Autor Wątek: KOROZJA - RAV4 5 Gen,  (Przeczytany 46358 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: KOROZJA - RAV4 5 Gen,
« Odpowiedź #30 dnia: 20 Kwietnia 2021, 15:05:33 »
dychy
Serio 10k za konserwację?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 20 Kwietnia 2021, 15:31:16 »
Przyszły właściciel się ucieszy  :good:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #32 dnia: 20 Kwietnia 2021, 17:06:06 »
dychy
Dziwię się że się dziwisz, można samochód popsikać i można samochód rozebrać i wszystko zrobić porządnie. ale to będą dwie różne ceny.
To trochę jak z audio, można mieć podstawowe, można dołożyć jakiś sub aktywny, a można zrobić audio od podstawi  cena będzie nawet 10-krotnie wyższa.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 21 Kwietnia 2021, 07:50:33 »
Gdybym miał Lexusa LC500 to może bym się skusił na dodatkowe zabezpieczenie nadwozia ale przy zwykłych autach uważam to za wyrzucenie kasy w błoto. Kilka lat temu miałem Avensisa z lat 90-tych i całe podwozie było rude, belki zawieszenia itp. ale była to rdza powierzchowna kilka przetarc papieru ściernego i miałem żywy metal na wierzchu. Progi w tym aucie były robione od nowości tylko raz kosztowały jakieś 2-3 tys zł. Wydam 10-15 tys na auto i przyniesie mi to korzyść za 15 lat w postaci zdrowych progów ? Dzięki ale wolę wydawać kasę na rzeczy które się popsuły zamiast w suplementy diety. Za 10-15 lat nikt z obecnych właścicieli zwykłych aut nie będzie chciał nimi nadal jeździć.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #34 dnia: 21 Kwietnia 2021, 08:00:48 »
Akurat tu masz rację, auto które kupuję na 3 do 5 lat absolutnie mi się nie opłaca dodatkowo  konserwować, no może tak tradycyjnie za góra 2k.
Jakbym miał SS z 66 roku, to chętnie bym wydał i 15k byleby trwał dalej

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

pireus

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 21 Kwietnia 2021, 08:01:51 »
Za 10-15 lat nikt z obecnych właścicieli zwykłych aut nie będzie chciał nimi nadal jeździć.
Jestem podobnego zdania, tym bardziej, że w momencie sprzedaży kwota ta nigdy sie nie zwróci. Może wtedy sprzedam troche drożej samochód, ale nie na tyle, żeby to się opłacało.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #36 dnia: 21 Kwietnia 2021, 08:31:18 »
Ja zwykle jeżdżę autami 6..10 lat, więc to inwestycja właściwie dla siebie, a jak auto jest w dobrym stanie, to przy odsprzedaży można je sprzedać komuś znajomemu lub z rodziny i dalej posłuży.

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 21 Kwietnia 2021, 16:49:35 »
15 tys zł zainwestowane dzisiaj to minimum 22-23 tys za 10 lat(4%/rok), a można je lepiej zainwestować. Wolę mieć je jako wkład do następnego auta niż zdrowe auto, którym już nie chce jeździć.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #38 dnia: 21 Kwietnia 2021, 20:23:05 »
Ok. Każdy i tak robi jak uważa.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 21 Kwietnia 2021, 22:44:03 »
Głupia dyskusja na temat, co zrobić ze swoimi PLN  :wallbash:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #40 dnia: 21 Kwietnia 2021, 22:46:36 »
Głupia dyskusja na temat, co zrobić ze swoimi PLN  :wallbash:
Tu zgoda, tyle że nie głupia ( bo są korzyści w obu wypadkach,  zależy to od okoliczności), bo kto bogatemu zabroni, cokolwiek by chciał zrobić w tym temacie  <taniec>
edit: chciałbym kupić tak zakonserwowane auto, gdybym kupował używane   :-)
« Ostatnia zmiana: 21 Kwietnia 2021, 22:52:41 wysłana przez Krisman »

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #41 dnia: 22 Kwietnia 2021, 02:11:47 »
Myślę, że gdyby Toyota proponowała dodatkową (a właściwie po prostu przyzwoitą) fabryczną konserwację oraz wygłuszenie jako opcję dodatkową przy zamawianiu auta
- powiedzmy pakiet Silence i Anti Rust. ;)
Powiedzmy za +5..7k (bo na etapie produkcji odpadło by wiele dodatkowej pracochłonności, która podraża te zabiegi gdy są wykonane po sprzedaży),
to pewnie wielu z nas by się na to zdecydowało, tak jak np. na dopłatę do AWD, Sel, JBL czy Exe, komplet kół zimowych, ....
Można więc potraktować te dodatkowe prace jako własny pakiet dodatkowy, niestety trochę droższy, niż by mógł być fabryczny.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #42 dnia: 22 Kwietnia 2021, 10:26:12 »
chciałbym kupić tak zakonserwowane auto, gdybym kupował używane
Ja np. mam 4 dorosłych ale jeszcze dość młodych synów, każdy chętnie przejmie tę furkę po mnie gdy będzie w dobrym stanie po np. 6..8 latach. ;)
Więc dla mnie jakiś sens w tym jest.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #43 dnia: 22 Kwietnia 2021, 10:32:21 »
Heh coś w tym jest - na moją zakonserwowaną Corollkę też dorosła młodzież okiem łypie i pyta się kiedy w końcu kupie sobie tą RAV-kę. No myślę, że będzie to jak wyjdzie lift czyli w 2022 roku - tak więc moja konserwacja posłuży jeszcze dalej w rodzinie :)

Jednak jak ktoś faktycznie zmienia auta co 3 góra 4 lata  to konserwacja jest co najmniej zbyteczna.

Offline DRILLMAN

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: 22 Kwietnia 2021, 22:39:02 »
Heh coś w tym jest - na moją zakonserwowaną Corollkę też dorosła młodzież okiem łypie i pyta się kiedy w końcu kupie sobie tą RAV-kę. No myślę, że będzie to jak wyjdzie lift czyli w 2022 roku - tak więc moja konserwacja posłuży jeszcze dalej w rodzinie :)

Jednak jak ktoś faktycznie zmienia auta co 3 góra 4 lata  to konserwacja jest co najmniej zbyteczna.

Wg mnie w dzisiejszych czasach przy obecnej technologii zabezpieczania antykorozyjnego nowych samochodów, dodatkowa konserwacja jest zupełnie zbyteczna. Wyrzucanie kasy w błoto. Przed RAV-ką jeździłem Kią Cee'd II przez 8 lat i miałem ja od nowości. Nic nie dotykałem jeżeli chodzi o blachy i wszystko po tym czasie było zdrowe, zero rudej. Myślę, że Toyota nie jest pod tym względem gorsza od Kii. Co innego stare samochody, jak moje wyprawowe Pajero II z 2003 roku. Tam konserwacja na wypasie co 5 lat obowiązkowa, inaczej rama zgnita.   

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl