Autor Wątek: CV-T szumi,brzęczy, problem z automatyczną skrzynią Rav4 2.0  (Przeczytany 10850 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline RAV4 CVT

• Toyot Leżący
  • *
 :wallbash: :wallbash: :wallbash:

Witam. Jestem posiadaczem RAV4 2017r 2.0 Benzyna CVT( auto zakupione miesiąc temu), od początku nie podobał mi się pewien dźwięk, jadąc załóżmy od 20km/h ----> czym szybciej tym dźwięk się nasila , wrzucenie 'N" podczas jazdy nic nie zmienia, dźwięk nadal jest i jest taki sam, jedyna różnica to załóżmy jadę 80km/h na D, puszczam gaz i auto toczy się swoją siłą,to wtedy dźwięk jest odrobinę silniejszy tak jakby dostał obciążenia. Nie wiem jak to nazwać, szum,może bardziej brzęczenie - trochę czytałem na ten temat na innych forach i ludzie podobnie opisują problem z łożyskami/bieżnią w CVT? Ja osobiście nie mam zdolności mechanika ani nic z tych rzeczy,dzwoniłem do kilku warsztatów wszyscy chcą mi naprawiać skrzynie- ceny wahają się między 3 a 12 tys. zł. Jeszcze raz krótko na temat problemu :
na postoju, zmiana biegów wszystko idealnie , problem zaczyna się jak się ruszy i całość ma miejsce już od 20km/h ale musi być idealnie równy asfalt i wyłączone odbiorniki, dźwięk przypomina dźwięk przypomina jakby jazdę skuterem... Czy ktoś miał podobny temat, od czego zacząć ? Może jednak jakieś łożysko koła, coś z przeniesienia napędu? 4x4...? Czy znacie kogoś kto mógłby mi pomóc z profesjonalną diagnozą i naprawą?

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
Odp: CV-T szumi,brzęczy, problem z automatyczną skrzynią Rav4 2.0
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Kwietnia 2021, 11:44:51 »
Raczej watpliwe. Moze kamien dostal sie miedzy tarcze a oslone?

Wyjdz na zewnatrz, niech ktos ruszy i posluchaj.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Kwietnia 2021, 12:08:11 »
Jeśli nic zewnętrznego, to może któreś z łożysk w skrzyni - najprędzej wałeczkowe na wałku wyjściowym może wyglądać tak:

Jedź do kogoś kumatego niech to osłucha i obmaca. Od diagnoz przez internet można osiwieć - każdy słyszy inaczej, czuje inaczej, a i widzenie ludzie mają różne.

Może nie skrzynia tylko któraś piasta szumi - ciężko wyczuć.  Spróbuj znaleźć w okolicy kogoś, kto będzie zainteresowany usunięciem usterki a nie wymianą połowy auta.
« Ostatnia zmiana: 03 Kwietnia 2021, 12:53:33 wysłana przez marcin »
3VZ.pl

Offline RAV4 CVT

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Kwietnia 2021, 12:41:35 »
Właśnie w mojej okolicy ciężko o kogoś kto chciałby to naprawić,a nie zmienić pół auta i wzruszyć ramionami. Dlatego do polecanego specjalisty jestem w stanie pojechać nawet 200-300km jeżeli macie kogoś takiego, w mojej ocenie jest to dźwięk ze skrzyni lub tych okolic, chętnie pokazałbym go komuś kto miał do czynienia z czymś podobnym lub np. naprawia Toyoty. Jeden człowiek z którym kontaktowałem się telefonicznie twierdzi że to na pewno skrzynia,że ma taką po regeneracji- koszt 4000zł, nie powie co się zużyło ,ale sądząc po cenie,to pewnie jakieś łożysko/łożyska,kwestia kto inny zapcha do tego ręce... :|

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Kwietnia 2021, 12:53:16 »
Nie tylko w Twojej. Wszyscy patrzą tylko żeby się kasa zgadzała - przecież klient zapłaci, bo nie ma wyjścia. Chore, ale taką mamy rzeczywistość, bo sami taką stworzyliśmy.

Spróbuj na początek zmolestować jakiegoś zwykłego mechanika. Podnieść na kolumnie, odkręcić koła, wyłączyć TRC/VSC, puścić na D i niech się to wszystko kręci.

Stetoskop do ucha i macać po kolei wszystko - podporę wału, piasty, skrzynię z każdej strony, itd. Jeśli dźwięk jest na tyle wyraźny, że go słychać w kabinie w trakcie jazdy, to powinien być również na tyle wyraźny, żeby przy pomocy stetoskopu wykluczyć choć kilka rzeczy.

Pewnym problemem jest 100% diagnoza, bo po podzespołach potrafi się tak nieść, że można zgłupieć i słyszysz rzeczy, które nie istnieją albo zupełnie z drugiej strony. W tym przypadku na powyższym zdjęciu byłem na 100% pewny, że winnym jest łożysko dyfra, a okazało się, że jednak nie.
3VZ.pl

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Kwietnia 2021, 13:06:12 »
Czy ten dźwięk jest zawsze (zapięty napęd/ auto) bez względu na tryb jazdy?

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline RAV4 CVT

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Kwietnia 2021, 13:16:59 »
Przyznam,że dotychczas byłem użytkownikiem aut Honda i nigdy nie miałem podobnego problemu ,nigdy nie musiałem szukać takich rzeczy. Niestety chrzest z Toyota na razie kiepski, z Waszego doświadczenia choćby na forum,nie znacie przypadku podobnego do mojego? Jakiś mechanik,polecany forumowy warsztat czy nic z takich rzeczy? Czy ściągnięcie i otworzenie skrzyni CVT to musi być mega specjalista czy nie jest to jakiś mega wyczyn? Jak to wygląda od strony technicznej?

Offline RAV4 CVT

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Kwietnia 2021, 13:17:59 »
Czy ten dźwięk jest zawsze (zapięty napęd/ auto) bez względu na tryb jazdy?
Szczerze to sprawdzałem tylko podczas jazdy na D i podczas jazdy wrzucenie na N , z napędem nic nie kombinowałem, spróbuję.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Kwietnia 2021, 17:41:17 »
Ja znam podobny, masz na zdjęciu. Tylko tam już było głośno, bardzo głośno, i skrzynia nie w Ravce tylko w Avensisie.

Filozofii jako takiej w tym nie ma - zrzucasz cały układ napędowy na ziemię i działasz, ale najpierw - jak pisałem - trzeba to dobrze osłuchać i wykluczyć jedno czy drugie, żeby sobie nie strzelić w stopę, bo zrobisz skrzynię za 5 czy 6k, a się okaże, wystarczyło wymienić piasty.

Ja Ci nikogo nie polecę, bo już kilka razy poleciłem jakiś zakład czy osobę i wyszły z tego same niesnaski, a do mnie masz trochę za daleko, żeby jeździć po coś, co - moim zdaniem - jest w stanie zrobić każdy średnio rozgarnięty mechanik, pod warunkiem, że będzie choć odrobinę myślał i nie poskłada tego na piasku.

A ASO nie masz gdzieś w okolicy ? Przecież auto jest świeże, więc będą ogarniać. Podjedź, zgłoś problem, zawsze się coś dowiesz.
« Ostatnia zmiana: 03 Kwietnia 2021, 17:43:12 wysłana przez marcin »
3VZ.pl

Offline michal.iwanicki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Kwietnia 2021, 20:27:35 »
Widze kolega 'marcin' dokleil sie na sile do tematu skrzyni... jak szukalem toyoty to na jezdzie probnej (w 2017 roku) wzialem sobie wlasnie ravke i musze przyznac ze tragedia... ale nie skrzynia, ale napedy... szukaj kolego w mostach i piastach, skrzynie bierz pod uwage na koncu, jak wykluczysz to najtansze. Ogolnie w tych (bo do jazdy bralem kilka, ale rocznikowo podobnych do tej Twojej) co ja jezdzilem, to w kazdej bylo cos, ale ogolnie tylko w zawieszeniu. Buczalo, huczalo i brzeczalo. Aczkolwiek pan w salonie mowil, ze to wszystko ok, bo koledzy z serwisu wszystko sprawdzili... no sorry, ale mialem wczesniej terenowke i to taka rasowa, wiec nie dalem sie nabrac na te czary mary i ravki nie wzialem... pozdro! a podjedz sobie ba pierwsza lepsza stacje diagnostyczna, za dyszke do dwoch wjedziesz sobie na rolki i pan spod spodu poslucha co i jak

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Kwietnia 2021, 11:46:33 »
Może głupie pytanie ale czy w aucie masz/był hak?
Jak tak to na 100% skrzynia. Nie jest ona przystosowana do obciążeń.
Jedz do kogoś i ustał na 100%, ale jak to cvt to szukaj używki, bo naprawa jest ekonomicznie nieopłacalna.
Sorry, widzę, że już regenerują, ale i tak cena kosmos.
« Ostatnia zmiana: 05 Kwietnia 2021, 11:53:24 wysłana przez KubaCamry »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Kwietnia 2021, 12:42:33 »
Widze kolega 'marcin' dokleil sie na sile do tematu skrzyni...

Nie "dokleił się na siłę", tylko trochę już tego przerobił, poza tym od początku sugerowałem najpierw diagnozę a nie wymienianie na ślepo, bo - jak piszesz - w każdej jest co innego.

szukaj używki, bo naprawa jest ekonomicznie nieopłacalna.
Sorry, widzę, że już regenerują, ale i tak cena kosmos.

Kuba, ale zdajesz sobie sprawę, że skoro skrzynia jest nieprzystosowana nie tylko do holowania tym autem, ale w ogóle do gabarytu auta, to wszystkie używki będą takie same - lepsze bądź gorsze. Nie wiem jakie są ceny za regenerację, ale do K313 łożysk nie ma w ogóle (tylko 4 z 8 są dostępne w Europie), trzeba ściągać z drugiego końca świata i wychodzi ponad trójkę w samych gratach. K314 ma inne łożyska, dostępne u nas, choć też niestety do tanich nie należą. Dlatego proponowałbym rozeznać temat zanim się napisze, że "cena kosmos", bo ten kosmos nie bierze się z kosmosu.
3VZ.pl

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Kwietnia 2021, 13:27:16 »
Cena kosmos, nie była tutaj w znaczeniu, że ktoś chce mniej czy więcej zarobić.
Ale w znaczeniu, że jest wysoka w porównaniu z np. e-cvt, która jest znacznie bardziej skomplikowana, ale się nie psuje i jej ceny na portalach są sporo niższe.
No i czemu te łożyska są takie drogie, skoro ich jakość jest na poziomie taniej chińszczyzny :).

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Kwietnia 2021, 14:14:47 »
Ale w znaczeniu, że jest wysoka w porównaniu z np. e-cvt, która jest znacznie bardziej skomplikowana, ale się nie psuje i jej ceny na portalach są sporo niższe.

Normalne prawo podaży i popytu. Jeśli coś się sprzedaje, to cena rośnie. Jeśli się nie psuje i ma leżeć latami, to się oddaje za bezcen, żeby koszty magazynowania nie przekroczyły wartości towaru. e-CVT to jest zupełnie inna konstrukcja i zasada działania.

No i czemu te łożyska są takie drogie, skoro ich jakość jest na poziomie taniej chińszczyzny :).

To nie do końca jest wina jakości łożysk. Łożysko duże, nietypowe, rzadko się sprzedaje, to i kosztuje więcej niż takie, które siedzi w co drugim VW. Ogólnie teraz wszystko jest plasteliną lub/i sypie się nieproporcjonalnie do przebiegu. To jest złożona kwestia, bo nie jest to tylko nędzna jakość, ale też kwestia przekrojów i obciążeń, które się im serwuje.
3VZ.pl

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Kwietnia 2021, 14:25:28 »
To tylko potwierdza regułę, że dzisiejsze auta to tylko w leasing na 3 lata i potem niech się inni martwią.
Dziś trzeba być bogatym, żeby kupić używane auto :), 3-5 lat i do huty. Na kolejne nowe.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl