Autor Wątek: Problem z płynną zmianą biegów  (Przeczytany 2490 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
Problem z płynną zmianą biegów
« dnia: 13 Marca 2021, 17:06:19 »
Witam. Mam problem z płynna zmianą biegów - zwłaszcza z 1 na 2. Próbowałem już wielu rzeczy - zmiana biegów przy różnych zakresach obrotów, różne sposoby operowania sprzęgłem - a i tak rzadko kiedy udaje mi się zmienić na 2 bez żadnego szarpnięcia. Natomiast nigdy nie jest tak żeby mnie to w pełni satysfakcjonowało.

Przerobiłem już ładnych parę samochodów - z bardzo różnych epok, bajek i segmentów - i w każdym z nich w niedługim czasie dochodziłem do takiej wprawy, że biegi wchodziły jak w masło - bez najmniejszego nawet wahnięcia.

Ostatnio - w związku z tym, że nic innego nie skutkuje - zacząłem nawet testować podwójne wysprzęglanie :shock: I muszę powiedzieć, że są efekty. Nie mam w tym za dużej wprawy, ale czasami dzięki podwójnemu wysprzęglaniu udaje mi się zmienić na dwójkę całkowicie płynnie - tak jak bym sobie tego życzył.

Jednak na dłuższą metę taka jazda jak przedwojennym samochodem to nie robota. Czy ktoś może miał podobny problem? Czy jest na to jakieś skuteczne rozwiązanie? A może taki stan rzeczy wskazuje na jakąś usterkę, którą należałoby usunąć? Czyżby synchronizatory? Nie chce mi si w to wierzyć bo auto nie ma nawet 100 tys. km przebiegu.

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.

Offline Sagan07

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Problem z płynną zmianą biegów
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Marca 2021, 12:45:39 »
Mam podobnie w swojej Astrze IV 1.4 Turbo. Zmiana biegu z 1 na 2 w sposób płynny jest trudna. Niezależnie jak puszczam sprzęgło i w którym momencie dodaje gazu to 8 na 10 zmian biegu kończy się mniejszym lub większym szarpnięciem. Paradoksalnie gdy silnik jest zimny jest o wiele łatwiej zmienić płynnie bieg. Gdy silnik jest rozgrzany to łatwiej płynnie zmienić z 1 na 2 przy szybkiej zmianie biegów (najlepiej, gdy zmiana następuje po przekroczeniu 3500 obrotów). Nie wiem dlaczego tak jest i jaką technikę zastosować, aby w sposób powtarzalny zmieniać płynnie bieg z 1 na 2 jeżdżąc do 2800-3000 obrotów. W wielu markach występuje problem z płynną zmianą biegów (szczególnie z 1 na 2). Trudno mi zrozumieć dlaczego.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Marca 2021, 14:04:07 »
Bo ludzie:
1. nie wciskają do końca sprzęgła zmieniając biegi
2. jadąc na jedynce nie puszczają do końca sprzęgła, bo i tak będą zmieniać na dwójkę
i tym samym wyślizgują synchronizatory.
A w każdym przypadku tak można dopasować obroty silnika, aby bez sprzęgła wrzucić inny bieg, gdy prędkości wałków są podobne.

Offline Sagan07

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Marca 2021, 22:37:11 »
I właśnie o dopasowanie obrotów chodzi. Zastanawia mnie to dlaczego sterownik po puszczeniu sprzęgła sam nie może dostosować obrotów do optymalnych (coś na wzór systemu iMT w Toyocie). Przecież jest elektroniczny pedał gazu i elektroniczna przepustnica. W Oplu jest tak, że puszczając sprzęgło obroty odrobinę rosną ale to nie pomaga a mam wrażenie, że utrudnia zmianę biegów.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Marca 2021, 23:02:40 »
Bo nie wszyscy chcą zmieniać biegi akurat przy określonej wartości obrotów, bo jeden chce sobie na dwójce pojechać do 5tys obrotów, a drugi zmienia na trójkę przy 2tys.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Marca 2021, 23:10:48 »
Wszelkie systemy elektroniczne izolujące kierowcę od drogi i od mechaniki samochodu bardziej przeszkadzają niż pomagają. Mam wrażenie, że źródłem problemu jest właśnie jakieś ustrojstwo, które miesza w obrotach. W prostych, czysto mechanicznych samochodach w krótkim czasie można dojść do perfekcji w zmianie biegów i nie potrzeba do tego nawet obrotomierza. Wystarczy słuch i czucie maszyny.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Marca 2021, 09:03:57 »
Wystarczy sprawne sprzęgło.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Marca 2021, 09:09:06 »
No właśnie mam wrażenie, że sprzęgło to świeżynka - bierze od samego dołu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl