Autor Wątek: Test RAV4 na YouTube - Pertyn ględzi  (Przeczytany 28913 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline iazz

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Test RAV4 na YouTube - Pertyn ględzi
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Marca 2021, 17:35:43 »
A jak skrytykuje za ostro to więcej już auta nie dostanie i będzie oceniał autobusy komunikacji miejskiej

To akurat jest argument przeciwko każdemu dziennikarzowi motoryzacyjnemu, i nie wiem czy do końca sprawiedliwy, chociaż trochę racji w tym jest.  Niektórzy dziennikarze sami opowiadają, jak się skłócili z daną marką czy importerem i nie już nie dostają aut na testy.

Trochę sie naoglądałem filmów Pertyna, i odnoszę takie wrażenie, że faktycznie nigdy nie obsmarowuje testowanego auta.  Tym niemniej, potrafi powiedzieć co w aucie jest na plus, a co na minus.  Jak coś jest kompletnie bez sensu, też to zwykle mówi (tak np. jak przy którymś tam napęd był zdecydowanie za mocny i przez to źle się to prowadziło, bo traciło trakcję, bo rwało i było "torque steering").  Potem każdy w tym zestawie uwag sobie wybierze te, które dla niego są najistotniejsze, i tyle.

Natomiast wydaje mi się, że wobec Toyoty ma wyraźnie pozytywne nastawienie: a tu specjalny filmik o HSD, a tu wywiad z szefem TMPL, itp.

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 22 Marca 2021, 17:38:42 »

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 22 Marca 2021, 17:48:33 »

A jak skrytykuje za ostro to więcej już auta nie dostanie i będzie oceniał autobusy komunikacji miejskiej

To akurat jest argument przeciwko każdemu dziennikarzowi motoryzacyjnemu, i nie wiem czy do końca sprawiedliwy, chociaż trochę racji w tym jest.  Niektórzy dziennikarze sami opowiadają, jak się skłócili z daną marką czy importerem i nie już nie dostają aut na testy.

Tak. Dlatego kiedy wybieram nowe auto, nie sugeruję się żadnymi testami na YT. Obecnie praktycznie każde auto można wziąć na jazdy z salonu i ocenić jego funkcjonalność, jakość wykonania, komfort etc. Potem wpisujemy w Google "model x problemy" oraz "silnik taki i owaki problemy" i wiemy dużo więcej, niż powiedzą wszyscy youtuberzy.

A testy na YouTube oglądamy, kiedy już auto zamówimy i racjonalizujemy zakup. Wtedy z przyjemnością oglądamy wszystkie te zachwyty  i cieszymy się, że podjęliśmy właściwą decyzję

Offline iazz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 22 Marca 2021, 18:03:43 »

Tak. Dlatego kiedy wybieram nowe auto, nie sugeruję się żadnymi testami na YT. Obecnie praktycznie każde auto można wziąć na jazdy z salonu i ocenić jego funkcjonalność, jakość wykonania, komfort etc. Potem wpisujemy w Google "model x problemy" oraz "silnik taki i owaki problemy" i wiemy dużo więcej, niż powiedzą wszyscy youtuberzy.

A testy na YouTube oglądamy, kiedy już auto zamówimy i racjonalizujemy zakup. Wtedy z przyjemnością oglądamy wszystkie te zachwyty  i cieszymy się, że podjęliśmy właściwą decyzję

Ja osobiście jak zacząłem się rozglądać za nowym autem, nie byłem w ogóle zorientowanie w tematach motoryzacyjnych od co najmniej ostatniego razu jak kupowałem auto, czyli od 16 lat. =)  Potrzebowałem niezłego update'u w temacie, bo z samych jazd testowych za wiele bym nie wywnioskował: każde auto byłoby o niebo bardziej komfortowe i cichsze niż moje stare, i wywoływało by większe poczucie bezpieczeństwa, a że jestem raczej spokojnym kierowcą, nie zauważyłbym co się może dziać w sytuacjach wyjątkowych jak nagłe hamowanie na zakręcie czy wpadanie w poślizg, itd.

Więc dla mnie filmiki na youtubie były bardzo przydatne, dla ogólnego rozeznania w temacie.  Co do informacji zawartych w różnych forach, to wydaje się, że bardziej przydają się jak już auto się ma w posiadaniu.  Tu nastawienie jest zdecydowanie bardziej negatywne, bo prawdopodobieństwo, że ktoś coś tu napisze, dlatego że ma jakiś problem, jest o WIELE większe niż dlatego że żadnego problemu nie ma.

Trzeba to wszystko sobie wyważyć, czerpiąc z wielu różnych źródeł.  A każde źródło ma jakąś zawartość informacyjną.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #19 dnia: 22 Marca 2021, 18:04:49 »
Tak, jestem pewien
Ale mówimy obaj o tym WCOTY?
https://en.m.wikipedia.org/wiki/World_Car_of_the_Year
Myślę że tak
Toyota RAV4  była e dwóch kategoriach (w tym szerokim gronie) m/i w
Kategoria "Ekologiczny samochód roku"  Audi e-tron, BMW i8 Roadster, Honda Clarity Plug-In Hybrid, Honda Insight, Hyundai Nexo, Jaguar I-Pace, Kia Niro EV, Lexus ES Hybrid, Lexus UX Hybrid, Toyota Avalon Hybrid i Toyota RAV4 Hybrid
Ale do finałowych "piątek" nie weszła.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 22 Marca 2021, 18:08:56 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 22 Marca 2021, 18:14:53 »
Tak, jestem pewien
Ale mówimy obaj o tym WCOTY?
https://en.m.wikipedia.org/wiki/World_Car_of_the_Year
Myślę że tak
Toyota RAV4  była e dwóch kategoriach (w tym szerokim gronie) m/i w
Kategoria "Ekologiczny samochód roku"  Audi e-tron, BMW i8 Roadster, Honda Clarity Plug-In Hybrid, Honda Insight, Hyundai Nexo, Jaguar I-Pace, Kia Niro EV, Lexus ES Hybrid, Lexus UX Hybrid, Toyota Avalon Hybrid i Toyota RAV4 Hybrid
Ale do finałowych "piątek" nie weszła.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
Aaa spoko. Nie weszła do finału, dlatego nie ma nic na wikipedii.
Moim zdaniem wszystkie te plebiscyty mają jedynie cel marketingowy i absolutnie nic z nich nie wynika.

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 22 Marca 2021, 18:26:28 »

Więc dla mnie filmiki na youtubie były bardzo przydatne, dla ogólnego rozeznania w temacie.  Co do informacji zawartych w różnych forach, to wydaje się, że bardziej przydają się jak już auto się ma w posiadaniu.  Tu nastawienie jest zdecydowanie bardziej negatywne, bo prawdopodobieństwo, że ktoś coś tu napisze, dlatego że ma jakiś problem, jest o WIELE większe niż dlatego że żadnego problemu nie ma.

Trzeba to wszystko sobie wyważyć, czerpiąc z wielu różnych źródeł.  A każde źródło ma jakąś zawartość informacyjną.

Czyli działaś zupełnie odwrotnie, niż ja. I spoko, najważniejsze, żeby być zadowolonym z wyboru, a w jaki sposób się do niego dochodzi, to kwestia drugorzędna.

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 22 Marca 2021, 18:47:20 »
Czyli te filmiki to taka sciema
Autor nie chce się narażać importerowi, a my cieszymy się że wybraliśmy dobre auto na postawie tych filmików
Ale to chyba nie o to chodzi w testowaniu aut

Offline Jedrys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 22 Marca 2021, 19:20:26 »
Autor nie chce się narażać importerowi, a my cieszymy się że wybraliśmy dobre auto na postawie tych filmików
Ale to chyba nie o to chodzi w testowaniu aut

Nie zgodzę się. Jesienią testowałem różne samochody. Dostałem na przykład nową Kugę na cały weekend. Fajne, dynamiczne auto, ale cały czas coś mi nie pasowało - fotel był koszmarnie niewygodny i czułem się, jakbym siedział na krześle. Wlazłem potem na kanał Pertyna i okazało się, że przez ładnych kilka minut mocno wytykał kwestię foteli.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #24 dnia: 22 Marca 2021, 21:41:36 »
21:30 i dalej wycieraczki mażą (widać), w środku jest głośno powyżej 120 (Pertyn ględzi o tym).
26:00 podświetlenia przycisków (których brak).
Mimo tego co już wszyscy wiemy, ja po 3 mc dalej jestem zachwycony jazdą tym autem.
« Ostatnia zmiana: 22 Marca 2021, 21:52:19 wysłana przez Markid »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #25 dnia: 22 Marca 2021, 22:02:10 »
Ja dziś po dłuższej przerwie też z radochą jechałem z samego rana i jakoś wyjątkowo cicho było, do tego ciemno jeszcze, w głośnikach Polskie Radio Pink Floyd (z Simple Radio), nic nie skrzypiało, nic nie mazało...No mega, a i zużycie wyszło prawie jak w hybrydzie  <taniec> choć to akurat mniejsze ma dla mnie znaczenie  :cool:
Po pół roku mimo marudzenia i nieraz chandry na auto stwierdzam, że to świetny samochód, a najbardziej lubię jego zawieszenie, napęd i genialny automat.
W mazdzie mamy klasyczny AT, ale już zdecydowanie wolę ten direct shift  :good:
Jeszcze kilka dni temu myślałem o zmianie szybciej niż standardowe trzy lata i mi przeszło  :cool:
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
Test RAV4 na YouTube - Pertyn ględzi
« Odpowiedź #26 dnia: 22 Marca 2021, 22:40:30 »
A jednak jest o problemie przybywającego oleju. Nie w filmie, ale w odpowiedzi na jeden z komentarzy.
Nieporozumienie albo niezrozumienie instrukcji obsługi. Czyli nie ma się czym martwić. Uffffff!

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 23 Marca 2021, 00:23:22 »
A jednak jest o problemie przybywającego oleju. Nie w filmie, ale w odpowiedzi na jeden z komentarzy.
Nieporozumienie albo niezrozumienie instrukcji obsługi. Czyli nie ma się czym martwić. Uffffff!

to sarkazm czy na serio piszesz, bo nie mogę wyczuć...

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 23 Marca 2021, 11:46:04 »
Sarkazm niestety.

Ale dobrze, że mu znajomi powiedzieli w końcu o niepodświetlonych przyciskach sterowania.  Nie ma co, gruntownie zapoznaje się z tymi samochodami na potrzeby filmików na YT...

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 23 Marca 2021, 12:11:30 »
MI akurat brak podświetlenia nie przeszkadza. Po kilku tys km nawet nie muszę patrzeć na przyciski , po prostu wiem gdzie są
Facet coś w filmiku delikatnie zasugerował ale tak aby nie podpaść Toyocie np
pseudo napęd 4×4 w hybrydzie, start silnika benzynowego w  hybryd przy niskich temperaturach i niedogrzanie silnika
(w silniku w hybrydzie jest grzałka oleju?
Nie wiem ale jeżeli jest to faktycznie aku
w hybrydzie jest na to za słaby i pada )
Oszczędności w hybrydzie są wtedy ale jak się jeździ jak sierota
« Ostatnia zmiana: 23 Marca 2021, 13:11:06 wysłana przez UPX »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl