Autor Wątek: Rav4 V, tylna kanapa i babcia  (Przeczytany 8254 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michal8181

• Prawie Toyot
Rav4 V, tylna kanapa i babcia
« dnia: 23 Marca 2021, 10:03:28 »
Potrzebuje dzieciowóz i się powoli skłaniam do Rav4 w hybrydzie V generacji. Jakie macie wrażenia z użytkowania tego samochodu przy dwójce niszczycieli w wieku 2-4 lata?

Mam też pytanie o miejsce na tylnej kanapie. Da się tam upchać dwa foteliki i małą osobę? Czasami chciałbym zabrać babcię nad zalew wraz z dzieciakami. Trasa z 20 km w jedną stronę, więc blisko. Babcia +-155 cm wzrostu.

I jak jest z fotelikiem RWF (np. AXKID MINIKID 9-25kg) za kierowcą który ma 190 cm wzrostu? Wejdzie czy jednak lepiej na środku?

I na koniec możecie mi potwierdzić, że Rav 4 V ma IsoFix dla fotelików dziecięcych na środku tylnej kanapy?

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
Odp: Rav4 V, tylna kanapa i babcia
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Marca 2021, 10:25:45 »
Babcia z racji wieku i z szacunku do niej , powinna jechać z przodu auta,
RAV4 2.5 hybrid

Offline michal8181

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Marca 2021, 10:38:54 »
Zamień babcia na szczupła osoba wzrost 155 cm. Pytania pozostają...

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Marca 2021, 10:40:29 »
Z miejscem jest tak se szczerze mówiąc. 2 latka siedząca za mną (184cm) w foteliku z bazą przodem do kierunku jazdy kopie w fotel. Między fotelikami z przodu poza dzieckiem nikt się nie zmieści moim zdaniem.

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Marca 2021, 10:50:58 »
Potrzebuje dzieciowóz i się powoli skłaniam do Rav4 w hybrydzie V generacji. Jakie macie wrażenia z użytkowania tego samochodu przy dwójce niszczycieli w wieku 2-4 lata?

Mam też pytanie o miejsce na tylnej kanapie. Da się tam upchać dwa foteliki i małą osobę? Czasami chciałbym zabrać babcię nad zalew wraz z dzieciakami. Trasa z 20 km w jedną stronę, więc blisko. Babcia +-155 cm wzrostu.

I jak jest z fotelikiem RWF (np. AXKID MINIKID 9-25kg) za kierowcą który ma 190 cm wzrostu? Wejdzie czy jednak lepiej na środku?

I na koniec możecie mi potwierdzić, że Rav 4 V ma IsoFix dla fotelików dziecięcych na środku tylnej kanapy?

Mam akurat niszczycieli 2 i 8 lat ;-) Miejsca jest sporo, choć mniej niż w superb2, w którym nie byłem w stanie do nich sięgnąć siedząc na fotelu ustawionym do jazdy (mam 185 cm wzrostu).
Fotelik RWF mieści się bez problemu - mam Britax Romer Dualfix 2R. Wcześniej chwilę miałem Babysafe Akita montowany tylko na pasy, ale w RAVce nie idzie tego dobrze zamontować - ciężko przełożyć pasy kotwiczne pod szynami foteli i nawet jak sie je dobrze naciągnie, to i tak fotelik kiwa się na wszystkie strony.
Uchwyty ISOFIX są na skrajnych miejscach tylnej kanapy jeśli dobrze pamiętam.
Babci może być ciężko wsiąć przy zamontowanych dwóch fotelikach. Mojej żonie zdarzyło się tam wcisnąć - myślę, że jakiś lokalny przejazd (tak do pół godziny) jest do przeżycia, ale dłuższe trasy odpadają.

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Marca 2021, 11:22:10 »
Mam 2 foteliki Sunshine Kids i dwóch trutni 5 i 8.
Przy ustawieniu foteli pod osoby 173 i 170 cm z tyłu jest sporo miejsca na nogi, ale i tak dziaciaki potrafia skopac fotele...
Jesli chodzi o miejsce na kanapie, to przy wpieciu fotelikow w ISOFIX (zewnetrzne miejsca kanapy) ciezko jest otworzyc podlokietnik z tyłu. (moze moje foteliki sa mocno rozbudowane).

Jak rozsuniesz foteliki, zeby byly blizej drzwi, to wtedy miedzy foteliki wchodzi szwagierka 170/50kg i jeszcze potrafi noge na noge założyć.
W moich fotelikach ISOFIX jest na paskach, nie metalowych prowadnicach, wiec mogę poruszać fotelikami na boki.
Na jazde 50-100km (1-1.5h jazdy) moze bym sie zdecydował. Na dalsze trasy moze byc niewygodnie.

Na srodkowym miejscu z tyłu nie ma ISOFIXa.

Offline michal8181

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Marca 2021, 11:34:33 »
Ta trasa na 5 osób to dosłownie 30 minut, nie więcej.

Na srodkowym miejscu z tyłu nie ma ISOFIXa.

Ale jak? :sad_face: W wersji dla Australii jest....

Fotelik RWF mieści się bez problemu - mam Britax Romer Dualfix 2R.
Ale to dalej RWF do 18 kg. Ja muszę już iść w coś większego bo mi starszy powoli wystaje (Minikid albo cos podobnego). I one są wszystkie kotwiczone na pasy.

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Marca 2021, 11:58:19 »
Strona 9 - isofix na skrajnych miejscach tylnej kanapy: https://pdf.sites.toyota.pl/spec_rav4_2021.pdf

starszy powoli wystaje
Co to znaczy? Wystaje głowa?

Offline michal8181

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Marca 2021, 12:35:19 »
Cytat: michal8181 w Dzisiaj o 11:34:33

starszy powoli wystaje

Co to znaczy? Wystaje głowa?

Tak. Jeszcze jest OK ale to kwestia 2-3 miesięcy jak ten fotelik będzie za mały (MaxiCosi Pearl + baza na IsoFix).

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Marca 2021, 10:24:00 »
Nie wiedziałem, że te wszystkie większe foteliki RWF są kotwiczone na pasy. Jeśli tak, to będziesz potrzebował pętle montażowe, takie jak tu: https://8stars.com/52-medium_default/axkid-petle-mocujace.jpg, bo tak jak pisałem wcześniej - pasy kotwiczne ciężko przechodzą pod szynami foteli, dodatkowo dość "daleko". Patrząc jednak na sposób montażu akita babysafe (bez bazy, "na skraju" kanapy), sądzę, że nie powinno być problemu z montażem większego fotelika.

Offline zgryzolec

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: 1.8 TS
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Marca 2021, 16:16:34 »
Obawiam się, że jeśli szukasz rozwiązania na 2 foteliki z tyłu + osoba, to żaden SUV czy kombi się nie nada.
Miałem na testy klona Berlingo - ProAce City Verso 5os i tam były trzy oddzielne fotele z tyłu. Jak wstawiłem Recaro Monza Nova i MaxiCosi Tobi, to żona wsiadła na środku w miarę komfortowo,  nie licząc głowy - była to wersja z tym bezsensownym dachem który ma schowek przez całą długość auta.
Bardzo się nad nim zastanawiałem, ale nie chciałem Renault ze znaczkiem Toyoty, w dodatku w dieslu. Natomiast co do miejsca w środku i ilości schowków czy pakowności to to są dwie różne ligi.

Jeśli szukasz matkowozów, to raczej w tym kierunku. Ale obawiam się, że jak już znajdziesz coś ciekawego, to cenowo będzie sporo drożej niż Ravka. Jest taniocha w postaci Dacii Lodgy, ale jakościowo kilka klas w dół. Jest Ford S-Max, wspomniane Berlingo=Combo=Partner=ProAce City Verso... zasadniczo każda większa marka ma jakiegoś kombivana lub vana.

Ostatecznie wziąłem Corollę 1.8 TS - kwestia rezygnacji z pewnych wymagań, jeździmy jednak 99% czasu we czwórkę. Przesiadka z Yarisa i tak zauważalna :D

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Marca 2021, 17:14:02 »
Obawiam się, że jeśli szukasz rozwiązania na 2 foteliki z tyłu + osoba, to żaden SUV czy kombi się nie nada.

ford explorer daje radę

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl