Witam wszystkich!
Mam problem z Aurisem I (1.4 D4D, 2012 r.), mianowicie często rozładowywanie akumulatora podczas postoju, a nawet podczas jednej nocy.
Zdarzyło się to już kilka razy, ostatnio naładowałem akumulator, zmierzyłem napięcie na stykach akumulatora napięcie wynosiło 12,6 V czyli prawidłowo. Wstawiłem akumulator do Aurisa, podłączyłem klemy i uruchomiłem silnik. Zmierzyłem też napięcie podczas ładowania, napięcie wynioslo 13.9 -14.1 V, tak jak powinno być, ładowanie jest. Zgasiłem silnik zamknąłem samochód i udałem się do do domu. Następnego dnia chciałem uruchomić silnik i słyszałem tylko cykanie automatu rozrusznika, czyli akumulator padł przez noc. Zmierzyłem napięcie na aku, wynioslo 3,5 - 4 V, czyli trup. Pomyślałem sobie że zmierzę prąd pobierany w trakcie spoczynku, odpiąlęm jedną z klem, przełączylem miernik uniwersalny na pozycję 10A zapobiegawczo ( gniazdo na mierniku też zmieniłem na pozycję 10A), pomiar natężenia wyniósł...0.44-46 A, stanowczo za dużo, zmierzyłem napięcie akumulatora z jedną odpiętą kleją, napięcie wzrosło do 8 - 9 V. Stwierdziłem że chyba mam zwarcie gdzieś w instalacji, bo jak inaczej wytłumaczyć tak duży prąd pobierany w trakcie spoczynku i napięcie na stykach akumulatora spadające o 5 V przy prawidłowo podłączonym akumulatorze?
Zacząłem sprawdzać instalację, od klemy że znakiem + biegną dwa grube kable, jeden do automatu rozrusznika, drugi w stronę bezpieczników, wyjmowałem bezpieczniki jeden po drugim i sprawdzałem pobór prądu , gdy wyciągnąłem bezpiecznik DOME, natężenie spadło do ok 0,3A, ale nadal pozostawało duze; wyciągnąłem bezpiecznik opisany tajemniczo D.C.C...i pobór prądu spadl do 0,02 A, podłączyłem odpiętą klemę i napięcie na stykach akumulatora było 9V, włożyłem bezpiecznik z powrotem i było jak wcześniej.
Moje pytanie jest następujące: jaką rolę pełni D.C.C w Aurisie? Przeglądałem różne strony w necie i nigdzie nie moge znaleźć informacji na temat tego bezpiecznika wykorzystywanego w Aurisie, znalazłem coś na jego temat w Camry lub Priusie (dokładnie nie pamiętam) , tam D.C.C. zabezpieczał inne bezpieczniki: ECU -B, RAD NO.1 I DOME, a na stronie auto-bezpieczniki.pl brak danych na temat tego bezpiecznika na stronie dotyczącej Aurisa. Spotkał się ktoś z czymś takim?
Dalsze badanie instalacji będę kontynuował w środę, bo dopiero wtedy mam wolne.
Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
Monter_87