Autor Wątek: Obroty - technika jazdy  (Przeczytany 9089 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Obroty - technika jazdy
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Czerwca 2021, 12:29:43 »
Cytat: Zbig w Dzisiaj o 11:26:13
A jak zredukujesz z 4 na 3 pod tą samą górke przy tej samej prędkości, to jakie spalanie pokaże?

Bardzo zbliżone. Dokładnie nie jestem w stanie określić - spalanie chwilowe to pasek zamiast liczby l.

No właśnie.  A przy redukcji zwykle podjazd lub wyprzedzanie trwa krócej, bo auto nie zwalnia pod górę lub lepiej przyspiesza, więc w sumie spalanie wychodzi niższe.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #16 dnia: 08 Czerwca 2021, 12:39:00 »
Jeżeli obroty rosną a prędkość jest stała albo maleje to musiało by się sprzęgło ślizgać.

Sorry, nieprecyzyjnie napisałem.

Wyższych nie w sensie rosnących ale stałych, nie niskich - czyli powyżej 2000. Rozumiałbym gdyby silnik się dławił przy 1500 o/min na 5 biegu pod górkę - ale przy >2k? Gdzieś musi być czujnik obciążenia

Nic nie szkodzi.

Raczej podejrzewałbym czujnik chwilowego zużycia paliwa, a konkretnie po prostu korzystanie z bieżących danych sterownika wtrysku paliwa.  Ja osobiście na te podpowiadacze nie zwracam uwagi.

No i trochę zapomniałem jak się jeździ manualem :-)

Jak będę miał niedługo wyjazdy służbowe to wezmę Volvo V40 D2 i zobaczę jak to działa.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #17 dnia: 08 Czerwca 2021, 14:47:29 »
Audi A3 1.6 benzyna i choć miało o 30KM mniej przyśpieszenie było o niebo lepsze i nie było problemu, by kręcić obroty na 3-4tyś, by nie zamulić silnika.

No coś za coś, pewnie w tamtym było turbo i wtrysk bezpośredni, a w Toyocie nie ma turbo i wtrysk pośredni. Trzeba z niej moc wydusić obrotami. To są koszty trwałości lepszej Toyoty silników. To nie są sportowe, tylko miejskie dupowozy.

Zmiana biegów ze wskazaniem, tak ja stosuję i spalanko ładne, ale czasem jak się zacznie od wyższych obrotów jakiś 3-4 bieg to wskazania się nie pokazują. Do tego notorycznie tempomacik stosuję. Zmiana biegów poza wskazania, to koszt większej ilości paliwa i mniejszej ilości km z baku. To wszystko. Wskazanie jest tylko wskazaniem najlepszego miejsca, wedle ekonomii.

Jak jadę z tempo. pod np jakąś górkę 60km/h na 5, to już jest po wskazaniu, ale pod czubkiem pokazuje się zredukuj na 4.
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Izane

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 08 Czerwca 2021, 16:30:02 »
No coś za coś, pewnie w tamtym było turbo i wtrysk bezpośredni

No co ty...Audi było z 2001 r. i nie było tam turbo na pewno :-) Zresztą nie należę do "demonów prędkości" i chciałam zasięgnąć wiedzy na ile niekorzystne będzie jeśli nie będę tak ściśle trzymać się podpowiedzi "shift".
Toyota Auris 2011, 1.6/132, Valvematic + LPG

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #19 dnia: 08 Czerwca 2021, 17:30:25 »
"shift", która uparcie "każe" zmieniać bieg na wyższy kiedy auto nie osiąga nawet 2tyś., tyle że wtedy auto zamiast przyspieszać, toczy się niemal w miejscu
bo ten silnik to typowa japońska wiertarka maksymalny moment otwiera się dopiero od 4400 rpm

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Czerwca 2021, 01:25:29 »
na ile niekorzystne będzie jeśli nie będę tak ściśle trzymać się podpowiedzi "shift".

Wcale nie będzie niekorzystne, nie licząc większej ilości zjadanego paliwa. Jak nie non stop 4000rpm, a tylko trochę poza wskazania, by auto się lepiej zbierało, to pewnie mało + PB95. Polatasz to zobaczysz. Ja do tej pory mam mieszane uczucia, jeszcze nie wyłapałem od jakich rpm to występuje i na jakim biegu. Raz jest moment, że idzie jak żyleta, a innym razem coś może źle robię i strach wyprzedzać. Brakuje mi moment-kopa. 

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #21 dnia: 09 Czerwca 2021, 01:36:13 »
Dajcie spokój... Największą zaletą manuala jest wolność wyboru i prymat człowieka nad maszyną. A wy to chcecie dobrowolnie oddawać? <zalamka>

Autentycznie to jednak prawda, że dzisiejszy człowiek jest już w pełni gotowy na całkowite wyzbycie się wolnej woli.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #22 dnia: 09 Czerwca 2021, 08:54:21 »
Największą zaletą manuala jest wolność wyboru
Kilka arbitralnie dobranych przełożeń z całego dostępnego zakresu i to ma być "wolność"?  Może bez żartów...

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #23 dnia: 09 Czerwca 2021, 17:51:08 »
Największą zaletą manuala jest wolność wyboru
Kilka arbitralnie dobranych przełożeń z całego dostępnego zakresu i to ma być "wolność"?  Może bez żartów...

Jak to "z całego dostępnego zakresu"? Przecież pod swoją nogą masz do dyspozycji praktycznie cały zakres obrotów bezpieczny dla pracy silnika, a wolność polega na tym, że silnik ma pewną elastyczność; możesz sobie jechać spokojnie i zmieniać biegi przy niewysokim pułapie obrotów, a możesz też kręcić pod czerwone pole - jak wolisz. To jest właśnie wolność, którą daje skrzynia manualna, a której pozbawia lub którą poważnie ogranicza automat.

Były próby pozbycia się tych "arbitralnie dobranych przełożeń" w postaci skrzyń bezstopniowych, ale ich efekty były więcej niż marne.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #24 dnia: 09 Czerwca 2021, 18:21:40 »
Jak to "z całego dostępnego zakresu"? Przecież pod swoją nogą masz do dyspozycji praktycznie cały zakres obrotów bezpieczny dla pracy silnika, a wolność polega na tym, że silnik ma pewną elastyczność; możesz sobie jechać spokojnie i zmieniać biegi przy niewysokim pułapie obrotów, a możesz też kręcić pod czerwone pole - jak wolisz.

Trzymając w jednej ręce kierownicy a w drugiej... cokolwiek Ci się zamarzy? ;)
Przecież w przypadku skrzyń "automatycznych" możesz robić podobnie - u mnie przy 60km/h możesz mieć niewiele ponad 1krpm jak i 6krpm....

Były próby pozbycia się tych "arbitralnie dobranych przełożeń" w postaci skrzyń bezstopniowych, ale ich efekty były więcej niż marne.

Skrzynia bezstopniowa to genialne rozwiązanie. O ile nie jest awaryjna...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #25 dnia: 09 Czerwca 2021, 19:01:14 »
Jak to "z całego dostępnego zakresu"?
Normalnie.  Rozmawiamy o skrzyniach, a te mają zakres przełożeń, nie obrotów.  Ograniczenia ergonomiczne, techniczne i kosztowe sprawiają, że skrzynie manualne mają 5-6 przełożeń,  wybierasz takie jakie jest najbliższe optymalnego dla danej sytuacji, więc owa hipotetyczna "wolność" jest mocno ograniczona.

Nowoczesne automaty dają znacznie lepszą elastyczność, bo albo mają więcej przełożeń, obecnie zwykle 7-8 albo są całkiem bezstopniowe tak jak CVT i eCVT.  Przede wszystkim zaś dają komfort, bo automaty kupuje się dla komfortu a nie dla jakiejś wydumanej wolności.  Oczywiście ma to swoją cenę, bo komfort kosztuje, aczkolwiek w przypadku eCVT przy większych przebiegach i tak się opłaca bardziej niż manual.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #26 dnia: 10 Czerwca 2021, 01:01:09 »
Dodam od siebie, bo miałem przez 10 lat DSG i teraz manual Toyoty.

Z czasów DSG, wolność miała moja prawa ręka, a sama skrzynia dostosowywała się do charakteru nogi kierowcy. Czyli w innych fazach i obrotach zmieniała biegi, zależało od deptania. Miałem też ręczne +/-, ale to nie to samo co manual. No i była też opcja sport, która zastępowała 1kg ołowiu, dla tych którzy normalnie mają lekką nogę.

Z obecnych czasów, jest normalnie jak kiedyś z manualem. Tylko początkowo zdarzało mi się zgasić silnik przy ruszaniu. 

Moje zdanie. Mając manual my jesteśmy "bezpiecznikiem" w zmianach, natomiast w tych zautomatyzowanych to raczej są "bezpieczniki" w skrzyniach. Mając manual my sami więcej kreujemy, niż coś tam zaprogramowanego. W manualu można zmieniać biegi do odcinki, w drugich to chyba nie możliwe.  Wydaje mi się, że ingerencja w te drugie jest mniej możliwa. Różne konstrukcje tych drugich mają jakieś zaciachy i bolączki. Myślę że manual może dać więcej frajdy, a te drugie wygody. Pięknie kiedyś było pstryknąć D i koniec, ale manuali nadal jest sporo więcej, to jest podstawa większości aut i marek.

Manual często ma brak zaleceń wymiany oleju, ale wedle tych drugich, jest po większej ilości km i mniejszy koszt bankowo. Także są plusy i minusy w obydwu wersjach. Co kto woli, co komu pasuje. Koszty skrzyń też diametralnie inne. Te drugie to najlepiej w nowawym aucie, bo dalej może być loteria. A manual to lata do śmierci auta w większości przypadków.

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 10 Czerwca 2021, 07:23:10 »
"ale manuali nadal jest sporo więcej, to jest podstawa większości aut i marek."

To jest zależne od kraju, a raczej od przyzwyczajeń kierujących i zasobności ich portfela.

Wysłane z telefonu przy użyciu Tapatalka

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #28 dnia: 10 Czerwca 2021, 08:57:06 »
W manualu można zmieniać biegi do odcinki, w drugich to chyba nie możliwe. 

Dlaczego niemożliwe? Próbowałeś?
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #29 dnia: 10 Czerwca 2021, 08:59:42 »
Miejscowo tak, od portfela też zależy. Ale globalnie czy to auta już sprzedane, czy produkowane manual to przewaga. Po części się to zmienia, ale tak 50/50 to jeszcze nie jest.

W tym miejscu jeszcze trzeba by dodać kiedy dane skrzynie były wymyślone. Manualne to pewnie w większości dawne konstrukcje, te drugie to często nowinki, które jak będą się sprawować do końca nie wiadomo. Tak jak w przypadku materiałów, tak i konstrukcji, dawniejsze a obecne to nie to samo.

Próbowałeś?

No właśnie nie próbowałem, tylko czy to wtedy jest odcinka, czy jakiś dupochron skrzyni ?
« Ostatnia zmiana: 10 Czerwca 2021, 09:01:18 wysłana przez Rademenes »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl