Autor Wątek: Corolla 1.8 HSD vs Auris 1.8 HSD  (Przeczytany 32280 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kisage

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Corolla 1.8 HSD vs Auris 1.8 HSD
« Odpowiedź #45 dnia: 19 Marca 2021, 22:16:47 »
A bo ja wiem co oni tam mają na myśli?  :o

Każda testowana Toyota piszczały/chrobotaly hamulce, sprzedawcy tłumacza to tym że samochód stoi. To prawda czy jest z tym jakiś seryjny problem w Auris i Corolla?

W jakim sensie stoi?  Że parę dni nie jeździł i tarcze zardzewiały?
A bo ja wiem co oni tam mają na myśli?  :o
Na bank przecież okresowo mają chętnych na jazdę testowa. Przy HSD tłumaczyłem sobie to tym że klocki rzadziej pracują, auto trochę stoi...no ok. Jednak dzisiaj jechałem czystym benzyniakiem i też właśnie dawaly o sobie znak. Stąd moje pytanie do Was, bo nie chce mi się wierzyć sprzedawcom  :-)

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #46 dnia: 19 Marca 2021, 22:20:18 »
W każdym samochodzie jak postoji dłużej to hamulce piszcza i wydają dziwne dzwięki.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #47 dnia: 19 Marca 2021, 22:34:37 »

Kupując niedawno  swoją ravke , pojechałem ja najpierw oglądnąć i przejechać . Też zwróciłem uwagę na gruby nalot na tarczach hamulcowych . Ravka czekała na mnie w komisie dealerskim 3 miesiące i nie była jeżdżona , ani wtedy ,ani po miesiącu użytkowania nic nie piszczy.
Być może Corolla jest zrobiona po taniości i niektóre elementy auta są zrobione z ............................ :wallbash:
RAV4 2.5 hybrid

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #48 dnia: 19 Marca 2021, 22:48:40 »
Bo twoja ravka to premium i ma hamulce ze złota a reszta samochodów ma hamulce stalowe i jak stoją to nalot jest i wydaje dziwne dzwięki na początku jazdy

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #49 dnia: 19 Marca 2021, 22:52:26 »
Bo twoja ravka to premium i ma hamulce ze złota a reszta samochodów ma hamulce stalowe i jak stoją to nalot jest i wydaje dziwne dzwięki na początku jazdy

Po co te zaczepki /????, a potem jak napisze co myślę o głupich ,,podjazdach,, to lecicie ze skarga do moda  :bash:
RAV4 2.5 hybrid

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #50 dnia: 19 Marca 2021, 23:01:57 »
Żadne zaczepki tylko fakty .Samochd stoi to wiadomo że na tarczach robi się nalot i tżeba go wytrzeć i wtedy wydaja dziwne wdzięki.Nawet jak stoi tylko przez noc.

Offline Kisage

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: 20 Marca 2021, 07:16:26 »
.Nawet jak stoi tylko przez noc.
Nie no bez jaj. W innych samochodach jakoś mi nie piszczały. Jak zaraz inni z Was mi to potwierdzić to nie pozostanie mi pomyśleć z Toyotki "tak mają". Nie chce mi się w to wierzyć

Offline Xtone

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: 20 Marca 2021, 07:49:27 »
Żadne zaczepki tylko fakty .Samochd stoi to wiadomo że na tarczach robi się nalot i tżeba go wytrzeć i wtedy wydaja dziwne wdzięki.Nawet jak stoi tylko przez noc.

Jakoś kit, u mnie nic nie piszczy

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #53 dnia: 20 Marca 2021, 08:40:29 »
.Nawet jak stoi tylko przez noc.
Nie no bez jaj. W innych samochodach jakoś mi nie piszczały. Jak zaraz inni z Was mi to potwierdzić to nie pozostanie mi pomyśleć z Toyotki "tak mają". Nie chce mi się w to wierzyć
Przez całą jazdę próbną Ci piszczały te hamulce czy tylko na początku? Przód czy tył? Ile przejechałeś?

Offline Udil

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: 20 Marca 2021, 11:57:48 »
U mnie brak w ogóle dźwięków hamulców, piszczenia czy innego odgłosu. Nawet po tygodniowym postoju żadnych dźwięków nie było. W ogóle jak patrzę na tarcze po 300km to jakbym nigdy nie użył hamulców... Jeszcze ślady tak jakby honownicze widać...

Offline Xtone

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: 20 Marca 2021, 15:38:19 »
U mnie brak w ogóle dźwięków hamulców, piszczenia czy innego odgłosu. Nawet po tygodniowym postoju żadnych dźwięków nie było. W ogóle jak patrzę na tarcze po 300km to jakbym nigdy nie użył hamulców... Jeszcze ślady tak jakby honownicze widać...
u mnie po 5k, też tylko symbolicznie przyrysowane

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 23 Marca 2021, 00:30:13 »
Mam Aurisa II FL HSD i Corolle HSD TS - oba auta z silnikiem 1.8.
Co do wyposażenia to wolę nie porównywać bo Corolla to Executive a Auris to był chyba Comfort i w zasadzie to porównywanie gruszek z jabłkami.

Co do samej jazdy to moim subiektywnym zdaniem jest spora różnica w jeździe szczególnie po mieście.
Toyota Corolla z nową skrzynią biegów znacznie dłużej pozostaje na elektryku nawet przy prędkościach rzędu 60-70km/h na równej drodze, podczas gdy Auris przy 50-60 włączał benzynę.

Gdybym miał wybierać to poszukałbym raczej doposażonej Corolli :)
Jak wiadomo Toyota mistrzem wykończenia w środku to raczej nie jest a już w podstawowych konfiguracjach to w ogóle... Więc trzeba sobie wynagradzać niedostatki gadżetami typu S-IPA, ołtarzyk z tabletem + pakiet Connect, itd. itp.

Ostatnio miałem zastępczego Aurisa II FL w dieslu i w bardzo podstawowej wersji (chyba Active) - pierwszy raz od lat widziałem korbki do opuszczania szyb z  tyłu.
Szczytem jak dla mnie był brak kontrolki włączonych świateł, niesamowite jak księgowi potrafili przyoszczędzić na tej wersji...

Jest prosty test na skórę, pośliń palec, przesuń nim po skórze tak,  by została cieniutka warstwa, jeśli wchłonie to skóra, jeśli nie to skóra z węża strażackiego

Rewelka pomysł w dobie COVID-19 ;) do wykonania w salonowym pojeździe...

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #57 dnia: 23 Marca 2021, 06:19:08 »

Rewelka pomysł w dobie COVID-19 ;) do wykonania w salonowym pojeździe...
Pisałem do tych, którzy mają swoje auta i chcą się przekonać, bo toczyła się tu wymiana zdań w tym aspekcie dwóch opcji.
Oczywiście wystarczy odrobina wody, nikt nikomu nie sugerował "lizania" auta w salonie

Wysłane z mojego J23 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 23 Marca 2021, 06:20:53 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #58 dnia: 23 Marca 2021, 11:04:53 »
Co do samej jazdy to moim subiektywnym zdaniem jest spora różnica w jeździe szczególnie po mieście.
Toyota Corolla z nową skrzynią biegów znacznie dłużej pozostaje na elektryku nawet przy prędkościach rzędu 60-70km/h na równej drodze, podczas gdy Auris przy 50-60 włączał benzynę.

Gdybym miał wybierać to poszukałbym raczej doposażonej Corolli

No, jak jest budżet na doposażoną Corollę to nie ma się za bardzo co zastanawiać, najmłodsze dostępne Aurisy mają już 3 lata i szanse na mało używany bogato wyposażony egzemplarz robią się coraz mniejsze. 

Co do jazdy w trybie EV, to wszystkie Aurisy, którymi jeżdżę, prywatny i służbowe, mają tak samo.  EV automatyczny włącza się poniżej 75 km/h po warunkiem nieprzekraczania połowy pola ECO na wskaźniku.  EV wymuszony działa do 32 km/h przy zimnym silniku i do 50 km/h przy w pełni rozgrzanym.

Corolla 1.8 HSD raczej nie będzie lepsza, zwłaszcza że ma słabszy silnik elektryczny - 72 KM 163 Nm, Auris - 80 KM 207 Nm, aczkolwiek to niekoniecznie ma znaczenie bo w trybie EV chyba i tak komputer nie pozwala na użycie pełnej mocy silnika elektrycznego.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #59 dnia: 23 Marca 2021, 14:21:17 »
Przełączanie z prądu na spalinę to nie jest kwestia skrzyni biegów bo takowej w hybrydzie nie ma. To kwestia generacji napędu hybrydowego. Auris posiada napęd III generacji a Corolla IV.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl