Autor Wątek: Rav4 III 2.5 mile -> km i inne  (Przeczytany 869 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline _Marek_

• Toyot Leżący
  • *
Rav4 III 2.5 mile -> km i inne
« dnia: 18 Kwietnia 2021, 21:01:10 »
Cześć,

Chodziła za mną jakiś czas jakaś 'półterenówka' i ostatecznie doszedłem do wniosku, że musi to być Rav4 III. Już nie rama, ale daje radę po łące, i nadwozie nie będzie trzeszczećna korzeniach.
Trafiła się sztuka 2.5l całkiem zdrowa, to się skusiłem. Pójdzie do gazu, no i w tym wieku od dołu delikatne naloty rudego po wierzchu już są.

Ponieważ chyba przyjdzie mi nię trochę dłużej pojeździć, to myślę, żeby przynajmniej podwozie i profile zabezpieczyć. A może warto rozebrać drzwi, i przy okazji przykleć jakąś matę wygłuszającą? Zawsze byłoby trochę ciszej. Macie kogoś do polecenia od brudnej roboty? Trzeba by to wypiaskować, żeby nie spaprać roboty na samym początku.  :cheesy:

Chętnie przyjmę każde uwagi. To mój pierwszy samochód, gdzie tyłek mam wyżej siedząc na fotelu, niż na ulicy kiedy stoję i pierszy automat (4 biegi). W osobówkach ze skrzynią manualną nie ma znaczenia czy lewarek jest w pozycji luz, czy na biegu i ile masz włączone sprzęgło. I tu takie pytanie: kiedy mam P lub N to jest słychać spadające liście. Kiedy wrzucę jakiś bieg, to jest leciutkie drganie, jakbym siedział u dentysty, który włącza bor-maszynę. To normalne, czy coś niedobrego? Przebieh 130kkm. Niedawno zmieniany olej w skrzyni. W czasie jazdy pracuje wzorowo.

Czy da się zmienić w liczniku mile na km i F na C? Jeśli trzeba przez OBD, to nie mam lęków, tylko gdzie tego szukać i czego użyć?

Pozdr, Marek

Offline krzemo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 III 2,4PB
Odp: Rav4 III 2.5 mile -> km i inne
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Stycznia 2022, 23:38:33 »
Jeżeli chodzi o konwersję wskazań to musisz się liczyć z kosztami pewnie min 300 zł.
Ja u siebie kupiłem na olx licznik od benzyny 2,0 w km (oryginalnie mile a km na małym do 2020) i licznik super działa a jedyny mankament to że nie ma wskazań biegu wybranego na automacie bo w europie nie chyba nie było automatów z benzyną.
Drugi plus tego rozwiązania to że na panelu klimy pojawiły się stopnie Celsjusza.
Licznik kupiony za 60 zł - ol-car marki na olx
A i jeszcze doszedł komputer paliwowy i informacja że mam niesprawne 4x4 jest na wyświetlaczu bo na starym miałem tylko ikonkę

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl