Autor Wątek: CV-T szumi,brzęczy, problem z automatyczną skrzynią Rav4 2.0  (Przeczytany 10846 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: CV-T szumi,brzęczy, problem z automatyczną skrzynią Rav4 2.0
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Kwietnia 2021, 15:34:33 »
Tylko ile procent ludzi na to stać i nie wszyscy mają działalność. Wiele osób latami skrobie by kupić swoje wymarzone "nówka funkiel sztuka" cztery kółka i masz babo placek. Wchodzą w ramiona firmy "legendarna trwałość" a auto zaczyna się sypać natychmiast po gwarancji (jak ma "szczęście" to i w trakcie)
Toyota po tych przygodach z CVT, teraz nawet do yarisa już ładuje wersję odciążoną direct shift cvt i oby ten "hybrydowy" twór był o wiele trwalszy przez zastosowanie kół zębatych do startu i przyspieszenia od zera, no i wytrzymałości na obciążenie (tu była największa wada samego pasa )
https://youtu.be/xbXH9SkzmsA
« Ostatnia zmiana: 05 Kwietnia 2021, 15:37:48 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Kwietnia 2021, 17:20:17 »
Dziś trzeba być bogatym, żeby kupić używane auto

Takie młodsze niż 20 lat to fakt. Powyżej jedyne, co ryzykujesz to rdza :P

Wchodzą w ramiona firmy "legendarna trwałość" a auto zaczyna się sypać natychmiast po gwarancji (jak ma "szczęście" to i w trakcie)

Nie każdy musi mieć od razu Rollsa. Problem w tym, że kupujemy czy leasingujemy auta na które nas nie stać. Popatrz, czym jeździ klasa średnia w krajach trochę bardziej rozwiniętych. Ile razy słyszałem "po co Ci takie duże auto". Ktoś sobie weźmie na miasto nowe Aygo za 100 Euro na miesiąc i ma wylane. A u nas każdy by chciał klasę premium a potem się dziwi, że drogo. Czasy aut, które się kupowało za oszczędności całego życia, żeby nimi jeździć do śmierci, się skończyły... a szkoda.
3VZ.pl

Offline RAV4 CVT

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Kwietnia 2021, 21:55:19 »
Witam ponownie. Miałem dzisiaj chwilę, więc poświęciłem ją na testy i sprawdzanie swojej Rav 4, a więc tak :
1. Dźwięk pojawia się od około 20 km/h ,bez względu czy jadę w trybie ręcznym czy na D, dźwięk można powiedzieć że jest cały czas taki sam, bardzo przypomina początek końca łożyska koła,ale to raczej nie będzie koło,bo manewrując prawo lewo, bardzo dużymi łukami nic się nie zmieniło.
Dźwięk jest taki sam również bez względu na kombinacje z blokadą napędu, podczas jazdy wrzucając z D na N dźwięk nadal jest ten sam,
Kiedy jadę na D np. 70 km/h i puszczę gaz to hałas robi się moooze o odrobinę twardszy ale mogę się mylić, jakby podczas toczenia był odrobinę twardszy.
Ogólnie auto jedzie bardzo płynnie,gdyby nie brzęczenie to śmiało mogę powiedzieć że rozpędza i toczy się bezszelestnie
Jedyna różnica jaką zauważyłem to jazda na wstecznym- brzęczenie również występuje ale o wiele słabsze, dźwięk jest cichszy,czuć i słychać że coś jest zużyte ale nie do tego stopnia jak do przodu więc wykluczam opony, łożyska koła? Bo co im za różnica czy jadą do przodu czy do tyłu?

Obstawiam jednak niestety skrzynie choć muszę się jeszcze jakoś upewnić, także wszystkie podpowiedzi cenne. Nagrałem też filmik podczas jazdy, podczas całego filmiku mamy do czynienia z tym właśnie brzęczeniem, jak auto zwalnia słychać go tak jak pisałem może nieco bardziej, jakby coś się dociazalo. Zaraz spróbuję jakoś dodać filmik i czekam na podpowiedzi

Offline RAV4 CVT

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Kwietnia 2021, 22:28:28 »
Panowie,jak dodać filmik który mam na telefonie..? :wallbash: :wallbash:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Kwietnia 2021, 22:36:45 »
Tu nawet zdjęć nie dodasz bez linków zewnętrznych lub tapataltaka, niestety. Musisz przez serwer zewnętrzny (np. Y.T. i link do tego)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline mech z toyoty

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 07 Kwietnia 2021, 20:50:39 »
z opisu problemu jednoznacznie wynika że to skrzynia, tak się składa że właśnie naprawiam te skrzynie tylko za dużo pisania najlepiej zadzwoń to powiem jak sprawa wygląda pozdr

Offline Perceval90

• Początkujący
« Odpowiedź #21 dnia: 11 Maja 2021, 06:51:31 »
Dajcie znać co wyszło z tego tematu? Obawiam się że mogę mieć podobnie w Avensis ze skrzynia k111 (słychać cykliczny dźwięk jakby szum powietrza najbardziej między 40-70km/h).
RAV4 CVT wrzucisz to nagranie? Przyda się dla potomnych. Jak nie tu do wyślij mi mailem perceval90@gmail.com to gdzieś wrzucę i złącze link

Offline mech z toyoty

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 13 Maja 2021, 23:09:44 »
 ravka oczywiście naprawiona  ale wątpię ,że pan właściciel cos napisze bo to handlarz i swój cel osiągnął pozdr

Offline thomas25

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 14 Maja 2021, 09:13:11 »
ravka oczywiście naprawiona
Dobrze wiedzieć, że są ludzie, którzy ogarniają te skrzynie.
Tak z ciekawości, ile kosztuje taka "przyjemność"? Czy w tym przypadku był to rząd kilku czy kilkunastu tysięcy złotych?

Offline mech z toyoty

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 15 Maja 2021, 07:43:33 »
 każda skrzynia trochę inaczej się ceni , zależy od uszkodzenia, ale ceny to raczej kilka tysięcy pozdr

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl