Autor Wątek: Jump starter do Aurisa 2 hybryda  (Przeczytany 5663 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline villovsky

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Jump starter do Aurisa 2 hybryda
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Lutego 2021, 12:23:42 »
Skoro jesteś taki prawy człek to powinieneś wiedzieć że w parkingu podziemnym nie można parkować samochodami z instalacją LPG... A Ty się gazami z AKU przejmujesz...

Gaz to ja mam, czyli OP :D ja pytałem o podpięcie klemy (-), bo jeżdżąc na 2 samochody Aurisek po 1,5-2 tyg niestety już nie odpala ;) Osoba pytająca o wydzielanie gazów chyba nie ma LPG? przynajmniej w opisie nie ma :)

Dzięki za odpowiedzi, powerbank-starter będzie mnie ratował w takich sytuacjach.

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Lutego 2021, 14:33:52 »
Nie mam LPG ale w temacie gazów pytam o wodór. Chyba nie bede świrować z ładowaniem aku w garażu. Zeby sie nie skonczyło jak na Górczewskiej w zeszłym roku. Cos sie zapali i blok bedzie do remontu a ludzie do wyprowadzki  <kucharz>

Offline Achilles

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 26 Lutego 2021, 23:19:50 »
+ wpinamy po otwarciu czarnej skrzynki obok silnika elektrycznego znajdując w niej czerwony przewód. Tak ładowano w salonie Toyoty mój akumulator.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Lutego 2021, 09:13:23 »
Może ktoś podrzucić zdjęcie? Nawet nie wiem gdzie ta skrzynka jest. Nie zaglądam pod maskę nigdy. Tyle co czasami plyn albo kostki domestosa zmienię. Nigdy się nawet nie przyglądałem co tam jest

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Lutego 2021, 11:02:16 »
Tu masz od 1:10 https://youtu.be/XtaC9GPPqNc

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Lutego 2021, 13:40:52 »
O super, dziękuję. W ten sam sposób użyczę bezpiecznie komuś prądu?

Offline Fabian19892

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 27 Lutego 2021, 16:11:56 »
Hybrydą nie wolno nikomu użyczać prądu! Tak jest w instrukcji. Można w ten sposób odpalić hybrydę ale nigdy w drugą stronę!

Wysłane z mojego MIX 2S przy użyciu Tapatalka

Offline Rauxel

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 27 Lutego 2021, 18:33:39 »
Jak już temat wyszedł - ktoś się orientuje, co jest czym pod maską? Jakieś zdjęcie z opisem?

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 27 Lutego 2021, 19:59:58 »
Ja wielokrotnie podłączałem ładowarkę żeby podładować akumulator 12V i + wpinałem do styku w skrzynce bezpieczników, a - do tej blaszki którą wskazujesz.

W instrukcji auta jest napisane aby odłączyć mase od akumulatora podczas jego ładowania w aucie (w sensie bez wyciągania go). Odłączałeś ją?

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 27 Lutego 2021, 20:04:59 »
odłączyć mase od akumulatora podczas jego ładowania w aucie
Tak zalecają, ale naładować możesz wtedy, jeśli podłączasz ładowarkę bezpośrednio do akumulatora.

Jak odłączysz akumulator, to od strony komory silnika go nie naładujesz przecież...
Możesz nawet wtedy szkód narobić podłączając w tej sytuacji ładowarkę. Normalnie podłączony akumulator stabilizuje napięcie, po odłączeniu akumulatora i podłączeniu ładowarki w instalacji samochodu pojawić się może sporo większe napięcie.
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2021, 20:14:13 wysłana przez grzeto »
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 01 Marca 2021, 12:49:25 »
Myślę że jak najbardziej tak. Jak widać z przodu obudowa falownika jest przykręcona do pasa przedniego, gdzie na karoserii na pewno mamy - :) Ja wielokrotnie podłączałem ładowarkę żeby podładować akumulator 12V i + wpinałem do styku w skrzynce bezpieczników, a - do tej blaszki którą wskazujesz.

Ładowałem aku w nocy z soboty na niedziele od 19 do 7 rano. Napięcie przed ładowaniem było 11,9V a po ładowaniu 12,1V. Szału nie ma. Moze zbliża się koniec żywotności aku? Zaraz bedzie mieć 5 lat. Jak u Ciebie wygląda napięcie po ładowaniu?

Ci co maja Hybrid Assistant to mogą sprawdzić napięcie na wyłączonym zapłonie w aplikacji. U mnie HA przekłamuje o 0,1V w dół w porównaniu do miernika na prostowniku.
« Ostatnia zmiana: 01 Marca 2021, 12:51:19 wysłana przez faciulula »

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 02 Marca 2021, 22:15:15 »
Myślę że jak najbardziej tak. Jak widać z przodu obudowa falownika jest przykręcona do pasa przedniego, gdzie na karoserii na pewno mamy - :) Ja wielokrotnie podłączałem ładowarkę żeby podładować akumulator 12V i + wpinałem do styku w skrzynce bezpieczników, a - do tej blaszki którą wskazujesz.

Ładowałem aku w nocy z soboty na niedziele od 19 do 7 rano. Napięcie przed ładowaniem było 11,9V a po ładowaniu 12,1V. Szału nie ma. Moze zbliża się koniec żywotności aku? Zaraz bedzie mieć 5 lat. Jak u Ciebie wygląda napięcie po ładowaniu?

Ci co maja Hybrid Assistant to mogą sprawdzić napięcie na wyłączonym zapłonie w aplikacji. U mnie HA przekłamuje o 0,1V w dół w porównaniu do miernika na prostowniku.

Ja wyjmuje plastik w bagażniku po prawo we wnęce i tam podpinam się krokodylkami od ładowarki modelarskiej. Jak aku ma w spoczynku 11,9 to już trzeba go ratować. Najlepiej podłączyć ładowarkę modelarską np redox alpha i na trybie ładowania akumulatora pb jeśli nie ma trybu żelowego i ustawić mały prąd na ok 0,2A...0.3A. Ładować non stop kilka dni aż dobije do 14.4 albo najlepiej do 14.7V. To gwarantuje że każda z cel się wzmocni i wyrówna względem lepszych cel. Aku jest tak dobry jak najsłabsza cela. Ładowanie dużym prądem mało da bo taki aku ma już dużą rezystancję wewnętrzną i szybko dobije do 14.4V nie chcąc już sie dalej ładować.

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 10 Marca 2021, 11:12:39 »
Od strony klemy plusowej masz taki cienki przewód który odprowadza gazy za zewnątrz.

Ktoś wie gdzie prowadzi ten gumowy przewód? Wchodzi w podłoge pod bagażnikiem. Od spodu cięzko go znaleść bez kanału. Pytałem w ASO ale nie wiedza gdzie to idzie. Nie mają w danej chwili żadnego Aurisa aby to sprawdzić.

Kupiłem w Jula ładowarkę Hamron 4A która dobrze wypadła w teście gęstości na kanale mrAkumulator. Będe niedługo się dalej ładować bo napięcie u mnie ciągle słabe.

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 10 Marca 2021, 13:52:04 »
Wchodzi w podłoge pod bagażnikiem. Od spodu cięzko go znaleść bez kanału.

Tak to wygląda w bagażniku: https://ibb.co/C9pzGB8

Offline Fabian19892

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 10 Marca 2021, 13:56:21 »
A to dość ciekawe bo u ciebie akumulator jest inaczej montowany niż u mnie a odpowietrzenie wychodzi na stronę pasażera

Wysłane z mojego MIX 2S przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl