Autor Wątek: Koniec 1,2 Turbo  (Przeczytany 11545 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Koniec 1,2 Turbo
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Kwietnia 2021, 11:38:23 »
Pewnie taki sam, jak w VW/Skodzie/BMW/Audi, gdzie suvów jest pełna gama czyli 5-6 bodajże, czyli każdy możliwy rozmiar.
BMW nawet więcej.
Czy suvoza w ogóle ma sens? To inna kwestia
« Ostatnia zmiana: 13 Kwietnia 2021, 11:41:12 wysłana przez Piotr Jacek »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Grudnia 2021, 00:36:38 »
Szukałem info o tym silniku, a jednak 1.2T ma podobne problemy jak inne z bezpośrednim i turbo.

Panowie nie zapominajcie o podstawowych kwestiach, które odgrywają większą rolę w nagarowaniu. Lepiej zapobiegać niż leczyć. A mianowicie odpowiedni olej, zaczynając od środka stawki, no i odpowiednie interwały. Im więcej miasta, tym olej bardziej dostaje w kość, bardziej jest podlany beną. Im więcej tras, tym lepiej dla oleju, ale przewaga tras wymusza lepszy olej. Oczywiście dodatkowe dłuższe przeloty mają dobry wpływ na olej. Ale butowanie już nie koniecznie, bo raczej w większości takich konstrukcji, silnik bardziej jest wtedy zalewany beną. Normalna jazda i wszystko się wygrzeje, czas i km są istotne, a nie ilość RPM. Sztuką jest by wozić w silniku wartościowy jeszcze olej, a nie kwaśne błoto.
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Wiesiek1957

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Grudnia 2021, 22:02:57 »
Na mojej C-HR 1,2 mam nakręcone 92 tys.km i jakoś do tej pory nie  miałem problemu ani z nagarem ani niczym innym poza eksploatacyjnymi. Jazdy różne trochę miasta często poza miastem 40-70 km. w jedną stronę. Spalanie średnie 6,3l /100km

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Grudnia 2021, 23:38:48 »
Spalanie 6.3 to nie jest typowe miasto. Widocznie warunki masz dobre i nie zapominasz o oleju wymianie. A coś go ubywa, jak sprawdzasz czy jest nagar ?

Newralgiczny punkt dla syfu to pierścienie, bo tam temp. może być i 300C. Im bardziej olej odjechał, tym szybciej tam może się zbierać.
Ja tylko sugeruję, że przy bezpośrednim wtrysku i turbo, olej i interwał ma większe znaczenie niż przy pośrednim. Poza warunkami to są dwa istotne czynniki, w sytuacji odkładania syfu w silniku.

Offline Wiesiek1957

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 12 Stycznia 2022, 12:09:55 »

« Odpowiedź #18 dnia: 28-12-2021, 23:38:48 »
Spalanie 6.3 to nie jest typowe miasto. Widocznie warunki masz dobre i nie zapominasz o oleju wymianie. A coś go ubywa, jak sprawdzasz czy jest nagar ?

Newralgiczny punkt dla syfu to pierścienie, bo tam temp. może być i 300C. Im bardziej olej odjechał, tym szybciej tam może się zbierać.
Ja tylko sugeruję, że przy bezpośrednim wtrysku i turbo, olej i interwał ma większe znaczenie niż przy pośrednim. Poza warunkami to są dwa istotne czynniki, w sytuacji odkładania syfu w silniku.

Olej i filtry wymieniam przed czasem. Spalanie jest to średnia z ok. 20000km. . Co jakiś czas sprawdzam przez wykręcenie świec zapłonowych i kamerka na tłoki. Jest czysto. Jeżdżę raczej przepisowo, czasami na autostradzie pozwalam sobie na szybszą jazdę ale bez szaleństwa.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Stycznia 2022, 12:27:25 »
Trzymasz interwały 15kkm ?
Spalanie z 20kkm, a co bak (rezerwa - full) to już może być inaczej. Ja z baku standardowo 6.3 mam w Auris przy specyfice M 80/20 T %, 2 x w mc traska po min. 100km, reszta miasto. Za sprawdzanie szacun, denka tłoków pewnie nie są już lśniące, ale pewnie jeszcze napisy czytasz. No ale raczej pierścieni nie widzisz, szklanki owszem.

Offline Wiesiek1957

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Stycznia 2022, 18:59:12 »

Trzymasz interwały 15kkm ?
Spalanie z 20kkm, a co bak (rezerwa - full) to już może być inaczej. Ja z baku standardowo 6.3 mam w Auris przy specyfice M 80/20 T %, 2 x w mc traska po min. 100km, reszta miasto. Za sprawdzanie szacun, denka tłoków pewnie nie są już lśniące, ale pewnie jeszcze napisy czytasz. No ale raczej pierścieni nie widzisz, szklanki owszem.
Staram się dokonywać wymiany po 12-14kkm. Średnia spalania ze wskazań  komputera. Oczywiście pierścieni nie widać ale oleju nie bierze ani grama między wymianami, chodzi idealnie, żadnych niepokojących objawów. Po 85kkm wymieniłem świece zapłonowe, stare wyglądały bardzo dobrze ale stwierdziłem że już czas.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #22 dnia: 12 Stycznia 2022, 21:58:17 »
No to tylko pogratulować. Właściwe traktowanie się opłaca. A dla mnie jest jasne, na Twoim przykładzie, że te silniki po odpowiednim traktowaniu mogą być nadal sprawne. Widocznie w twoich warunkach i takich interwałach, stosowane oleje się sprawdzają. Analiza choć jedna oleju, powiedziała by jeszcze więcej, ale skoro jest OK, a Ty nie wnikasz, to nie jest chyba konieczna. Jedynie polecam Ci co interwał, tak na koniec, ostatni bak przed zmianą oleju, wlać coś jednorazowo do baku. Zadbasz wtedy o układ paliwowy, czystość i przesmarowanie, nawet komory spalania. Bankowo nie zaszkodzi, a tylko może pomagać.  Czemu przed wymianą oleju, bo gdyby podczas jakieś syfki z paliwem poleciały do oleju, to lepiej do starego niż nowego. Warunki masz sprzyjające, do braku paliwa w oleju, lub jego odparowania. Ale jak silnik na pierścieniach nie jest hermetyczny, tak stan oleju się może płynnie zmieniać. Coś dochodzi, coś ubywa i zawsze max może być. Nie musi tak być, ale możliwości takie są zawsze. Sam się o tym przekonałem, a niby Toyoty na pośrednim nie mają z tym problemu. Te na bezpośrednim wykazują w tym jeszcze większe "możliwości", taka konstrukcja.
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2022, 22:06:29 wysłana przez Rademenes »

Offline Koolo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 17 Stycznia 2022, 12:38:14 »
Silnik jest w ofercie Corolla  2022, CHR-kę na siłę "hybrydują" ...   

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl