położyć na tylnym fotelu a obie ręce zajęte, na dworze plucha jak dzisiaj, podchodzę, przykładam rękę i ciągnę za klamkę, nie muszę szukać pilota w kieszeni.
Oczywiście można bez niego żyć. Można żyć bez Android auto, bez smartfona, bez klimatyzacji. Samochód też nie jest potrzebny, można jeździć komunikacją miejską, ostatecznie konno. I nawet będzie to z korzyścią dla zdrowia i środowiska. Tylko nie o to chodzi, żeby sobie życie utrudniać, a ułatwiać...

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 21 Lutego 2021, 20:05:22 »
Wystarczy jak wysiadasz z auta, nie zamykać go zdalnie kluczykiem z kieszeni, a dotykowo palcem do klamki, większość złodziei stosuje zagłuszacze  sygnału i tak zamykając na parkingu, przy zagluszaniu   nie  zadziała centralny zamek, ci z walizką jak się uprą to i tak wezmą auto.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 21 Lutego 2021, 21:17:07 »
Nie twierdzę że keyless jest niepraktyczny, chodzi mi o to że korzyść z gadżetu typu  keyless nie rekompensuje mi niebezpieczeństwa kradzieży na walizkę.
« Ostatnia zmiana: 21 Lutego 2021, 21:19:28 wysłana przez mbauris »

Offline neevor

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 , VERSO
« Odpowiedź #27 dnia: 21 Lutego 2021, 21:46:16 »

Większość kobiet Ci powie że rekompensuje.
Mam wrażenie że ta funkcjonalność powstała głównie dla kobieta, aby nie musiały za każdym razem szukać kluczyka w torebce ;)

Offline Misz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 22 Lutego 2021, 08:45:13 »
System keyless pierwszy raz mieliśmy w Megane AD2005 i działał bardzo fajnie. Szczególnie chwaliła go żona, bo kartę miała "gdzieś w torebce". Z systemem tym nie mieliśmy żadnych kłopotów - działał bez problemów zimą i latem na wszystkich czterech drzwiach (w RAV4 jest tylko w przednich) i klapie bagażnika. Nie mieliśmy też obaw o kradzież. Potem kolejne samochody mieliśmy bez tego systemu a teraz RAV4 z systemem
Niestety kilka lat temu w bliskiej rodzinie został skradziony Lexus właśnie metodą na walizkę. I to w czasie wyjazdu wakacyjnego spod hotelu, co jeszcze utrudniło to niemiłe doświadczenie (konieczność wynajęcia samochodu zastępczego zakupu skradzionych ubrań itp.). Ubezpieczenie pokryło te straty ale nie jest to miłe wspomnienie.
Fajnie, że w pilocie Toyoty można prosto wyłączyć funkcjonalność i z tego korzystamy. Zawsze jest wybór. Albo wygoda albo większe bezpieczeństwo - każdy wybiera to na czym mu zależy.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #29 dnia: 22 Lutego 2021, 09:03:26 »
Czy zeby wylaczyc keyless na stale to trzeba sie udac do ASO lub skorzystac z Caristy?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl