Autor Wątek: ABS - na topiącym się asfalcie  (Przeczytany 19137 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
ABS - na topi±cym siê asfalcie
« Odpowiedź #45 dnia: 08 Lipca 2005, 20:07:06 »
Cytat: gonia77
Moze ktos jeszcze, kto ma SOLke sie wypowie, bo moze to rzeczywiscie bolaczka tylko tej wersji

1.6 SOL. przed liftingiem. Przebieg 19kkm, a więc amorki dobre, opony brigstony 195/60 przebieg ok10kkm niezniszczone. Nie śpięza kierownicą, jestem dość twardym człowiekiem (skorpion), a po dzisiejszym hamowaniu wyszedłem z auta na glinianych nogach, a to świadczy, że to nie były przelewki.Wiozłem dziś koleżankęz pracy i mało nie zemdlała z wrażenia. No i ta prędkość - zaledwie 60 kmh. Nie będe siędoszukiwał jakichś defektów, ale uparcie będętrwał przy swoim, ze "żółci inżynierowie ustawili ABS na zbyt wczesną reakcję"
Jackal - nie uważam sięza super kierowcę, w swoim życiu przejechałem dopiero nieco ponad 100kkm ale myslę, że jeżdżęrozsądnie i przede wszystkim bezpieczne, a i umiejętności mam chyba nienajgorsze. Za kółkiem stale od 5 lat, praktycznie codzienna jazda, obecnie po 60km dziennie, bez wypadku z mojej winy. Acha i jeszcze jedno, reno przejechałem trzy zimy na letnich oponach - w duzym miescie bo po Łodzi i okolicach i radziłem sobie nawet nieźle (toyotą bym sięnie odważył).
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #46 dnia: 08 Lipca 2005, 20:07:17 »
2. w poniedzialek pod miom wlasnym blokiem - normalna nawierzchnia, zadnych kostek brukowych, itd - beton - podjezdzam sobie jak zwykle pod klatke (no jaka mozna miec predkosc manewrujac pod domem), chce zahamowac i nagle beng, beng, beng wali sobie ABS - zatrzymauje sie na milimetry przed murkiem (nie mialam gdzie skrecic, bo obok samochody).

W takich sytuacjach reczny na maksa i by pomoglo , nie ma co czekac czy zrobisz brzdek czy nie
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

gonia77

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 08 Lipca 2005, 20:13:18 »
Cytat: YogiBabo
Acha i jeszcze jedno, reno przejechałem trzy zimy na letnich oponach - w duzym miescie bo po Łodzi i okolicach i radziłem sobie nawet nieźle (toyotą bym sięnie odważył).

Dokladnie te same odczucia  :D

Cytat: Croom
W takich sytuacjach reczny na maksa i by pomoglo , nie ma co czekac czy zrobisz brzdek czy nie

No tak, ale przyznaje, ze tak nie zrobilam  :?

YogiBabo moze rzeczywiscie to zaden defekt, tylko zbyt "szybko" dzialajace systemy...

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #48 dnia: 08 Lipca 2005, 20:19:14 »
Croom napisał/a:

No tak, ale przyznaje, ze tak nie zrobilam  

Ja juz od czasu Cinqecento nabralem takiego przyzwyczajenia, hehe
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 08 Lipca 2005, 22:45:58 »
O ograniczeniach abs-u nauczyłem sięna innym aucie - pożyczonym kiedys od kolegi na kilka miechów, nie uważam sie za Chołka, zrobiłem róznymi wozami ok 450 kkm i nie uważam sie za super kierowcę, ale wiem kiedy hamulec daje pupy - niezależnie jakie systemy nim sterują, po naprawie - nie jest cudowie, ale jest o niebo lepiej niz przed awarią, tylko czemu żadna kontrolka nie dała znać, że coś nie tak.
Dzieki za Wasze wypowiedzi, myslałem, że przesiadając sie z 15 letniego "grata" na 4 letnie cudo japońskiej techniki, ja po prostu jeździć nie umiem , albo jakoś auta wyczuć nie potrafię, - za to po prostu wolniej jeżdżętym wózkiem - i może tak (bo w sumie też znajomi zdziwieni, że żyjęi jakoś tak bez dzwona odpukać na razie) - ... to ogólnie na zdrowie mi wyjdzie....

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl