Autor Wątek: Koszt dołożenia NAVI do RAV4 2021/22  (Przeczytany 23816 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Chleon

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Koszt dołożenia NAVI do RAV4 2021/22
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Marca 2021, 21:21:28 »
Ciekawe.  Też to zaraz sprawdzę. =)

Wyłączyłem Wi-Fi i Bluetooth w telefonie, wsiadłem, włączyłem auto, wrzuciłem R, wrzuciłem P, i wyłączyłem.  Jest trip, czy nie?  Bo w MyT go nie ma.  No ale to może za mało jak na trip. =)

To nie ma nic BT i WiFi wspólnego. Transfer danych tras do MyT jest przez wbudowany moduł GSM i kartę eSIM. Transfer danych Toyota uprzejmie opłaciła na 10 lat.

Offline lwh

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Marca 2021, 08:09:54 »
Nawigacja fabryczna w każdym samochodzie to dziś nieporozumienie.
Ceny z kosmosu, a mapy szkoda nawet o nich pisać

Ja dziś  testowo " na szybko" zrobiłem taki pseudo bezprzewodowy Android Auto
Potrzebne są dwa telefony :
a. telefon 1 "na stałe" w samochodzie (u mnie to stary zrootowany szajsung na custom romie - adroidzie 9 bez karty sim ) podłączony kablem
    do USB Data samochodu :
b. telefon 2 drugi podstawowy do użytku codziennego w kieszeni ( normalny telefon - fabryczny rom, nierootowany)
c. aplikacja Tasker - do podbrania ze sklepu (płatna) : automatyzacja w androidzie
Oba telefony muszą być skonfigurowane do automatycznego łączenia się po wifi
Wsiadasz do samochodu odpalasz zapłon telefon 2 łączy się z samochodem przez bluetooth (musi być sparowany z samochodem) i automatycznie uruchamia hotspot wifi na telefonie 2 z chwilą połaczenia bluetooth z samochodem
Po pojawieniu się zapisanej sieć wifi w zasięgu telefonu 1: ten łaczy się automatycznie z hotspotem na telefonie 2
(telefon 1  musi mieć wyłaczony lub najlepiej zamrożony blutooth "na stałe" i usunięte połączenia sieciowe oraz ustawione automatycznie łączenie z hotspotem w telefonie 2
Następnie po ustawieniu połaczeniu z hotspotem, na telefonie 1 (podłaczonym na stałe do portu USB samochodu) włącza się z Android Auto i
nastepuje połaczenie z HUD
Telefon 2 przesyła dane o ruchu lub mapy do nawigacji (tomtom, automapa, google map ) te muszą być na telefonie 2
( ze wzgl.szybkość połaczenia wifi)
na razie udało mi sie też zrobić przesyłanie (ale tylko) przychodzących smsów i połaczeń ( kto dzwoni lub numer telefonu ) z telefony 2
na telefon 1 ( Pełna obsługa telefonu 2 jest "do zrobienia " tylko wymaga trochę więcej czasu)
Przy wyłaczeniu zapłanu "poda" połaczenie bluetooth z samochodem i nastepuje automatyczne wyłaczenie hotspot w telefonie nr 2
Brak połaczenia z hotspotem w telefonie 1 powoduje zamknięcie wszystkich niepotrzenych aplikacji/programy lub hibernację:nawigacji na telefonie1 ( szybsze ponowne uruchomienie) oraz wyłączenie ekranu (oszczędzanie baterii telefonu nr 1)

Bez kombinacji do telefonu numer 1 zamontuj kartę sim np: Aero2 z internetem 3 G za 5 zł i masz nawigacje cały czas, na koncie google możesz sprawdzić lokalizacje samochodu itp.

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Marca 2021, 12:20:28 »

Offline iazz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Marca 2021, 13:44:44 »

Wyłączyłem Wi-Fi i Bluetooth w telefonie, wsiadłem, włączyłem auto, wrzuciłem R, wrzuciłem P, i wyłączyłem.  Jest trip, czy nie?  Bo w MyT go nie ma.  No ale to może za mało jak na trip. =)

To nie ma nic BT i WiFi wspólnego. Transfer danych tras do MyT jest przez wbudowany moduł GSM i kartę eSIM. Transfer danych Toyota uprzejmie opłaciła na 10 lat.

Bardzo wątpliwa teza. To co Toyota gwarantuje przez 10 lat to dostępność i funkcjonowanie apki MyT.  Chodzi o to, że jak już minie 10 lat od ostatniego aktywowania tej usługi przez ostatniego klienta, to będą mogli te usługi wyłączyć.  Wtedy i tak już większość klientów będzie korzystała z innych nowszych usług/rozwiązań.  Te 10 lat to jak gwarancja producenta jakiegoś sprzętu, że będzie sprzedawał części zamienne przez ten okres czasu.

Dziś zrobiłem eksperyment.  Przejechałem kilka dobrych kilometrów do sklepu z wyłączonym bluetooth i wi-fi w telefonie.  W drodze powrotnej już włączyłem bluetooth.  W MyT podróż powrotna jest, ale podróży do sklepu nie ma śladu.

O ile może tak być, że system eCall pozwala służbom otrzymać współrzędne auta, to nie wydaje mi się, żeby ta infrastruktura była wykorzystywana w jakikolwiek inny sposób. Ma to służyć ratowaniu życia, i tyle.

Offline Chleon

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Marca 2021, 21:45:07 »

Bardzo wątpliwa teza. To co Toyota gwarantuje przez 10 lat to dostępność i funkcjonowanie apki MyT.  Chodzi o to, że jak już minie 10 lat od ostatniego aktywowania tej usługi przez ostatniego klienta, to będą mogli te usługi wyłączyć.  Wtedy i tak już większość klientów będzie korzystała z innych nowszych usług/rozwiązań.  Te 10 lat to jak gwarancja producenta jakiegoś sprzętu, że będzie sprzedawał części zamienne przez ten okres czasu.

Dziś zrobiłem eksperyment.  Przejechałem kilka dobrych kilometrów do sklepu z wyłączonym bluetooth i wi-fi w telefonie.  W drodze powrotnej już włączyłem bluetooth.  W MyT podróż powrotna jest, ale podróży do sklepu nie ma śladu.

O ile może tak być, że system eCall pozwala służbom otrzymać współrzędne auta, to nie wydaje mi się, żeby ta infrastruktura była wykorzystywana w jakikolwiek inny sposób. Ma to służyć ratowaniu życia, i tyle.

Za jakiś czas sprawdź jeszcze raz czy masz brakująca podróż - usługa działa często z opóźnieniem. To nie teza. Autem jeździ tez moja żona. Mimo ze nie ma aplikacji, wszystkie jej podróże są dostępne w MyT. Efekt uboczny - wiem gdzie pojechała (mimo, ze tego nie chcę)  ;)

Zrób następujący eksperyment. Przejedz ile sobie życzysz z BT i Wifi ii zaparkuj na parkingu podziemnym bez dostępu do GSM. Gwarantuje - trasa nie będzie dostępna w MyT do momentu gdy nie zaparkujesz samochodu w miejscu z dostępem do sieci GSM.

Albo po prostu zajrzyj na FAQ:

https://www.toyota.pl/service-and-accessories/my-toyota/myt

?Usługi łączności w aplikacji MyT Toyota będą działać przez 10 lat. Toyota pokrywa koszty danych wykorzystywanych do świadczenia usług łączności przez 10 lat, ale aplikacja MyT Toyota będzie działać nawet bez usług łączności.?

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #20 dnia: 06 Marca 2021, 23:17:01 »
Karta sim sluzaca do obslugi systemu SOS wysyla dane o podrozy. Wielokrotnie bez telefonu jadac resejtrowane sa podroze.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline iazz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 06 Marca 2021, 23:42:43 »
Muszę przyznać, że jestem zaskoczony (jeszcze nie wiem do końca czy mile czy nie).  Faktycznie brakująca podróż się w końcu pojawiła. =)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #22 dnia: 08 Marca 2021, 12:14:40 »
Ostatnia trasa w MyT pojawia się z pewnym opóźnieniem, wielokrotnie to obserwowałem. System eCALL jest autonomiczny, nie wymaga powiązania z telefonem.

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #23 dnia: 03 Kwietnia 2024, 08:48:19 »
Podpięcie modułu to pół godziny prostej pracy z podstawowymi narzędziami. Sporo filmików na YouTubie.
Czyli gdzie, bo nic nie mogę namierzyć do RAV4 gen5? Na toyota-tech.eu tez nic nie znalazłem oprócz montażu Touch 2 do starszych modeli.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #24 dnia: 03 Kwietnia 2024, 12:20:51 »
Potrzebujesz modul i kabel. Do zakupienia na OLX. Potem wgranie mapy i śmigasz.

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 03 Kwietnia 2024, 13:18:49 »
Pytanie jest o filmiki z YT co to ich "sporo". Nie znalazłem nic o podpięciu modułu navi do ravki.
« Ostatnia zmiana: 03 Kwietnia 2024, 13:25:15 wysłana przez calzone »

Offline marek7

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Audi
« Odpowiedź #26 dnia: 03 Kwietnia 2024, 22:29:04 »
Nawigacja fabryczna w każdym samochodzie to dziś nieporozumienie.
Ceny z kosmosu, a mapy szkoda nawet o nich pisać

Ja dziś  testowo " na szybko" zrobiłem taki pseudo bezprzewodowy Android Auto
Potrzebne są dwa telefony :
a. telefon 1 "na stałe" w samochodzie (u mnie to stary zrootowany szajsung na custom romie - adroidzie 9 bez karty sim ) podłączony kablem
    do USB Data samochodu :
b. telefon 2 drugi podstawowy do użytku codziennego w kieszeni ( normalny telefon - fabryczny rom, nierootowany)
c. aplikacja Tasker - do podbrania ze sklepu (płatna) : automatyzacja w androidzie
Oba telefony muszą być skonfigurowane do automatycznego łączenia się po wifi
Wsiadasz do samochodu odpalasz zapłon telefon 2 łączy się z samochodem przez bluetooth (musi być sparowany z samochodem) i automatycznie uruchamia hotspot wifi na telefonie 2 z chwilą połaczenia bluetooth z samochodem
Po pojawieniu się zapisanej sieć wifi w zasięgu telefonu 1: ten łaczy się automatycznie z hotspotem na telefonie 2
(telefon 1  musi mieć wyłaczony lub najlepiej zamrożony blutooth "na stałe" i usunięte połączenia sieciowe oraz ustawione automatycznie łączenie z hotspotem w telefonie 2
Następnie po ustawieniu połaczeniu z hotspotem, na telefonie 1 (podłaczonym na stałe do portu USB samochodu) włącza się z Android Auto i
nastepuje połaczenie z HUD
Telefon 2 przesyła dane o ruchu lub mapy do nawigacji (tomtom, automapa, google map ) te muszą być na telefonie 2
( ze wzgl.szybkość połaczenia wifi)
na razie udało mi sie też zrobić przesyłanie (ale tylko) przychodzących smsów i połaczeń ( kto dzwoni lub numer telefonu ) z telefony 2
na telefon 1 ( Pełna obsługa telefonu 2 jest "do zrobienia " tylko wymaga trochę więcej czasu)
Przy wyłaczeniu zapłanu "poda" połaczenie bluetooth z samochodem i nastepuje automatyczne wyłaczenie hotspot w telefonie nr 2
Brak połaczenia z hotspotem w telefonie 1 powoduje zamknięcie wszystkich niepotrzenych aplikacji/programy lub hibernację:nawigacji na telefonie1 ( szybsze ponowne uruchomienie) oraz wyłączenie ekranu (oszczędzanie baterii telefonu nr 1)

Też przymierzam się do zrobienia takiej wersji Android Auto ale w pierwszej kolejności
szukam telefonu, z którego można wyjąć baterię i zasilać telefon bez baterii w środku.
Nie chciałbym zostawiać w samochodzie telefonu z akumulatorem, który wciąż jest ładowany
a dodatkowo na zewnątrz mogą być wysokie temperatury.
Na początku pomyślałem o SAMSUNG Galaxy Xcover 5 - ten telefon ma wymienną
baterię ale nie jestem pewien, czy po jej wyjęciu będzie działał na zasilaniu kablem USB.
Wiele urządzeń android jest zabezpieczone przed tym. Być może rozwiązaniem byłby wtedy
wlutowanie rezystora w łącze baterii, który symulowałby obecność akumulatora.
W każdym razie pomysł z taką realizacją Android Auto najbardziej do mnie przemawia.
Właśnie jestem na etapie zwrotu urządzania Android Box chińskiego producenta -
działa to bardzo niestabilnie o braku zaufania do chińskiej elektroniki (prywatność) nie wspomnę.
Gdyby udało mi się znaleźć telefon, który nie wymaga baterii w środku mógłbym na taki
telefon dodatkowo doinstalować bez obaw aplikację umożliwiającą YT w Android Auto.
Inny kolega tutaj wspomniał o możliwości wykupu taniego pakietu z Aero2 więc
nie byłoby nawet konieczności udostępniania internetu z głównego telefonu. Same zalety
takiego rozwiązania plus dodatkowy telefon w samochodzie, który może się przydać
w sytuacjach awaryjnych. Może jeden minus - system na telefonie zawsze podnosiłby
się w momencie uruchomienia samochodu więc Android Auto zgłaszałoby się dopiero
po kilkudziesięciu sekundach.

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 04 Kwietnia 2024, 10:27:48 »
Znalazłem instrukcję montażu w pdf. Kompletny zestaw to moduł i jeden dodatkowy kabelek. Reszta (wiązka) jest już w aucie.

Instrukcja jest tu: https://www.toyota-tech.eu/aimuploads/3d7d7946-fa82-4005-9932-781be99d96bd/RAV4_Touch_2_with_Go_LHD_PW650_00046_AIM_004_290_6.pdf

Moduł navi mocuje się do blachy, na której znajduje się już moduł DCM - a wszystko to po zdjęciu panelów od klimy i nawiewów w konsoli środkowej. Natomiast nie wiem po co w instrukcji każą demontować górny wyświetlacz LCD z radiem, czy tam z tyłu jest coś niepodłączone co trzeba dodatkowo podpiąć?

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #28 dnia: 04 Kwietnia 2024, 10:48:47 »
Trzeba przepiąć anteny GPS odpowiednio
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 04 Kwietnia 2024, 12:45:29 »
Tak wygląda u mnie tył radia po zdemontowaniu:

Wszystko jest podpięte, nie ma żadnego wolnego gniazda ani wtyczki. Co dokładnie mam w tym przepiąć?
Jak dla mnie z tej instrukcji wynika, że w radiu trzeba wpiąć wtyczkę jeśli jest niepodpięta. Natomiast przepiąć anteny GPS trzeba niżej, przy samym module navi. Źle myślę?
« Ostatnia zmiana: 04 Kwietnia 2024, 12:47:54 wysłana przez calzone »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl