Autor Wątek: Czy w hybrydach jest ogranicznik prędkości maksymalnej ?  (Przeczytany 16266 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
Czy w hybrydach jest ogranicznik prędkości maksymalnej ?
« dnia: 02 Kwietnia 2021, 14:42:32 »
Wczoraj podjechał do mnie kolega Toyotą Rav4 Full Wypas za 170 tys.( samochód ma 2 mc, przejechał w tym czasie 583 km i. .1 tankowanie od nowości !!!!!) z pytaniem czy u mnie też olej jest powyżej max bo sprawdzał już kilka razy i zawsze ma tak ok 1.5.. 2  cm powyżej max na bagnecie.
Po sprawdzeniu poziomu miarką u niego było ok 1.5.. 1.7 cm powyżej max a u mnie w benzynie  2..3 mm poniżej. Zgodnie z tym co czytałem tu na forum : siadłem za kółko Jego hybrydy  i przegoniłem obwodnica 3miasta tak po około 160 do końca obwodnicy i z powrotem co dało razem około 65 km (kolega mocno spocony  i zestresowany strachem o auto) i pomimo że miałem gaz w podłodze za cholerę nie mogłem dojść do 180 km/m z (z górki miałem 185 na cyfrowym).

Czy w hybrydach jest jakiś wbudowany ogranicznik prędkości maksymalnej  jeżeli nie czy to normalne  czy jakaś  wada ( ktoś na forum już pisał że też nie może się rozbujać powyżej 180 ) ?

Dla nadwrażliwców jazda "testowa" była około 21

Po zrobieniu tego "kółka" poziom oleju spadł może o 1 ..2 mm.
Po porównaniu z poziomem w mojej tojce kolega się b.przestraszył  (dba o samochód lepiej niż o żonę i zawsze na parkingach parkuje na dwóch miejscach) ma dziś jechać z tym do ASO z pisemną reklamacją.

Czy toto tzn. hybryda musi tak wyć jak zarzynana świnia jak się depnie ostro gaz w podłogę ?
Ale fakt idzie to od razu ładnie i ostro do przodu i lepiej od 2.0 (jak nie patrzeć to silnik 2.5 litra)
Wg mnie silnik benzynowy w hybrydzie jest znacznie głośniejszy od mojego 2.0 (dwa samochody obok siebie) i ten dźwięk silnika w hybrydzie jest jakiś taki trochę....  "piskliwy", "metaliczny", wyraźnie głośniejszy i jakiś "inny".
Czy to może być wina nadmiaru oleju / benzyny w oleju w tym silniku ?
« Ostatnia zmiana: 02 Kwietnia 2021, 15:24:13 wysłana przez UPX »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: Czy w hybrydach jest ogranicznik prędkości maksymalnej ?
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Kwietnia 2021, 18:16:35 »
Na YT są filmy z pomiarów przyśpieszania RAV4 V 2.5 hybrydy - na większości z nich przyśpiesza do 185..190km/h.
Z tego co piszą i mówią sterownik napędu hybrydowego ma wbudowane ograniczenie ale raczej lekko powyżej 180.
Powodem ograniczeń jest konstrukcja napędu hybrydowego, tzn. wszystkie silniki połączone na stałe przez przekładnię planetarną oraz dopuszczalne prędkości wirowania silnika trakcyjnego (17 tys obr/min).
Objaśnia to prof. J. D. Kelly z Weber University (5:16 ... 6:50): https://www.youtube.com/watch?v=O61WihMRdjM
Wycie przy mocnym przyspieszaniu to specyfika napędu CVT / eCVT. Sterownik napędu dobiera optymalną prędkość obrotów silnika spalinowego i elektrycznych (a co za tym idzie efektywny stopień przełożenia przekładni) zależnie od prędkości jazdy i wciśnięcia pedału gazu lub hamulca. Dla osób nienawykłych - ciężko jest się przyzwyczaić do braku powiązania prędkości silnika spalinowego z wciskaniem pedału gazu.
« Ostatnia zmiana: 02 Kwietnia 2021, 18:23:19 wysłana przez Markid »

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Kwietnia 2021, 18:26:32 »
W specyfikacji technicznej na stronie producenta podano vmax 190. Nie podano, czy po godz. 21 vmax ulega zmianie.

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Kwietnia 2021, 19:27:33 »
Dzwonił że był, odessali  nadmiar oleju i kazali podjechać po świętach, reklamację złożył na dziennik, powciskali mu że to normalne jak tak mało jeździ. Zmarnował 5 godzin ale chociaż przybyło mu na liczniku

Jak oddessali te 1.5 cm to na jakim on teraz oleju będzie jeździł ?

Dzięki za info o prędkości  Vmax

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Kwietnia 2021, 20:11:12 »
Nie podano, czy po godz. 21 vmax ulega zmianie.
Moze po 21 Gdańsk i okolice przyłączają chwilowo do Niemiec. Dlatego kolega spokojnie wtedy pomyka. Zmieniają status drogi na autobahn i heja.

A silnik głosniejszy w trybie wtrysku bezpośredniego, przy pośrednim raczej praca bedzie "gładsza"

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Kwietnia 2021, 20:31:12 »
Tak,  bo to Wolne Miasto Gdańsk

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Kwietnia 2021, 20:36:33 »
Ale fakt idzie to od razu ładnie i ostro do przodu i lepiej od 2.0 (jak nie patrzeć to silnik 2.5 litra)

To już wiem teraz na kanwie czego powstały Twoje wypowiedzi gdzie porównywałeś hybrydowy niby napęd 4x4 z prawdziwym benzynowym 4x4 w manualu. Cennika  :shock:

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Kwietnia 2021, 20:43:17 »
Masz jakąś dysleksję?
Ja mam benzynę 2.0 FWD manual

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Kwietnia 2021, 22:23:27 »
Po prostu tyle głupot już napisałeś, że się gubię. To chyba dyskalkulia. Ale chyba jakaś kierunkowa w toyoty, bo nie dość, że nie pamiętam ile kół masz napędzanych, to za exe 4x4 hyb wywaliłem w błoto tyle kasiuty, że to nie tylko dyskalkulia... Na szczęście testosteron i ego u mnie w normie, nie potrzebuję się pobudzać.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Kwietnia 2021, 10:27:20 »

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Kwietnia 2021, 10:28:50 »
Życzę wszystkim forumowiczom zdrowych i radosnych Świąt Wielkanocnych i mokrego śmigusa dyngusa.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Kwietnia 2021, 11:35:56 »
Dziękuję

Jaj ciąg dalszy
Dziś kolega zgodnie z zaleceniami ASO
"więcej jeździć" zrobił  25 km i sprawdził poziom oleju i znów ma ok 5 mm ponad max
Podjechał do jakiegoś swojego znajomego mechanika z speca od volvo.
Diagnoza mechanika : "silnik ma za cienkie pierścienie plus rzadki olej to tak się robi  rada jak najmniej jeździć i wolno dopóki nie zostanie wymieniony olej bo ten co został po odessaniu  to olejem już nie jest i czekać az toyota  da rozwiązania lub sprzedać póki nowy a o o tej wadzie silnika cicho"
Kolega ma do mnie pretensje za przegonienie autka po obwodnicy
Z tego co czytam to podobna diagnozę dot za cienkich pierścieni wystawił jakus mechanik w innym tenacie dot hybrydy corolli tnga
Co o tym sądzicie?
cdn....

Offline Vini

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Kwietnia 2021, 12:13:49 »
Bardziej obstawiam, że jest to wynik strategii regeneracji filtra GPF.
Hybrydy bez tego wynalazku, nie mają problemu z podnoszeniem poziomu oleju.

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Kwietnia 2021, 12:28:24 »
Jestem laikiem w mechanice samochodowej i zwykłym uszkodnikiem aut
Co to jest ten filtr gpf  i jakie ma funkcje w silnikach benzynowych w hybrydach?
Czy w  nie hybrydach też jest ten filtr ?

Offline Vini

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Kwietnia 2021, 12:50:55 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl