Autor Wątek: Toyota Rav4 2020 rok TPMS  (Przeczytany 36230 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Toyota Rav4 2020 rok TPMS
« Odpowiedź #30 dnia: 31 Marca 2021, 17:12:27 »
Za kilka dni zmienię w końcu te koła to napisze co i jak

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline ziembol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 01 Kwietnia 2021, 09:54:48 »
Panowie jak to jest - po wciśnięciu zmiana kół powinno się pokazać podmenu i tam trzeba zaklikać drugi komplet ? Kupowałem razem z autem komplet zimowy - z salonu wyjechałem na zimówkach. Wczoraj założyłem letnie - klikam i przytrzymuje zmiana kół - zaczyna migać kontrolka od ciśnienia ale nic się poza tym nie dzieje. Później ustawienie ciśnienia  , po chwili znika kontrolka zmiany ciśnienia. Przejechałem dziś parę km i znowu się zaświeciła. Czyżby serwis zamiast dopisać nowe koła to nadpisał stare ?

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #32 dnia: 01 Kwietnia 2021, 09:58:26 »
Panowie jak to jest - po wciśnięciu zmiana kół powinno się pokazać podmenu i tam trzeba zaklikać drugi komplet ? Kupowałem razem z autem komplet zimowy - z salonu wyjechałem na zimówkach. Wczoraj założyłem letnie - klikam i przytrzymuje zmiana kół - zaczyna migać kontrolka od ciśnienia ale nic się poza tym nie dzieje. Później ustawienie ciśnienia  , po chwili znika kontrolka zmiany ciśnienia. Przejechałem dziś parę km i znowu się zaświeciła. Czyżby serwis zamiast dopisać nowe koła to nadpisał stare ?
Na to wyglada. U mnie tak zrobili...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline ziembol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 01 Kwietnia 2021, 10:53:37 »
Ręce opadają ... coś czuję, że pogniewam się z moim ASO. Ogólnie - 5 czy 6 wizyta wczoraj za mną (wczoraj sprawdzenie oleju po 1000km .. swoją drogą 1,5cm powyżej max). Pech chciał , że wieczorem po powrocie z serwisu postanowiłem wymienić koła i zonk. Jakaś ogólna niekompetencja serwisu wychodzi co chwilę. Do serwisu w dwie strony 100km - kto odda za paliwo i czas ? Jak dla mnie to na siłę chcą zarobić an każdym kroku ? Zmiana kół koniecznie w aso bo inaczej będzie migać wkurzająca dioda ? Przecież to zakrawa na parodię.

Poproszę kogoś kto ma dopisane dwa komplety o wstawienie zdjęcia z menu podczas wyboru kół.

Offline miro66

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 01 Kwietnia 2021, 11:34:49 »
Ja zrobiłem klona i mam spokój .Sam sobie  w garażu przekładam koła, nic nie muszę przełączać, nikt mi nie poniszczy felg .Polecam wszystkim którzy mają dokupiony drugi komplet kół :good:.

Offline iazz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 01 Kwietnia 2021, 11:43:27 »
Poproszę kogoś kto ma dopisane dwa komplety o wstawienie zdjęcia z menu podczas wyboru kół.

Ja też mam kupiony zimowy komplet razem z autem i z takim zostało mi wydane.  Z tego co widziałem, jak się bawiłem tym menu, to nie ma żadnego feedbacku jak się przełącza komplet, tylko zaczyna migać kontrolka od kół.  Jak przełączyłem z powrotem na zimowy (ciągle "na czuja", po prostu kliknąłem drugi raz), po chwili przestała migać.  Natomiast sprawdzałem przez techstream i faktycznie ID czujników są wpisane poprawnie (w każdym razie są różne w set 1 i set 2).

Teraz jak miga po kliknięciu, to nie wiadomo czy jeszcze ich nie odczytał, czy już odczytał i mają inne ciśnienie i wymagają resetu...  Marny user experience...

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #36 dnia: 01 Kwietnia 2021, 14:33:44 »
Zrób po wymianie procedurę adaptacji! Info co i jak jest w instrukcji.

Offline wist1974

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 01 Kwietnia 2021, 15:27:19 »

Ja też mam kupiony zimowy komplet razem z autem i z takim zostało mi wydane.  Z tego co widziałem, jak się bawiłem tym menu, to nie ma żadnego feedbacku jak się przełącza komplet, tylko zaczyna migać kontrolka od kół.  Jak przełączyłem z powrotem na zimowy (ciągle "na czuja", po prostu kliknąłem drugi raz), po chwili przestała migać.  Natomiast sprawdzałem przez techstream i faktycznie ID czujników są wpisane poprawnie (w każdym razie są różne w set 1 i set 2).

Teraz jak miga po kliknięciu, to nie wiadomo czy jeszcze ich nie odczytał, czy już odczytał i mają inne ciśnienie i wymagają resetu...  Marny user experience...
Niestety potwierdzam u mnie również nie ma żadnego feedback.... :o

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #38 dnia: 01 Kwietnia 2021, 16:09:40 »
Trzeba pamiętać, że każdy czujnik w czasie jazdy nadaje swoje parametry kilka-kilkanaście razy na sekundę, a na postoju co ok. 90 sekund. Po przełączeniu kompletów może się okazać, że ostatni czujnik odezwie się dopiero po 90 sekundach, w tym czasie lampka będzie migać. Może trzeba chwilę poczekać na wszystkie odczyty i lampka zgaśnie (lub zaświeci ciągle przy "niedociśnieniu"). 
Spalanie - Motostat.pl

Offline ziembol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 01 Kwietnia 2021, 16:13:46 »
Zrób po wymianie procedurę adaptacji! Info co i jak jest w instrukcji.

wg instrukcji: "(..) Drugi zestaw czujników ciśnienia przekaźników sygnału może zostać zarejestrowany przez autoryzowaną stację obsługi Toyoty lub
inny specjalistyczny warsztat. Jeżeli zarejestrowane s? dwa zestawy czujników ciśnienia i przekaźników sygnału można pomiędzy nimi wybierać. "

znaczy się mam kliknąć i wizualizować w głowie , że wybieram .... eeech ....

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #40 dnia: 01 Kwietnia 2021, 18:09:25 »
Nie ma tu nikogo kto sam skutecznie zmieniał zarejestrowane koła i może zdać relację co i jak z tymi tpms?
Mi gość tłumaczył, że po założeniu nowego kompletu z wgranymi czujnikami trzeba za każdym razem zrobić adaptację i tyle. Nie wyświetla jednocześnie 2 kompletów. Ale ile w tym prawdy, to się przekonam na dniach.
W tucsonie miałem wgrywające się automatycznie ale też nic podwójnie się nie wyświetlało. Zakładałem koła i po przejechaniu 1-2km zaskakiwały i tyle. U córki jest tak samo w Quashqaiu, a w mazdzie jeszcze inaczej. Nigdzie jednak nie ma wyboru z dwóch kompletów.
« Ostatnia zmiana: 01 Kwietnia 2021, 18:12:37 wysłana przez Krisman »

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #41 dnia: 01 Kwietnia 2021, 18:42:46 »
ano nie ma opcji (na oryginalnych 2 kompletach) na zegarach - by wybrać letnie czy zimowe.
(bawiłem sie tym klikaniem na zegarach - pisalem wczoraj,ze zerowanie ciśnienia pomogło i czujnik z zegarów zniknął)
wczoraj wieczorem wracalismy do chaty to mi sie zaświecił czujnik i cholera wie czemu ..wjechałem do garażu i naciskalem by może złapał czujniki ii..nic..dalem świecił czujnik kół..
dzis niegdzie nie bylem..

jutro rano sprawdze czy sie samo naprawiło..

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #42 dnia: 01 Kwietnia 2021, 19:43:21 »
Trzeba pamiętać, że każdy czujnik w czasie jazdy nadaje swoje parametry kilka-kilkanaście razy na sekundę, a na postoju co ok. 90 sekund. Po przełączeniu kompletów może się okazać, że ostatni czujnik odezwie się dopiero po 90 sekundach, w tym czasie lampka będzie migać. Może trzeba chwilę poczekać na wszystkie odczyty i lampka zgaśnie (lub zaświeci ciągle przy "niedociśnieniu"). 

Co minutę.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #43 dnia: 01 Kwietnia 2021, 19:51:03 »
Str.592
...
6 Nacisn?ç przycisk lub
sterowania zespo?em wska?ników, wybraç ?TPWS?, a nast´pnie
nacisn?ç przycisk .
7 Nacisn?ç przycisk lub
sterowania zespo?em wska?ników, wybraç ?Ustaw ci?nienie?.
Nast´pnie przytrzymaç wci?ni´ty
przycisk .
Na wy?wietlaczu wielofunkcyjnym pojawi si´ komunikat ?Ustawienia uk?adu
monitorowania ci?nienia w ogumieniu?
i lampka ostrzegawcza ci?nienia w ogumieniu mignie 3 razy.
Gdy komunikat zniknie, kalibracja b´dzie
zako?czona.
Procedura kalibracji
Nale˝y upewniç si´, ˝e po doprowadze
Proces kalibracji nie powinien trwaç
d?u˝ej ni˝ kilka minut. Jednak w wyszczególnionych poni˝ej przypadkach
proces wprowadzania do pami´ci uk?adu warto?ci ci?nienia w ogumieniu zako?czy si´ niepomy?lnie i uk?ad nie
b´dzie prawid?owo funkcjonowa?. Je˝eli
wielokrotne próby kalibracji zako?cz?
si´ niepowodzeniem, nale˝y jak najszybciej zleciç sprawdzenie samochodu
autoryzowanej stacji obs?ugi Toyoty lub
innemu specjalistycznemu warsztatowi.
Gdy naci?ni´cie przycisku zerowania
uk?adu monitorowania ci?nienia
w ogumieniu nie powoduje 3-krotnego
migni´cia lampki ostrzegawczej
ci?nienia w ogumieniu.
Gdy podczas jazdy, po pewnym czasie po dokonaniu kalibracji uk?adu
monitorowania ci?nienia w ogumieniu,
zacznie migaç lampka ostrzegawcza
ci?nienia w ogumieniu, a po up?ywie
1 minuty za?wieci si´ na sta?e.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #44 dnia: 02 Kwietnia 2021, 11:49:06 »
Co minutę.
Czas nie ma tu istotnego znaczenia, ale skoro poprawiasz, to pewnie (nie)wiesz.
Mam czujniki programowalne T-Pro w jednym komplecie kół i klasyczne "tojotowe" Pacific PMV-C210 w drugim. Wszystkie w spoczynku nadają co ok. 90s. Czas ten zmienia się  losowo w niewielkim zakresie, aby nie zdarzyło się, że dwa czujniki nawzajem się zakłócają przez cały czas.  Jest fajny projekt na github (rtl_433), który umożliwia dekodowanie sygnałów czujników tpms różnych marek, a nawet czujników z pogodynek. Potrzebne jest Raspberry Pi i  RTL-SDR. Bawiłem się i wiem. Poniżej zrzut z ekranu z monitorowania PMV-C210, w pierwszej kolumnie jest czas, w czwartej ID czujnika. Można sobie policzyć.

« Ostatnia zmiana: 02 Kwietnia 2021, 11:52:24 wysłana przez KoMarek »
Spalanie - Motostat.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl