Autor Wątek: Dlaczego Toyota Auris to jedyny sluszny wybór?  (Przeczytany 12249 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Dlaczego Toyota Auris to jedyny sluszny wybór?
« Odpowiedź #30 dnia: 12 Kwietnia 2021, 22:18:11 »
rezygnacja z niego na rzecz tradycyjnej wajchy nie ma żadnego uzasadnienia.
Z tego co mi mówili w ASO to chodzi o holowanie pojazdu. Jeśli nie uruchomisz Aurisa to nie możesz go holować bo nie przestawisz skrzyni w tryb neutralny. W nowej Corolli mechanicznie można to zrobić bez włączania zapłonu.
A to jakaś ściema jest.  Przecież tryb N w HSD realizuje się przez wyłączenie obu silników elektrycznych a nie przez jakiś mechaniczny przełącznik w przekładni. Poza tym holować można tylko z podniesioną przednią osią.

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #31 dnia: 13 Kwietnia 2021, 19:05:25 »
Z tego co mi mówili w ASO to chodzi o holowanie pojazdu. Jeśli nie uruchomisz Aurisa to nie możesz go holować bo nie przestawisz skrzyni w tryb neutralny. W nowej Corolli mechanicznie można to zrobić bez włączania zapłonu.
A to jakaś ściema jest.  Przecież tryb N w HSD realizuje się przez wyłączenie obu silników elektrycznych a nie przez jakiś mechaniczny przełącznik w przekładni. Poza tym holować można tylko z podniesioną przednią osią.
Nie wiem jak jest realizowany tryb N ale dźwignią nie da się tego zrobić w Aurisie bez włączenia zapłonu, bo po wyłączeniu automatycznie przechodzi na P. Po za tym nie zawsze chyba jest możliwość podniesienia przedniej osi do holowania? I dlatego wprowadzono w Corollach taką, a nie inną wajchę. Tak mi powiedzieli. I na chłopski rozum uważam, że jest w tym trochę sensu. Chociaż na moje pytanie ile było takich przypadków holowania Aurisa tylko się uśmiechnęli i powiedzieli, że jeszcze nie było.  :o

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
Dlaczego Toyota Auris to jedyny sluszny wybór?
« Odpowiedź #32 dnia: 13 Kwietnia 2021, 19:29:38 »
A w instrukcji obsługi do hybrydowej corolli nie jest przypadkiem napisane, że pojazd nie jest przewidziany do holowania na 4 kołach?
Bo rzuciłem okiem i na stronie 142 (angielskiej instrukcji) tak napisano. (model 2020 hybryda)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #33 dnia: 13 Kwietnia 2021, 19:30:08 »
Nie wiem jak jest realizowany tryb N ale dźwignią nie da się tego zrobić w Aurisie bez włączenia zapłonu, bo po wyłączeniu automatycznie przechodzi na P. Po za tym nie zawsze chyba jest możliwość podniesienia przedniej osi do holowania? I dlatego wprowadzono w Corollach taką, a nie inną wajchę. Tak mi powiedzieli. I na chłopski rozum uważam, że jest w tym trochę sensu. Chociaż na moje pytanie ile było takich przypadków holowania Aurisa tylko się uśmiechnęli i powiedzieli, że jeszcze nie było.  :o
Jest realizowany tak jak napisałem, a to oznacza że nie da się go nastawić żadnym mechanicznym przełącznikiem.
Sprawdziłem w instrukcji zawieszonej w necie i Corolli Hybrid nie wolno holować z toczeniem się przedniej osi tak samo jak Aurisa.

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
Dlaczego Toyota Auris to jedyny sluszny wybór?
« Odpowiedź #34 dnia: 13 Kwietnia 2021, 19:34:23 »
Tzw /tradycyjna wajcha/ również nie steruje skrzynią mechanicznie. Sterowanie jest czysto elektryczne, po prostu jej sposób obsługi jest bardziej tradycyjny.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 13 Kwietnia 2021, 20:38:16 »
Według mnie ani auris ani corolli nie można holować tak że przednie koła szybko się kręcą. Powód jest prosty, jeden z silników zapewne mg1 będzie musiał się kręcić i generował przez to wysokie napięcie i prąd który nie trafi do baterii bo o to dba przetwornica sterowana komputerem który będzie wyłączony.... to może doprowadzić do spalenia tranzystorów igbt w inwerterze które co prawda mają w sobie diody schotkey'ego ale takich amplitud mogą nie wytrzymać...lepiej tego nie robić.
Ostatecznie można by to zrobic ale po odłączeniu i odizolowaniu od inwertera kabli od mg1 i mg2.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #36 dnia: 13 Kwietnia 2021, 20:42:03 »
wracając do głównego wątku tematu:
dlaczego Auris to jedyny słuszny wybór?
w moim przyadku?
Od małego rodzice zawsze mieli Toyotę, w rodzinie od strony matki tak samo wszyscy Toyotami, od strony ojca też.
Ba.. nawet siostra znalazła sobie męża, u których też wszyscy tylko Toyoty.. oni sami też Verso (chociaż siostra się wyłamała i po mieście ciśnie Corsą..)
a ja? miałem Corolle E11 po tacie.. potem kupiłem E12'tkę, więc Auris jakby był naturalnym kolejnym krokiem ;)

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 13 Kwietnia 2021, 20:44:53 »
Pytanie z błędną tezą to i o odpowiedź trudno

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #38 dnia: 13 Kwietnia 2021, 22:13:26 »
Od lat samochody z automatem czy nawet niektóre z pneumatyka mają zabronioną możliwość holowania na jakis dziwnych zasadach. Zepsuło się auto dzwonisz po lawetę, Ona wciąga, daje zastępczy i koniec. W ogóle nie rozumiem problemu holowania. Głupie dwie łopaty i trzech chłopów wystarczy do przesunięcia Aurisa pod odpowiednim kątem do lawety. Każdy szanujący się gość z laweta ma rolki. I w każdej sytuacji da się je wcisnąć pod ośkę. Kto dziś holuje samochód na linie. Ludzie... Bez absu i może jeszcze z zablokowaną kierownicą i braku pompy hamulców Wy chcecie się holować? Proponuję rozum nie instrukcje.

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 14 Kwietnia 2021, 00:16:21 »
Co racja to racja. Standardem teraz jest już chyba laweta w pakiecie ubezpieczenia, więc w razie problemu telefon i po kłopocie. W zeszłym roku małżonka rozwaliła oponę zbyt szybkim najazdem na krawężnik, to pomimo zapasu w bagażniku  auto pojechało na lawecie do serwisu żeby sprawdzić czy nic poza oponą nie poszło i jakiś drobny serwis. Nie wyobrażam sobie ciągać normalnie ubezpieczonego auta na lince.

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #40 dnia: 14 Kwietnia 2021, 19:19:42 »
Zepsuło się auto dzwonisz po lawetę, Ona wciąga, daje zastępczy i koniec.
Na lawetę też trzeba wciągnąć.
Każdy szanujący się gość z laweta ma rolki.
Wyobraź sobie, że nie każdy. Mi lawetę wzywał ubezpieczyciel i musiałem odpalić auto i ustawić N żeby je wciągnąć na lawetę.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #41 dnia: 14 Kwietnia 2021, 21:59:47 »
To ma ubezpieczyciel problem i musi wezwać drugą jeśli auto nie odpala. Do mnie na odpalenie samochodu przyjechał z wózkiem zintegrowanym z samochodem. Tyle że dzwoniłem pod numer na szybie od Toyoty nie ubezpieczyciela bo Oni wiecznie w pręta tną. Nawet stłuczkę zgłaszam przez ASO żeby tylko jak najdalej od Nich.
« Ostatnia zmiana: 14 Kwietnia 2021, 22:03:26 wysłana przez Stivo »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #42 dnia: 17 Kwietnia 2021, 22:39:28 »
Nie wyobrażam sobie ciągać normalnie ubezpieczonego auta na lince.

Są takie sytuacje, ćwiczyłem na jesieni, było mokro zimno, padał ustawicznie deszcz i trafiłem na grunt z gliny, na wierzchu była trawa. No i akurat tam miałem przednie koła, klops gotowy, bez liny i pomocy nie wydostał bym się nigdy.  :thumbdown:
To jest taka sytuacja, gdzie jakoś lepiej bliższej pomocy poszukać niż ubezpieczenie i laweta zaraz.
« Ostatnia zmiana: 17 Kwietnia 2021, 22:41:53 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #43 dnia: 18 Kwietnia 2021, 10:32:41 »
Nie wyobrażam sobie ciągać normalnie ubezpieczonego auta na lince.

Są takie sytuacje, ćwiczyłem na jesieni, było mokro zimno, padał ustawicznie deszcz i trafiłem na grunt z gliny, na wierzchu była trawa. No i akurat tam miałem przednie koła, klops gotowy, bez liny i pomocy nie wydostał bym się nigdy.  :thumbdown:
To jest taka sytuacja, gdzie jakoś lepiej bliższej pomocy poszukać niż ubezpieczenie i laweta zaraz.

Porównanie z pupy.  <zolta>
Mowa była o ciągnięciu na lince samochodu który nie odpala a nie który zakopał się w błocie.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #44 dnia: 18 Kwietnia 2021, 22:07:37 »
Instrukcja zezwala na klasyczne holowanie z małą prędkością na krótkie odległości.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl