Autor Wątek: Jakie urządzenie obd2 do naszych CHR  (Przeczytany 16457 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
Odp: Jakie urządzenie obd2 do naszych CHR
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Listopada 2022, 21:04:44 »
Przez złącze OBD można "cuda" zrobić!
Ja ma doświadczenie z moim poprzednim autem, na dzień dzisiejszy już 14-sto letnim!
To stary Opel Zafira II z 2008r.
Sam w tym Opelu przez OBD przy pomocy odpowiedniego forum i chińskiego zamiennika interfejsu oraz chińskiego programu na windows zaprogramowałem takie "cuda" jak:
Tryb "SPORT" z możliwością wyłączania TC i ASR
Aktywowałem czujniki zmierzchu i deszczu.
To samo z tempomatem bo wystarczyło wymienić i zaprogramować przełącznik kierunkowskazów.
Domykanie szyb z pilota i ryglowanie centralnego zamka po przekroczeniu 20km/h
A nawet aktywowałem podstawowy fabryczny alarm, czy kontrolę trakcji przyczepy przy fabrycznym haku holowniczym!
Zaprogramowałem bezczujnikowy system kontroli ciśnienia w oponach (pomiar obrotu koła  przez ABS)
Takie cuda, ale muszę zaznaczyć że przyjazne forum zafiraklub (już nie istniejące) miało wiele wpisów że przez OBD można baaardzo wiele popsuć!
Na szczęście mnie to minęło.
Takie "bajery" w Oplach w większości były fabrycznie wyłączone i możliwe do aktywowania, klient o tym nie wiedział i myślał że jeździ uboższą maszyną.
Tak było z moim kolegą który za część tych "bajerów" dopłacił przy zamówieniu nowego auta, sprzedawca wciskał kity a klient płacił za pseudododatkowe wyposażenie które w tym aucie było fabrycznie!
Idealnym rozwiązaniem było to że większość integralnych podzespołów takich jak ABS, wtryskiwacze, pompa wtryskowa, radionawigacja, moduł bluetooth czy tzw moduły sterujące (komputery) a było ich kilka, musiały być zaprogramowane i powiązane same ze sobą numerami seryjnymi i kodem car pass!
Czyli jak ci ukradli autko i nie mieli kodu car pass to ciężko było sprzedać części z tego ukradzionego! 
Podejrzewam że w większości marek jest podobnie aczkolwiek w tym temacie Toyota mnie rozczarowała bo wygląda jakby tylko doganiała Opla.
Tak to wygląda, no chyba że jeszcze wszystkiego nie wiem o mojej już 6-cio letniej CH-R
« Ostatnia zmiana: 13 Listopada 2022, 21:08:54 wysłana przez zdenek2007 »

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Listopada 2022, 19:00:19 »
Uważaj bo skąd wiadomo, że brak tych funkcji w tańszych wesjach nie jest tylko ich "niewłączeniem" ale np. "niewłączeniem bo ich prawidłowe ustawienie i przetestowanie" kosztuje sporo czasu/kasy. Nie wiem ale tak gdybam żebyś się boleśnie gdzieś nie dowiedział jak ci tempomat wpasuje samochód w tyłek poprzednika na pasie. Najlepiej pogadaj z jakimś specjalistą od Opla.

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Listopada 2022, 21:42:29 »
Uważaj bo skąd wiadomo, że brak tych funkcji w tańszych wesjach nie jest tylko ich "niewłączeniem" ale np. "niewłączeniem bo ich prawidłowe ustawienie i przetestowanie" kosztuje sporo czasu/kasy. Nie wiem ale tak gdybam żebyś się boleśnie gdzieś nie dowiedział jak ci tempomat wpasuje samochód w tyłek poprzednika na pasie. Najlepiej pogadaj z jakimś specjalistą od Opla.

O czym ty do mnie gadasz!
Bo widzisz! Ja nieskromnie nazwę się mini specjalistą od Opla Zafiry II. najpierw zbierałem nauki, wiedzę i rady z "mistrzowskiego forum" a później sam rad i nauk udzielałem!
Co prawda Zafira wiernie i bezawaryjnie służyła mi 6 lat, mimo tych całych "przeróbek" a teraz dalej wiernie służy mojemu koledze z pracy!
Szkoda że to nasze forum jest bardzo w tyle w porównaniu z nieistniejącym już parę lat, forum "zafiraklub.pl"
Tam było tylu zarejestrowanych i działających forumowiczów samych tylko Opli Zafir co tu prawie wszystkich Toyot a w dodatku tam aktywnie działało dużo gości pracujących w autoryzowanych serwisach Opla!
Teraz jest zafiralkub.org ale czy to to samo to nie wiem bo Zafiry już nie mam więc się tam już nie "udzielam"

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Grudnia 2022, 16:10:33 »
Nowe homologowane wozy Toyoty (większość) po 2016 roku mają, prócz czarnej skrzynki Data Recorder od Airbagów dodatkowo wbudowaną drugą "czarną skrzynkę" zachowania pojazdu, i zapisują zdarzenia, godzinę , datę ,ilość nietypowych zachowań i parametry przy nich oraz chwilę przed nietypowym zdarzeniem np. Wciśnięciem gazu zaraz po hamowaniu, gwałtownym przyspieszaniu na zimnym,aktywacji ESP, opuszczeniem auta z kluczem Smart w środku, zmianą biegu w ruchu etc

Przez obd można wiele zrobić i wszystko jest możliwe ale to o czym Ci wspomniał ma niewielkie prawdopodobienstwo.

A ta czarna skrzynka zapisuje dane układu hybrydowego, w tym dane o akumulatorze trakcyjnym? A jeśli tak, czy adłącznie akumulatora 12V pozbawia ją tych zapisów?

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Grudnia 2022, 18:25:13 »
Odłączenie zasilania nie powoduje utraty jej danych. Nie monitoruje napięć baterii HV, bo od  tego jest sterownik baterii
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Grudnia 2022, 20:10:56 »
Odłączenie zasilania nie powoduje utraty jej danych. Nie monitoruje napięć baterii HV, bo od  tego jest sterownik baterii

Podczas przeglądu robili wszystkim sprawdzenie stanu akumulatora trakcyjnego. Mnie powiedzieli, że nie zrobią mi teraz bo "był odłączany akumulator" (prawdop. podczas naprawy czego innego) i straciłem zapis danych. Że zrobią mi jak nabiję kilometry.
« Ostatnia zmiana: 11 Grudnia 2022, 20:15:27 wysłana przez zorian2 »

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 11 Grudnia 2022, 21:51:25 »
Czyżby wymontowali mi trakcyjny? Nie mieli powodu bo robili z przodu.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #22 dnia: 11 Grudnia 2022, 22:58:25 »
Coś gdzieś czytałem że trzeba po odpięciu akumulatora 12V co najmniej 500km przejechać żeby wykonali test baterii HV. Może sprawdź ten trop.

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 12 Grudnia 2022, 19:26:36 »
Coś gdzieś czytałem że trzeba po odpięciu akumulatora 12V co najmniej 500km przejechać żeby wykonali test baterii HV. Może sprawdź ten trop.

Tak, rzeczywiście są na tym forum takie wpisy z 2017 r. Dobry trop  <kawusia>

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 20 Grudnia 2022, 21:29:56 »
Czy OBD (OBD2) daje możliwość odczytania jakichś numerów seryjnych (czy innych oznaczeń) identyfikujących części samochodu takie jak np. akumulator trakcyjny, silnik trakcyjny itp? Chodzi mi o możliwość kontrolowania czy mechanik X nie podmienił mi danej części podczas gdy samochód stoi u niego podczas jakiejś innej dłuższej napawy.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #25 dnia: 20 Grudnia 2022, 21:37:25 »
Nie - obd nie daje takiej możliwości.
Ale po n-r s/n konkretnej części można dojść z jakiego auta to pochodzi włącznie z czasem montażu na linii w fabryce
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 21 Grudnia 2022, 13:31:42 »
Ale po n-r s/n konkretnej części można dojść z jakiego auta to pochodzi włącznie z czasem montażu na linii w fabryce

I to dobre.

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 21 Grudnia 2022, 21:48:38 »

Czy każde ogniwo ma swój SN? (numer seryjny)
Tutaj widać jak facet wymienia ogniwa baterii trakcyjnej Priusa.
Na tymże filmie tutaj widać na dole jakies duże liczby wypisane chyba pisakiem. Czyzby to miał być SN? Chyba łatwo to zetrzeć i przepisać z wymienianych.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #28 dnia: 22 Grudnia 2022, 07:10:00 »
Oczywiście że mają SNy

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 31 Stycznia 2023, 00:01:50 »
Wracając do tematu wątku - miałem już sprawić sobie kostkę OBD gdy ze smutkiem stwierdzam, że
1. wszystkie porządne apki są płatne (ich nieskrojone wersje)
2. Hybrid Assistant jest bezpłatny ale wg instrukcji (aktualizowanej w 2017 r) C-HR obsługuje tylko w zakresie podstawowym (Basic Functionality) - cokolwiek to oznacza nie jest tam wyjaśnione. Na pewno podają czego nie obsługują a to jest: PowerMeter Optimization, Braking Evaluation, HV Fan Control. A wszystko to obsługują w reszcie hybryd (poza Priusem 4). Nie mam pojęcia ile warta ta brakująca (dla C-HR) funkcjonalność.
Ponadto tylko czyta więc nie można resetować kontrolek czy zmieniać jakichś ustawień. Można tylko uczyć się tzw jazdy hybrydowej. Pewnie stanu baterii też nie można zbadać jak to można zrobić w całej reszcie wymienionych pojazdów.

Zdaje się że Torque to twór tego samego autora. W każdym razie instrukcja HA wskazuje na Torque Pro jako tą apkę co może zapisywać.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl