Autor Wątek: Jump starter do Aurisa 2 hybryda  (Przeczytany 5641 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline villovsky

• Toyot Pełzający
  • **
Jump starter do Aurisa 2 hybryda
« dnia: 25 Lutego 2021, 11:51:56 »
Witajcie, ostatnio padł mi aku 12 V, bo długo nie ruszałem samochodu. Poratowałem się klasycznie starym akumulatorem i przewodami. Planuje jednak kupić przenośny jump starer, ale wszystkie maja króciutkie przewodziki. O podłączeniu minusa w wygodnym miejscu na bloku silnika (tak jak pokazuje np. instrukcja) nie ma mowy. Dlatego pytanie czy jako minus można się bez żadnego zagrożenia wpiąć w miejscu jak na załączonym foto:

na youtubie ludzie się tam wpinają, ale to chyba silnik elektrycnzy wiec wole zapytać. U mnie jest do tej blachy doczepiony jakis kabelek, nie wiem czy nie masa od instalacji gazowej?

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2021, 11:53:56 wysłana przez villovsky »

Offline piodi

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Jump starter do Aurisa 2 hybryda
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Lutego 2021, 12:28:23 »
Myślę że jak najbardziej tak. Jak widać z przodu obudowa falownika jest przykręcona do pasa przedniego, gdzie na karoserii na pewno mamy - :) Ja wielokrotnie podłączałem ładowarkę żeby podładować akumulator 12V i + wpinałem do styku w skrzynce bezpieczników, a - do tej blaszki którą wskazujesz.
« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2021, 12:30:17 wysłana przez piodi »

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Lutego 2021, 15:50:44 »
A możecie powiedzieć gdzie zgodnie z instrukcja można wpiąć +? By komuś użyczyć mocy bądź samemu się wsponoc.

Offline Rauxel

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Lutego 2021, 16:28:41 »
Z tego, co czytałem w Instrukcji, hybrydą nie użyczysz komuś mocy.

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Lutego 2021, 17:36:45 »
w hybrydzie jest tylko mały aku AGM 35Ah który ma służyć do tego zaby" zaskoczyła" bateria trakcyjna - to z niej już w trybie READY jest zasilane wszystko, prąd rozruchowy tego małego akumulatora to tylko 272A więc nie poszalejesz użyczając koledze prądu a można zrobić krzywdę temu maleństwu
No jeszcze na postoju można posłuchać radia z tego małego aku po jednokrotnym naciśnięciu przycisku start/stop bez wciśniętego hamulca, ale ostrzegam po pół godz może się już zaświecić ostrzeżenie na desce o niskim napięciu, a ona jak już spadnie to już nie wrzucicie trybu ready i bateria trakcyjna nie zostanie załączona/przekaźnik/ tym samym laweta albo podładowanie

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Lutego 2021, 18:59:27 »
No ja ładowałem busa roboczego na zapalonym silniku i po godzinie ruszył. Klemy pod aku podpięte i się zastanawiałem jsk to zrobić dobrze

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Lutego 2021, 06:55:55 »
Myślę że jak najbardziej tak. Jak widać z przodu obudowa falownika jest przykręcona do pasa przedniego, gdzie na karoserii na pewno mamy - :) Ja wielokrotnie podłączałem ładowarkę żeby podładować akumulator 12V i + wpinałem do styku w skrzynce bezpieczników, a - do tej blaszki którą wskazujesz.
Co myślicie o takim ładowaniu w garażu podziemnym współdzielonym? Gniazdko mam przy stanowisku tylko ponoć wodor wydziela się z akumulatora podczas ładowania. Z drugiej strony akumulator jest zamknięty wewnątrz auta. Chyba ze zostawić otwart bagaznik i oslone akumulatora ale to będzie dziwnie wyglądać.

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Lutego 2021, 07:54:37 »
No ryzyko jest i przepisy chyba zabraniają...
Powinna być dobra wentylacja.
Ale gazy chyba wydzielają się tylko pod koniec ładowania.
Jak nie będziesz ładował do pełna (trzeba by przypilnować) albo jak jest inteligentna ładowarka to raczej nie powinno gazować.
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Lutego 2021, 09:09:42 »
Ok a jak sie ładuje aku (12V) podczas jazdy to gazy się nie wydzielają? Czy nie łąduje sie nigdy do pełna?

Offline Fabian19892

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Lutego 2021, 09:11:43 »
Od strony klemy plusowej masz taki cienki przewód który odprowadza gazy za zewnątrz.

Wysłane z mojego MIX 2S przy użyciu Tapatalka

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Lutego 2021, 09:16:58 »
Od strony klemy plusowej masz taki cienki przewód który odprowadza gazy za zewnątrz.

No i wszystko jasne, dzieki!

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Lutego 2021, 09:37:51 »
taki cienki przewód który odprowadza gazy za zewnątrz.
Odprowadzają na zewnątrz samochodu, tylko w garażu musisz mieć odpowiednią wentylację - jeżeli to duża wspólna przestrzeń to pewnie bym się nie przejmował. Gorzej, jeśli to jest indywidualny zamykany.
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline Fabian19892

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Lutego 2021, 09:39:49 »
Akurat tutaj kolega pytał co w trakcie jazdy więc nie ma to znaczenia.

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Lutego 2021, 09:47:25 »
Tak zgadza się. A ciekawe jak jest podczas ładowania gdy pojazd stoi? Czy gazy też są odprowadzane na zewnątrz czy też kumulują się w środku co chyba jest jeszcze bardziej niebezpieczne?

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Lutego 2021, 12:16:19 »
Skoro jesteś taki prawy człek to powinieneś wiedzieć że w parkingu podziemnym nie można parkować samochodami z instalacją LPG... A Ty się gazami z AKU przejmujesz... W praktyce nie ma znaku dyskryminującego LPG a z drugiej strony wspólnota bądź spółdzielnia zabrania parkowania bo to ich obiekt i ich zasady jak z cisza nocną. Niby od 22 ale w południe też mandat dostaniesz o czym się przekonałem u sąsiada. Takie zasady i wewnętrzny regulamin mieszkaniowy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl