Autor Wątek: HSD bagnet pachnie benzyną  (Przeczytany 1849 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
HSD bagnet pachnie benzyną
« dnia: 04 Marca 2021, 08:46:40 »
Chciałem zapytać czy też tak macie w HSD że bagnet pachnie benzyną? Co ciekawe jak miałem zalany 5w30 to nie przypominam sobie tego efektu, po zmianie na 0w20 czuć specyficzny zapach benzyny na bagnecie. Oleju nie przybywa ale obserwacja poziomu na bagnecie to masakra, za każdym wyjęciem bagnetu jest inaczej.
Po literaturze internetu, są dwie szkoły: 1 to normalne i benzyny tak mają ale poziomu nie może przybywać 2 układy muszą być odseparowane i trzeba diagnozować silnik...

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: HSD bagnet pachnie benzyną
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Marca 2021, 09:49:14 »
Jutro jade do ASO, zaproponowali sprawdzenie, olej z 5w30 na 0w20 był wymieniany u nich. W międzyczasie prośba o Wasze wpisy czy bagnety w HSD u Was też mają woń benzyny.

Offline smiecho84

• Toyot Pełzający
  • **
    • Spalanie
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Marca 2021, 14:31:08 »
U mnie też capi benzyną, zalane 0W-20

Wysłane z mojego RMX2170 przy użyciu Tapatalka

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Marca 2021, 15:18:22 »
Dzieki za info...całkiem możliwe że winna jest pandemia i mało krótkich tras jakie robię....

Offline Rauxel

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Marca 2021, 18:39:54 »
Hybryda też wymaga przepędzenia. Dzisiaj 17 kilometrów autostradą ze wskazówką przy końca pola Power i silnik od razu ciszej chodzi ;) Sprawdzę te bagnet i też dam znać.

Offline smiecho84

• Toyot Pełzający
  • **
    • Spalanie
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Marca 2021, 21:33:43 »
Dobra będzie szydera... może to jest smród tych 0,3 - 0,4l/100km w spalaniu, które notorycznie zaniża komputer pokładowy

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Marca 2021, 09:30:05 »
Norma, szczególnie jak jeździsz po mieście. Silnik spalinowy jest niedogrzany, zwłaszcza zimą, bo jeździsz sporo na prądzie. I przybywa 'oleju'. Przynajmniej u mnie. Dlatego przed pandemią wymieniałem olej co pół roku. Z powodu ciężkich warunków pracy. Teraz nie jeżdżę aż tyle.

Przepędzenie w trasie powinno trochę pomóc na odparowanie tej benzyny z oleju i wilgoci. Ale to nie 17km tylko ze 100 co najmniej aby silnik porządnie się wygrzał.
Pozdrawiam
Wojtek

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Marca 2021, 10:48:07 »
Dzieki, czyli to raczej nie wina zmiany 5w30 na 0w20 tylko akurat tego ze zaczela sie pandemia jak zmienilem akurat olej...
Czyli teraz pewnie zmienic olej dla bezpieczenstwa i czesciej przepedzac auto porzadnie...

Offline smiecho84

• Toyot Pełzający
  • **
    • Spalanie
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Marca 2021, 10:52:42 »
Ja bym się tym nie przejmował i zmieniał olej normalnie jak jest w instrukcji co 15tyś. km.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Marca 2021, 11:26:38 »
Ja bym się tym nie przejmował i zmieniał olej normalnie jak jest w instrukcji co 15tyś. km.

Dzieki, dzis mam wizyte w aso wiec zobaczymy co powiedą

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Marca 2021, 11:46:54 »

Ale jak jest praca w ciężkich warunkach to każą zmieniać częściej. A wbrew pozorom jazda w mieście to są ciężkie warunki pracy, szczególnie dla HSD, który ciągle się uruchamia i nie zawsze osiąga pełną temperaturę pracy bo często samochód działa tylko na prądzie. Jak to hybryda. U mnie dojazd do pracy to było tak 40 - 50% tylko użycie prądu. Temperatura płynu chłodzącego zimą osiągała maksymalnie 71C a i to chwilowo. Normalna temperatura to okolice 90C.
A olej mocno rozrzedzony benzyną słabo smaruje.
Pozdrawiam
Wojtek

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Marca 2021, 11:30:05 »
Raczej fałszywy alarm, byłem w aso, kierownik serwisu sam to sprawdzał, musiałem chyba mieć przeczulony węch ale bagnet zalatywał już bardziej olejem, benzynę może było czuć ale bardzo mało, poziom oleju jest stały, nic nie przybywa, silnik chodzi bardzo gładko. Obserwuję i się nie martwię na zapas.

Co do tego czy silnik ice w hsd ma ciężej czy słabiej to niby ma ciężej bo co chwilę włączany, niedogrzany itp ale z drugiej strony
-klima jest elektryczna, nie obciąża silnika
-nie ma alternatora
-w S1 priorytetem jest zagrzanie ice do 40 stopni i auto jedzie na elektryku praktycznie
-silnik przy ruszaniu, przyśpieszaniu cały czas jest wspomagany elektrykiem
-0w20 wedle producenta który lepiej i szybciej dociera w górne partie silnika
-elektryczna pompa wodna która odpowiednio jest zarządzana komputerem w funkcji temperatury

Sądzę że te powyższe wygrywają z niedogrzaniem i suma sumarum przecież te silniki robią duże przebiegi bez większych problemów.
Co do oleju to zmieniam po 10k km.

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Marca 2021, 15:43:02 »

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Marca 2021, 18:49:32 »
Sądzę że te powyższe wygrywają z niedogrzaniem i suma sumarum przecież te silniki robią duże przebiegi bez większych problemów.
spokojnie pół miliona km mozna HSD zrobić
https://www.torquenews.com/1083/driver-1-million-driven-prius-miles-owner-300000-mile-toyota-prius-shares-high-mileage-secrets
https://www.carsguide.com.au/car-news/prius-hits-800000km-mark-18830
https://www.hybridcars.com/toyota-prius-taxi-running-strong-with-600000-miles-and-original-battery/
warunek - olej co 10-12tyś km
Toyota szczyci się też Prius 2 gen jako taxi z Wiednia gdzie zrobila 1MLN kilometrów i nie zaliczyła żadnej awarii. Bateria nadal ta sama podobno. Oleje i filtry, wiadomo.
https://www.google.com/amp/s/www.motor1.com/news/43409/toyota-prius-hybrid-does-1-million-km-as-taxi-in-vienna/amp/
« Ostatnia zmiana: 15 Marca 2021, 18:51:38 wysłana przez tomsan »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl