Obawiam się, że jeśli szukasz rozwiązania na 2 foteliki z tyłu + osoba, to żaden SUV czy kombi się nie nada.
Miałem na testy klona Berlingo - ProAce City Verso 5os i tam były trzy oddzielne fotele z tyłu. Jak wstawiłem Recaro Monza Nova i MaxiCosi Tobi, to żona wsiadła na środku w miarę komfortowo, nie licząc głowy - była to wersja z tym bezsensownym dachem który ma schowek przez całą długość auta.
Bardzo się nad nim zastanawiałem, ale nie chciałem Renault ze znaczkiem Toyoty, w dodatku w dieslu. Natomiast co do miejsca w środku i ilości schowków czy pakowności to to są dwie różne ligi.
Jeśli szukasz matkowozów, to raczej w tym kierunku. Ale obawiam się, że jak już znajdziesz coś ciekawego, to cenowo będzie sporo drożej niż Ravka. Jest taniocha w postaci Dacii Lodgy, ale jakościowo kilka klas w dół. Jest Ford S-Max, wspomniane Berlingo=Combo=Partner=ProAce City Verso... zasadniczo każda większa marka ma jakiegoś kombivana lub vana.
Ostatecznie wziąłem Corollę 1.8 TS - kwestia rezygnacji z pewnych wymagań, jeździmy jednak 99% czasu we czwórkę. Przesiadka z Yarisa i tak zauważalna :D