Autor Wątek: CVT E-CVT  (Przeczytany 57953 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bazz

• Prawie Toyot
Odp: CVT E-CVT
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Marca 2021, 14:47:00 »
Jest w mojej RAV 4, Lexusie I wielu  2 0  w wersji benzynowej   z AT od 2019.
To skrzynia opracowana z myślą o silniku benzyniwym.
Sprawdź zanim coś napiszesz o wyrzuceniu do kosza

Oczywiście, przepraszam, rozpędziłem się mając na myśli hybrydy. Planetarna e-CVT jest stosowana w hybrydach.

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Marca 2021, 15:44:42 »
Bo cały zamysł hybrydowego napędu Toyoty opiera się na przekładni planetarnej jako swego rodzaju rozdzielacza momentu obrotowego pomiędzy 3 punktami: silnikiem spalinowym, generatorem prądu (który czasami może pracować również jako silnik elektryczny) oraz kołami. Zwykła skrzynia CVT transmituje moment obrotowy pomiędzy dwoma punktami: silnikiem spalinowym i kołami, więc w hybrydzie trudniej byłoby ją zastosować.

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Marca 2021, 16:21:37 »
Zwykła skrzynia CVT transmituje moment obrotowy pomiędzy dwoma punktami: silnikiem spalinowym i kołami, więc w hybrydzie trudniej byłoby ją zastosować.
No właśnie na odwrót, zwykłe automaty niewielkim kosztem są przerabiane na układy hybrydowe, tak robi większość producentów samochodów i skrzyń automatycznych. Toyota, Honda, Ford i kilku innych poszli krok dalej i opracowali układ przeniesienia napędu stworzony z myślą o hybrydach, a nie tylko do nich zaadoptowany. W sumie to Toyota opracowała ten układ, a Ford i inni go kopiują (Honda idzie swoją drogą). Wiąże się to z dużymi inwestycjami dla producenta ale przynosi benefity w postaci większej sprawności i mniejszemu kosztowi produkcji. 
« Ostatnia zmiana: 11 Marca 2021, 16:24:51 wysłana przez Gawel89 »

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Marca 2021, 16:32:58 »
Może nie do końca dobrze się wyraziłem. Chodziło mi o to, że koncepcja napędu hybrydowego Toyoty (z płynnym rozdziałem momentu obrotowego pomiędzy trzema punktami) byłaby trudna czy wręcz niemożliwa do zrealizowania przy wykorzystaniu zwykłej skrzyni CVT.

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Marca 2021, 16:37:25 »
Wręcz przeciwnie mając silnik elektryczny zamiast sprzęgła robisz dokładnie to samo co potrafi przekładnia Toyoty tylko mniej sprawnie.

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Marca 2021, 17:21:15 »
mając silnik elektryczny zamiast sprzęgła
Tu mnie zaciekawiłeś. Możesz rozwinąć na jakiej zasadzie to działa?

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 11 Marca 2021, 17:50:49 »
https://www.youtube.com/watch?v=8HswikGbFFU

Chyba Honda miała podobne rozwiązanie lecz silnik elektryczny przesunęli z lewej strony skrzyni biegów na prawą tak aby miał więcej miejsca.
Jedyna zaleta tego rozwiązania to koszt opracowania i wdrożenia do produkcji ale funkcję może spełniać takie same jak napęd Toyoty lecz z mniejszą sprawnością. 

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 13 Marca 2021, 16:44:40 »
Wręcz przeciwnie mając silnik elektryczny zamiast sprzęgła robisz dokładnie to samo co potrafi przekładnia Toyoty tylko mniej sprawnie.

https://www.youtube.com/watch?v=8HswikGbFFU

Chyba Honda miała podobne rozwiązanie lecz silnik elektryczny przesunęli z lewej strony skrzyni biegów na prawą tak aby miał więcej miejsca.
Jedyna zaleta tego rozwiązania to koszt opracowania i wdrożenia do produkcji ale funkcję może spełniać takie same jak napęd Toyoty lecz z mniejszą sprawnością.

Dzięki za linka. Z filmu wynika, że sprzęgło nie jest zastąpione tylko silnikiem elektrycznym lecz również 2 dodatkowymi sprzęgłami. W napędzie hybrydowym Toyoty jest prościej (brak takich sprzęgieł) a co za  tym idzie bardziej niezawodnie. Dodatkowo konstrukcja przekładni planetarnej jest o wiele prostsza niż CVT (daje to również niezawodność). Poza tym tak jak piszesz układ ma większą sprawność. To wszystko zdecydowało o zastosowaniu w HSD Toyoty przekładni planetarnej zamiast CVT.  Inni producenci nie zrobili tego prawdopodobnie tylko ze względu na czas i koszt opracowania (szybciej i taniej było przerobić konwencjonalny układ napędowy na hybrydę w ten sposób niż zaprojektować od podstaw tak jak w Toyocie).

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 13 Marca 2021, 19:17:02 »
Z własnego doświadczenia wiem jedno. CVT nie nadaje się do ciągnięcia przyczepy. Nie wiem czy wycierają się te koła pasowe, czy rozciąga się ten pasek. Nie wiem bo nikt tych skrzyń nie serwisuje. Jedynie wymiana.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl