Autor Wątek: KOROZJA - RAV4 5 Gen,  (Przeczytany 46367 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KoniecSkali

• Toyot Leżący
  • *
KOROZJA - RAV4 5 Gen,
« dnia: 14 Marca 2021, 17:51:33 »
Jak u Was z korozją po zimie w 5 Gen? Ja przy 4 tys przebiegu w lutym miałem już wiecej ognisk niż dwu letni "budżetowy"  Hyundai  kolegi.
Może zdjęcie nie oddaje faktycznego wyglądu ale półoś na między przegubami miała nalot , wszystkie elementy żeliwne ,opaski zaciskowe na przegubach , wydech też się na rudo zaswiecił w wybranych miejscach.
https://photos.google.com/photo/AF1QipPEnQ5_QLZc-0YDO5jM2m2GH0kGCkCo0EJ4k2vu

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: KOROZJA - RAV4 5 Gen,
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Marca 2021, 19:50:36 »
Toyka też budżetowa, do tego typowy Japs, czyli ruda je lubi. Taki nalot nie jest groźny, ale jak na długo chcesz się wiązać to warto zabezpieczyć.
U mnie spód jak nowy o dziwo :)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Marca 2021, 12:11:02 »
Może zdjęcie nie oddaje
Nie ma dostępu do tego zdjęcia - błąd 404, tak na smartfonie jak i na PC.
Może musisz go inaczej uudostępnić.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Marca 2021, 12:12:29 »
U mnie spód jak nowy o dziwo
Krisman, a robiłeś jakąś konserwację ?
Ja sobie tak myślę, że na wiosnę zainwestuję w to trochę, szkoda mi RAVki, żeby ją ruda zżarła. ;)

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Marca 2021, 12:33:39 »
Nie ma dostępu do tego zdjęcia - błąd 404, tak na smartfonie jak i na PC.
Może musisz go inaczej uudostępnić.

Same problem here.
3VZ.pl

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Marca 2021, 06:28:13 »
U mnie spód jak nowy o dziwo
Krisman, a robiłeś jakąś konserwację ?
Ja sobie tak myślę, że na wiosnę zainwestuję w to trochę, szkoda mi RAVki, żeby ją ruda zżarła. ;)

..to daj znać wtedy - co dasz pod spodem .. bo na razie nie mam pomysłu..

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Marca 2021, 12:15:06 »
Tu jest duży dylemat z wyborem technologii i wykonawcy. Jak zwykle obowiązuje zasada: dobrze, szybko i tanio - wybierz 2 opcje ;)
Większość wykonawców oferuje oprysk woskiem lub jakimiś bitumami (tanio i szybko) ale zdaje się, że co roku trzeba to sprawdzać i ewentualnie poprawiać, poza tym w tym wariancie wszystko od spodu upaciane, jak mechanik będzie musiał cos robić to przeklnie. Są też zakłady które robią to tak jak powinna zrobić fabryka (ale ostatnio na tym oszczędza) tam nie jest szybko i nie jest tanio ale po takich pracach chyba można zupełnie zapomnieć o rdzy w podwoziu. Na razie się rozglądam, wolał bym te prace zlecić gdzieś w pobliżu.

Offline deMarco

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Marca 2021, 22:09:07 »
Samochodu jeszcze nie odebrałem ale już rozeznanie rynku co do konserwacji podwozia zrobiłem. W mojej opinii żeby dobrze zrobić bardzo porządną konserwację podwozia to koniecznie trzeba trochę elementów zdjąć - nie mówię o osłonach czy nadkolach ale o układzie wydechowym, zbiorniku paliwa, zderzakach (później regulacja radaru) - i tu jest problem bo GWARANCJA. Nie mówię że później czegoś nie uznają - ale różnie może być. Jako że chcę autkiem trochę pojeździć to konserwacji nie odpuszczę. Gdzieś w necie wygooglałem że Toyota nie ma usługi konserwacji podwozia, ale po dopytaniu w serwisie odpowiedzieli że robią (podwozie, progi, drzwi, profile, itp). Więc wybrałem opcję konserwacji w ASO Toyota jeszcze przed odebraniem samochodu - zapewne im wcześniej tym lepiej. Zaproponowali bitumiczne i woski. Wybrałem wosk. Wiem że podczas konserwacji nie zdejmują zderzaków - także okolice belek będą gorzej zakonserwowane. Raczej nie spodziewam się super zabezpieczenia, ale mam  nadzieję że te 5 lat wytrzyma - i na pewno lepsze to niż nic. Za 3-5 lat nadejdzie czas na porządną konserwację z rozbiórką samochodu, lub jeżeli ASO się spisze to może tylko uzupełnienie i poprawka - chciałbym :).

Offline iazz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Marca 2021, 22:57:30 »
Więc wybrałem opcję konserwacji w ASO Toyota jeszcze przed odebraniem samochodu - zapewne im wcześniej tym lepiej.

A możesz napisać ile za to biorą i co dokładnie wchodzi w zakres interwencji?  Tak, żeby mieć porównanie jak się będę do nich w tej sprawie wybierał...  Dzięki.

Offline deMarco

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Marca 2021, 23:28:58 »
Więc wybrałem opcję konserwacji w ASO Toyota jeszcze przed odebraniem samochodu - zapewne im wcześniej tym lepiej.

A możesz napisać ile za to biorą i co dokładnie wchodzi w zakres interwencji?  Tak, żeby mieć porównanie jak się będę do nich w tej sprawie wybierał...  Dzięki.

Zdjęcie osłon i nadkoli. Konserwacja woskiem całego podwozia, profile zamknięte - tam gdzie jest to możliwe i gdzie są rewizje, progi, drzwi. Zbiornika paliwa nie zdejmują - mówią że mają specjalnie wyprofilowane lance do nakładania wosku i pod zbiornik dojdą. Nazwy preparatów nie pamiętam. Do samego podwozia mogą też zastosować masy bitumiczne - ale ja wybrałem wosk. Co do ceny to niestety jest to usługa oferowana oddzielnie przez serwis - a nie przez przedstawiciela handlowego - tutaj mocno nie potargujesz. Wstępnie powiedzieli 2,5 tys., ale jak się dowiedzieli że chodzi o rawkę to już mowa o 3 tys. Ostatecznie po targach zatrzymaliśmy się na kwocie 2,5 tys. Mam nadzieję że się opłaci.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Marca 2021, 00:24:38 »
W ASO Kielce to samo co opisał deMarco, wosk (o ile dobrze pamiętam Waxoyl), ok 3 dni roboty - 2k pln, co rok przegląd i poprawki.
« Ostatnia zmiana: 17 Marca 2021, 00:30:14 wysłana przez Markid »

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Marca 2021, 01:52:58 »
A ja zaraz po odbiorze kupiłem sobie wosk w sprayu (firmy Whurt) do profili zamkniętych i do powiedzmy blach 4-ry opakowania po 500ml wszedłem pod samochód i wypsikalem podwozie, nadkola a w progi i drzwi wpuściłem ten do profili zamkniętych. Powstała piękna warstwa przezroczystego wosku, wilgoć nie ma szans, a 2k PLN w kieszeni.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Marca 2021, 02:08:30 »
Co do cen konserwacji ale w prywatnej firmie  https://www.czp.pl/toyota/konserwacja/ tam gdzie robiłem wcześniej swoją Corollę to niedawno sąsiad robił nowego VW Tiguana i cena wyszła go gdzieś 5,5 tyś.zł - a czas operacji to dwa tygodnie.

Offline deMarco

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Marca 2021, 09:13:11 »
Co do cen konserwacji ale w prywatnej firmie  https://www.czp.pl/toyota/konserwacja/ tam gdzie robiłem wcześniej swoją Corollę

Nie ma co fajnie wygląda zabezpieczenie corolli - autko było jeszcze na gwarancji ?

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Marca 2021, 09:39:55 »
Tak na gwarancji  - pytałem w ASO nie mieli przeciwwskazań.  Zaznaczyli jedynie, że jak coś konserwator zepsuję (ułamie jakiś plastik) to gwarancja tego nie obejmie. Niemniej ten zakład w mojej okolicy jest znany  bo chyba jako jedyny w tym okręgu  robi auta nowe  na gwarancji. Złożyli wszystko z powrotem lepiej jak w fabryce - przynajmniej takie odniosłem wrażenie. :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl