Autor Wątek: Toyota yaris 1 brak mocy na niskich obrotach oraz większe spalanie  (Przeczytany 895 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Syntetyczny

• Prawie Toyot
Witam borykam się z problemem braku mocy na niskich obrotach oraz większym spalaniem, samochód to toyota yaris 1 2005 rok silnik 1,0 francuz

Problem dokładniej polega na tym że samochód w zakresie obrotów do 2300 obrotów na biegach 1,2 oraz 3 nie ma siły jechać ale zaraz po przekroczeniu wyżej wspomnianych obrotów dostaje zastrzyku mocy i zaczyna nagle przyspieszać czasami było tak że podczas ruszania spod świateł musiałem ruszać z gazem w podłodze by samochód nie zgasł mimo to wkrecenie się na obroty zajmowało mu chwilę jeśli chodzi o spalanie to oscyluje one w granicy 7l/100 przy trasie 70% droga 90km/h i 30% miasto.

Poczytałem trochę o tym problemie i przeczyscilem przepływomierz w tym czasie akumulator byl odlaczony na jakieś 3 godziny po tym czasie podłączyłem wszystko i problem nagle zniknął, autko stało się żwawe nie było efektu ,,,turbodziury", momentalnie wkrecal się na obroty, tą samą trasę zrobiłem na średnim spalaniu 5,5l/100 lecz po przejechaniu około 100km z czasem auto znowu zaczęło słabnąć i więcej palić

I teraz pytanie czy samochód wykonał w tym czasie jakies adaptacje paliwowe czy coś podobnego bo podejrzewam też sonde lambda i w tym tygodniu postaram się ja sprawdzić ale czy w przypadku gdy ona jest niesprawna i dawkuje więcej paliwa przez co samochód zostaje przelany i stąd brak mocy to czy po podłączeniu akumulatora sonda nie powinna od razu dawać więcej paliwa?

Dodam też że odrazu po podłączeniu akumulatora od razu ruszyłem w trasę i czy to nie był błąd? Bo słyszałem że po resecie kompa należy poczekać aż włączy się wentylator i wtedy trzeba wyłączyć silnik

Offline seler25

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Toyota yaris 1 brak mocy na niskich obrotach oraz większe spalanie
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Lutego 2021, 22:36:32 »
Świece , filtr powietrza w jakim stanie ?
Yaris '01 1.0

Offline Syntetyczny

• Prawie Toyot
Odp: Toyota yaris 1 brak mocy na niskich obrotach oraz większe spalanie
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Marca 2021, 18:47:47 »
Problem już rozwiązany :grin: byłem dzisiaj u znajomego mechanika by sprawdzić sondy lambda i obie są sprawne, kumpel powiedział że po dłuższym czasie gdy samochód jeździł na większej dawce paliwa wydech mógł się przytkac więc pojechałem w trasę z gazem w podłodze kręcąc go pod odcinke po kilkunastu minutach ostrej jazdy spalanie spadło do normalnego poziomu :grin:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl