Witam. Mam problem z płynna zmianą biegów - zwłaszcza z 1 na 2. Próbowałem już wielu rzeczy - zmiana biegów przy różnych zakresach obrotów, różne sposoby operowania sprzęgłem - a i tak rzadko kiedy udaje mi się zmienić na 2 bez żadnego szarpnięcia. Natomiast nigdy nie jest tak żeby mnie to w pełni satysfakcjonowało.
Przerobiłem już ładnych parę samochodów - z bardzo różnych epok, bajek i segmentów - i w każdym z nich w niedługim czasie dochodziłem do takiej wprawy, że biegi wchodziły jak w masło - bez najmniejszego nawet wahnięcia.
Ostatnio - w związku z tym, że nic innego nie skutkuje - zacząłem nawet testować podwójne wysprzęglanie

I muszę powiedzieć, że są efekty. Nie mam w tym za dużej wprawy, ale czasami dzięki podwójnemu wysprzęglaniu udaje mi się zmienić na dwójkę całkowicie płynnie - tak jak bym sobie tego życzył.
Jednak na dłuższą metę taka jazda jak przedwojennym samochodem to nie robota. Czy ktoś może miał podobny problem? Czy jest na to jakieś skuteczne rozwiązanie? A może taki stan rzeczy wskazuje na jakąś usterkę, którą należałoby usunąć? Czyżby synchronizatory? Nie chce mi si w to wierzyć bo auto nie ma nawet 100 tys. km przebiegu.
Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.