Autor Wątek: Test RAV4 na YouTube - Pertyn ględzi  (Przeczytany 28954 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: Test RAV4 na YouTube - Pertyn ględzi
« Odpowiedź #45 dnia: 24 Marca 2021, 17:18:45 »
Nie tylko czas 0-100 ma znaczenie (start spod świateł), równie, a może nawet ważniejsze są czasy 80-120 lub 100-140.  Na jeździe testowej sobie sprawdziłem jak się w tych zakresach zachowuje RAVka hybrydowa i byłem pod wrażeniem.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #46 dnia: 24 Marca 2021, 17:25:48 »
Thomas25
Szybsza tylko o ile  i za ile?
Od 0 do 100 o 2 sekundy szybciej  i za to mam dać ok 16 tys
Sorry ale kasę wolę wydać na coś innego

wszyscy znamy ten ból - wcześniej patrzyłem na teslę model x, ale jest tylko 5,5 sekundy szybsza niż ravka, więc stwierdziłem, że te zaoszczędzone 350k wydam na coś innego

kurde, ale jak się zastanowić, to jednak 2s szybciej za 16k to jakby toyota sama dawała się okradać...
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2021, 17:27:51 wysłana przez anyone »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #47 dnia: 24 Marca 2021, 17:56:39 »
16k (a właściwie 20k w moim przypadku) to nie tylko za te 2s, ale i za ok. średnio 2l/100 mniej i za pewne profity w mieście (u mnie parkingi w strefach za 1zl rocznie, bus pasy)
Ja kupiłem benzynę, bo hybryda w moim sposobie użytkowania (przed pandemią) miała znikomy sens. Teraz ma jeszcze mniejszy, jeżdżę na dwa auta i Toyota więcej stoi niż jest w użyciu.
W terenie którym się często poruszałem, prędkość ma trzeciorzędne znaczenie. Teraz jeszcze mniejsze.
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2021, 17:58:27 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: 24 Marca 2021, 21:10:16 »
Szczerze to te osiągi ravki od 0..100 I dalej są dla mnie bez znaczenia .
Samochód to narzędzie i oceniam samochód  jak każde narzędzie pod względem użyteczności i ile za tą użyteczność mam zapłacić
Wybór ravki to to u mnie wynik kompromisu :Cena - Użyteczność - Wygoda - Awaryjność
Moglem kupić Supre , jak pisałem wcześniej, z osiagami  dla Ravki raczej nieosiągalnymi ale po co?
Dla czasu od 0..100? 
Bez sensu ale jak ktoś to uważa za bezcenna cechę samochodu no cóż jego kasa i zdanie

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #49 dnia: 25 Marca 2021, 17:02:31 »
Szczerze to te osiągi ravki od 0..100 I dalej są dla mnie bez znaczenia .
Samochód to narzędzie i oceniam samochód  jak każde narzędzie pod względem użyteczności i ile za tą użyteczność mam zapłacić
Wybór ravki to to u mnie wynik kompromisu :Cena - Użyteczność - Wygoda - Awaryjność
Moglem kupić Supre , jak pisałem wcześniej, z osiagami  dla Ravki raczej nieosiągalnymi ale po co?
Dla czasu od 0..100? 
Bez sensu ale jak ktoś to uważa za bezcenna cechę samochodu no cóż jego kasa i zdanie
To tak - jeśli miałbym haratać trasy tak jak Ty, to nie wybrałbym do tego RAVki, tylko np. Camry albo nawet Corollę, które do ciśnięcia po autostradzie nadają się lepiej i mimo, że nie zależy Ci na oszczędności, to jednak spalą mniej i tak jak te 20 koła, które zaoszczędziłeś kupując benzynę w manualu, te pare złotych z paliwa możesz wydać gdzie indziej. Bo niby nie zależy Ci na oszczędzaniu, ale auto kupujesz tańsze.
Co do napędu AWD-i, to jest to zgodne z duchem czasu - drive-by-wire, to nie jest nowy pomysł - w takiej wersji nie wozisz ze sobą zbędnych kilogramów w postaci ciężkiego dyfra, skrzyni rozdzielczej, wału napędowego. Nie wiem co Ci powiedział sprzedawca z Toyoty, ale ja osobiście wad tego napędu nie widzę, a tej zimy jeździłem przez lasy, zaspy i góry, które 2WD ciężko byłoby przejechać (o ile w ogóle byłoby to możliwe).
Jeśli chodzi o wspomnianą awaryjność, to z założenia hybryda powinna być mniej awaryjna, bo nie ma takich elementów jak rozrusznik, alternator, itp. Na ile to się sprawdzi zobaczymy, ale patrząc na hybrydowe priusy z LPG zarzynane na taxi, to chyba dają radę.
Jeżdżenie ostro i szybko RAV4 brzmi dla mnie jak jedzenie kremówki z keczupem. To pudło ani się do tego nie nadaje, ani do tego nie zachęca a już na pewno nie z 2-litrowym benzyniakiem pod maską, więc pisanie o mułowatych dieslach to jakieś żarty.
Ja wziąłem hybrydę awd-i, bo mi się nią po prostu dobrze jeździ i jest uniwersalna. Tak samo dawniej - brałem diesle, bo mi się nimi lepiej jeździło niż dychawicznymi benzynami bez momentu obrotowego. Nie dla oszczędności, ale dla własnego komfortu.
Mogłem kupić ravke z 2-u litrową benzyną i manualem, ale po co? Chyba żeby się wkurzać za każdym razem jak wsiadam do auta :)

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #50 dnia: 25 Marca 2021, 18:10:33 »
wad

Ma wady niestety. IMO gorzej sobie radzi w terenie, nie da się polatać bokiem. Ostatnio na mokrym wcisnąłem do podłogi przy ok 40km/h. Zerwało na sekundę trakcję, trochę za późno tył się dołączył. Ale jestem w stanie z tym żyć. W zimie po zaspach też nie miałem żadnego problemu żeby przejechać, bardzo fajnie się sprawdza w takich sytuacjach. Ale to, że jest on bezużyteczny jak napisał UPX, jak cała zresztą jego wypowiedź, jest bezzasadna. 

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #51 dnia: 25 Marca 2021, 18:29:00 »
Stać mnie na kupienie za gotówkę Supry.  Nie kupiłem to znaczy ze zaoszczędziłem ?
Nie bo taki samochód jak Supra ,Camry i Corolla nie jest mi potrzebny nie jest dla mnie użyteczny z jednego podstawowego powodu : wielkość bagażnika  i to samo dotyczy użyteczności hybrydy i  napędu na dwie osie po tzw. po kabelku
Pierwotnie zamierzałem kupić 4x4 ale stwierdziłem przy wydatnej pomocy Pana z ASO że taki napęd na dwie osie  jaki w RAV4 Gen 5 oferuje Toyota jest nieprzydatny dla mnie więc co, mam kupić tylko dlatego żeby mieć  i po to żeby somsiadom szczeki opadały jak wyjeżdżam z ośnieżonego parkingu ?
Bez tego też wyjeżdżam., a jak będę jechał w prawdziwe góry to i tak założę tzw. zapinki od majferndów
(przy okazji polecam: zakładanie 3 szt na jedno koło zajmuje ok 3..4 min i nie ma problemu z wielkością koła) Jeżeli ktoś to lubi to nie ma sprawy niech kupuje ten napęd tylko po co ściemniać że to jest funkcjonalny 4x4
Jak mam wydawać kasę na coś zbędnego to wole dołożyć drugie 10 tys i wydać tą kasę na zbędne 2 tygodnie dla dwóch osób w ciepłych krajach
Co do hybrydy to jak tu kiedyś pisałem  przy podpisywaniu umowy dostałem ofertę na  kupno hybrydy w takiej samej wersji wyposażenia w kolorze czerwonym z odbiorem za 3..4 dni z ceną o 5 tys niższą od benzyny manual którą brałem z terminem odbiory za 3 m mc ( z tego co się później dowiedziałem  klient zamówił wpłacił zaliczkę i zrezygnował )  - no to fakt mogłem przyoszczędzić  5 tys.
ale po co aby się wkurw?ać  jak wsiadam do czerwonego samochodu z hybrydą która jak teraz się okazuje nie nadaje się do jazd nawet na krótkich trasach w mieście z racji przybywania oleju.
Koszty eksploatacji RAv4 dla mnie nie mają znaczenia bo mam w firmie kilka samochodów......
« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2021, 18:31:25 wysłana przez UPX »

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #52 dnia: 25 Marca 2021, 19:03:27 »
Brawo.
Powinieneś założyć firmę doradczą (o ile jeszcze jej nie masz). Wszak wszystko co zrobiłeś było dokładnie przemyślane, decyzje okazały się słuszne, a Ci co zrobili inaczej to barany do golenia, które wydały bezsensownie pieniądze, których na dodatek jeszcze nie miały. I jeszcze zmieniają opony na zimowe w zimie...

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: 25 Marca 2021, 19:08:33 »
A możesz Kolego pokazać gdzie takie coś napisałem ?
Jesteś trochę nadwrażliwy

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #54 dnia: 25 Marca 2021, 19:19:32 »
Chcialbym zauwazyc ze moja Camry ma 530litrow bagaznika. Nie jest to duzo mniej od Rav:)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 25 Marca 2021, 19:58:53 »
Wiem
Zależało mi na max. niskim progu załadunku, wysokości, równej podłodze bez spadków i w miarę regularnum kształcie podłogi ,
a tu RAV jest nie do pobicia a jeszcze jak złożysz kanapę.

A wracając do tego co napisł wyżej Kolega Kiełek to tak masz rację:

Jest baranem Ten kto wydaje kupę kasy ( 100 tys ... 180 tys) na kupienie czegokolwiek i nie wie co kupuję i po co?

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #56 dnia: 25 Marca 2021, 20:43:49 »
A możesz Kolego pokazać gdzie takie coś napisałem ?
Jesteś trochę nadwrażliwy

Ale że co? O zmienianiu kół, czy to drugie? Bo to drugie to moje subiektywne wnioski z Twoich wypowiedzi. Myślę, że nie wymagają żadnych komentarzy.

A wracając do tego co napisł wyżej Kolega Kiełek to tak masz rację:

Jest baranem Ten kto wydaje kupę kasy ( 100 tys ... 180 tys) na kupienie czegokolwiek i nie wie co kupuję i po co?

A skąd ta śmiała teza, że nie wiedziałem co kupuję? Choć nie wiem co lepsze, czy być baranem, bo nie wiem co kupiłem, czy być debilem wiedząc co kupuje i to kupując...
Każdy ma swoje powody. Ja ze swojego zakupu jestem zadowolony.
Whisky też kupuję drogą i jakoś nie stresuję się tym, że 80% ludzi nazywa mnie debilem tylko dlatego, że akurat dla nich czerwony jaś, ballentine's czy daniels to super trunki. Choć daniels to whiskey... Bo oni nie czują różnicy, więc po co przepłacać. I tak jest z Tobą - po prostu nie czujesz różnicy, którą czują inni.

P.S.
Właśnie popijam tubermory'ego i kładę orzechy przeciw dolarom, że spośród osób to czytających, tych co wiedzą co to jest, można policzyć na palcach jednej ręki.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #57 dnia: 25 Marca 2021, 21:09:25 »
Może tak być, bo raczej znają Tobermory'ego ;)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #58 dnia: 25 Marca 2021, 21:50:40 »
 :good:
Niech będzie ręka i jeden palec, u ręki drugiej, dowolny poza środkowym  :cool:
« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2021, 21:52:49 wysłana przez Kiełek »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #59 dnia: 25 Marca 2021, 22:21:52 »
Tobermory'ego nie piłem, muszę odrobić lekcję ;) whisky nie są moimi ulubionymi trunkami ale np. Glenfiddich'a lubię.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl