Autor Wątek: Corolla 1.8 HSD vs Auris 1.8 HSD  (Przeczytany 32305 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
Odp: Corolla 1.8 HSD vs Auris 1.8 HSD
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Marca 2021, 21:39:55 »
Eco skóra to skaj- zresztą marnej jakości.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Marca 2021, 21:41:59 »
Ja tam nam skórę nie eko skaj

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Marca 2021, 22:24:12 »
Fabrycznie Toyota Corolla nawet w wersji VIP nie ma skóry.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Marca 2021, 22:32:02 »
Przeczytaj specyfikację

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Marca 2021, 22:47:39 »
W specyfikacji pisze że skóra. Ale dotykałem i patrzyłem na tą "skórę". To taka lepsza wersja skaju.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Marca 2021, 22:49:45 »
A Ja ją dotykam codziennie i to nie skaj.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #21 dnia: 17 Marca 2021, 22:51:49 »
Wcale nie pali więcej od aurisa,bagażnik w ts większy niż aurisie koło wchodzi,jest szerszy od aurisa.telefon możesz przytwierdzić do nawiewu.Schowków jest tyle samo co w aurisie.AA bezprzewodowy to tylko chyba w bmw i takich tam.Jest już przystawka.Więc wszystko co piszesz to fałsz a skóra na podłokietnikach to nie skaj.
Proponuję najpierw zmierzyć a potem wysnuwać wnioski.  Co z tego że Corolla jest szersza, raptem o 3 centymetry, jak cała ta większa szerokość idzie w grubość drzwi. Wewnątrz mierzony między podłokietnikami Auris jest szerszy z przodu i z tyłu i to jest fakt.  To samo z bagażnikiem, własnoręczny pomiar nie pozostawia wątpliwości.  To że bagażnik jest trochę mniejszy to akurat żadna wada bo wciąż jest spory, gorzej z aranżacją.  W Aurisie TS można wygodnie przesunąć roletę do góry a tylną część podwójnej podłogi odchylić i oprzeć o uchwyt rolety.  W Corolli TS jest jedna wielka niewygodna płyta z którą nie wiadomo co począć, przybornik pod spodem malutki, nic tam się nie zmieści a na dole goła niczym nie przykryta blacha.

To że przy prędkościach autostradowych pali więcej od Aurisa było potwierdzone w testach, nie jest to duża różnica więc średnie spalanie przy typowym profilu jazdy Corolla ma niższe niż Auris.  Toyota chcąc poszerzyć rynek musiała zadbać o design bo na to klienci zwracają większą uwagę, więc to zrozumiałe.

Uchwytu telefonu do nawiewu w Corolli nie da się przytwierdzić tak aby czegoś nie zasłaniał na konsoli centralnej. Przystawka owszem jest, ale chyba tylko do Carplaya póki co, no i to kolejne kilkaset złotych do wydania, czyli niby masz BT w cenie a musisz płacić za kolejny, trochę to słabe.

Brak schowka na okulary, brak schowka pod kierownicą, brak tacki na kwity w schowku między fotelami, schowki w drzwiach znacznie mniejsze niż w Aurisie, nie da się włożyć np. pudełka z chusteczkami, nawet z tyłu przednich foteli poskąpili jednej kieszeni w większości wersji.

Skórę naturalną masz jedynie na kierownicy, gałce skrzyni biegów, podłokietniku przednim od wersji TREK i częściowo na fotelach w Executive lub pakiecie VIP.  Skóropodobne obicia drzwi i kokpitu to tworzywo sztuczne podklejone cieniutką pianką.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 17 Marca 2021, 23:04:10 »
Wysuwasz wnioski z jazdy corollą czy aurisem.Bo ja swoja jeżdzę od 2019 i to co piszesz to tylko teoria i obserwacje w salonie przez 15 min.Mam porównanie bo w garażu obok mojej corolli stoi auris z rodziny ktorym też jeżdziłem.I mnie nie przekonasz że stare jest lepsze niż nowe.Poczytaj dokładniej na forum to zobaczysz jak i gdzie trzmać telefon i inne rzeczy a prucz koła mieści się jeszcze pełno rzeczy

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #23 dnia: 17 Marca 2021, 23:47:09 »
Wysuwasz wnioski z jazdy corollą czy aurisem.Bo ja swoja jeżdzę od 2019 i to co piszesz to tylko teoria i obserwacje w salonie przez 15 min.Mam porównanie bo w garażu obok mojej corolli stoi auris z rodziny ktorym też jeżdziłem.I mnie nie przekonasz że stare jest lepsze niż nowe.Poczytaj dokładniej na forum to zobaczysz jak i gdzie trzmać telefon i inne rzeczy a prucz koła mieści się jeszcze pełno rzeczy
Jeździłem Corollą HSD 1.8 wystarczająco dużo razy aby wyrobić sobie zdanie.  Nie bardzo wiem gdzie jest jakaś "teoria" w tym co napisałem.  Nędza w kwestii schowków czy mniej miejsca to są fakty o praktycznym znaczeniu.  Skoro w Aurisie mogę bez problemu włożyć rękę między drzwi a fotel w celu regulacji jego nachylenia lub wysokości a w Corolli muszę ją wciskać i w zasadzie aby to wygodnie zrobić to muszę uchylić drzwi, to coś jest nie teges z tą szerokością wnętrza, nieprawdaż?

Oczywiście, w Corolli jest sporo nowych rzeczy niedostępnych w Aurisie, np. tempomat adaptacyjny, tyle że aby mieć to wszystko trzeba dołożyć w cenie 20 tys zł.  Natomiast jak porównasz specyfikacje w podobnej cenie katalogowej, czyli np. Aurisa Prestige z Corollą Comfort, to już rewelacji nie ma, więc jak się do tego doda brak wielu praktycznych i sprawdzonych w Aurisie rozwiązań, to porównanie wypada tak sobie.

A przekonywać Ciebie do niczego nie mam zamiaru bo przecież kto inny założył ten wątek.

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 17 Marca 2021, 23:55:44 »
w Corolli muszę ją wciskać i w zasadzie aby to wygodnie zrobić to muszę uchylić drzwi,
Przyjrzyj się dokładnie dłonią chyba masz porządnie spuchnięte.
w Corolli jest sporo nowych rzeczy niedostępnych w Aurisie, np. tempomat adaptacyjny, tyle że aby mieć to wszystko trzeba dołożyć w cenie 20 tys zł. 
O czym Ty piszesz? Tempomat adaptacyjny dostępny jest w najtańszej wersji.
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #25 dnia: 18 Marca 2021, 00:27:50 »
O czym Ty piszesz? Tempomat adaptacyjny dostępny jest w najtańszej wersji.
A rozumiesz sformułowanie "to wszystko"?  W wersji Comfort Corolli w porównaniu z Aurisem Prestige brakuje:
- elektrycznie składanych lusterek
- automatycznie ściemniającego się lusterka wstecznego
- przednich i tylnych czujników parkowania
- systemu SIPA
- systemu bezkluczykowego dostępu
- samopoziomowania świateł
- przyciemnianych tylnych szyb
- obszycia skórą podłokietnika
- podgrzewanych foteli półskórzanych
- regulacji lędźwiowej fotela kierowcy
- wycieraczek z czujnikiem deszczu

W kwestii miejsca pomiędzy drzwiami a fotelem nie chce mi się w dobie covida iść do salonu i zrobić zdjęcia, ale każdy może sobie sam sprawdzić.

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 18 Marca 2021, 01:10:30 »
le każdy może sobie sam sprawdzić.
Ja nie mam najmniejszych problemów z regulacją fotela, więc wnioskuję, że masz jakieś problemy z dłońmi.
Mój post odnosi się do Twojego wpisu o konieczności dodatkowej zapłaty za adaptacyjny tempomat.
Skoro porównujesz najwyższą wersję Aurisa do średniej wersji Corolli, to popełniasz podstawowy błąd merytoryczny. 
Powinieneś porównać do najwyższej wersji Corolli, czyli Executive. A tam znajdziesz, nie tylko to co wymieniłeś, ale kilka inny fajnych funkcji.  :beer:
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 18 Marca 2021, 06:11:14 »
Poruwnywanie comfort do prestige to nieporozumienie.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #28 dnia: 18 Marca 2021, 09:14:01 »
Poruwnywanie comfort do prestige to nieporozumienie.
To może przeczytaj ze zrozumieniem pierwszy post w tym wątku.

Jego założyciel ma określony budżet w ramach którego może nabyć albo lepiej wyposażonego Aurisa albo podstawową wersję Corolli.

W programie Pewne Auto z którego chce skorzystać, masz np. Aurisa Hybrid TS Prestige z przebiegiem 35 tys km za 78900 zł.  Za Corollę 1.8 TS w wersji Comfort z podobnym przebiegiem musisz dać 85-90 tys.  Najtańszy egzemplarz w wersji Executive ceni się na 102 900 zł, więc raczej jest poza zasięgiem.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 18 Marca 2021, 09:37:11 »
Ja nie mam najmniejszych problemów z regulacją fotela, więc wnioskuję, że masz jakieś problemy z dłońmi.
A jaką masz wersję...? W GR SPORT, która ma inne, bardziej sportowe fotele w stosunku do pozostałych wersji bez otwarcia drzwi nie da się ich komfortowo regulować. 

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl