Autor Wątek: 1.6 manual 2019, glosna skrzynia?  (Przeczytany 1787 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JakubM83

• Toyot Leżący
  • *
1.6 manual 2019, glosna skrzynia?
« dnia: 25 Kwietnia 2021, 23:02:20 »
Przy predkosci 90 do 115kmh slysze leciutki gwizd, po puszczeniu gazu lub wcisnieciu sprzegla milknie
Czy tez tak macie?
Chyba bedzie ASO

Offline medeor

• Toyot Leżący
  • *
Odp: 1.6 manual 2019, glosna skrzynia?
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Kwietnia 2021, 09:53:36 »
hej, walczyłem z tym a Auris.
Opis masz tutaj :

https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,43452.msg637686.html#msg637686

Generalnie wychodzi na to, że TTTM. Chyba część ludzi po prostu tego nie słyszy albo ma lepsze egzemplarze skrzyni ;)
U mnie ani jest lepiej ani gorzej po ponad 20 tys. km. Ja odpuściłem wymianę.

Pzdr.

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Kwietnia 2021, 12:02:26 »
Mam identycznie w swoim sedanie 1.6Pb 2019. Wkurwiajace mega. Też słyszałem że ponoć one tak mają. Tez zastanawialem sie co z tym zrobic. Chcialem nawet pojechac do ASO i przejechać sie innym modelem aby sprawdzic czy jest to samo.

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Kwietnia 2021, 12:04:41 »
Daj znać jeżeli znajdziesz rozwiązanie. Może Ci ASO jakoś pomoże... Ciekawe co Ci powiedzą...

Offline daniel.wu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Kwietnia 2021, 21:45:23 »
Dziś zostawiłem samochód w ASO, bo mam szkodę, więc przy okazji wspomniałem o tym silniku i wyciu, bo u mnie 2019 sedan też to występuje. Zapisali w uwagach, zobaczymy co powiedzą. Dam znać.

Wysłane z mojego Mi 10 przy użyciu Tapatalka

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Maja 2021, 11:34:36 »
Dziś zostawiłem samochód w ASO, bo mam szkodę, więc przy okazji wspomniałem o tym silniku i wyciu, bo u mnie 2019 sedan też to występuje. Zapisali w uwagach, zobaczymy co powiedzą. Dam znać.

No i jak sytuacja?

Offline daniel.wu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Maja 2021, 13:09:19 »
Wczoraj odebrałem samochód i odbyłem jazdę próbną z 'mistrzem' serwisu Toyota Radość. Ogólnie dobre podejście do tematu, nie czułem, że chcą mnie zbyć, luźna rozmowa. Sprawa wygląda tak: raczej tematu nie znają, tzn ktoś ostatnio był z czymś podobnym, ale chodziło chyba o coś innego. Dzwonił przy mnie do Wałbrzycha, producenta skrzyń zapytać i okazuje się, że oni już nie robią do tych silników, wiec chyba trzeba by rozbierać i wysyłać skrzynie. Według niego to wycie nie wpływa na żywotność,  po prostu zostały użyte takie materiały, które ten dźwięk powodują (ktoś tutaj już opisywał to właśnie). Nie gwarantuje że po wymianie będzie lepiej. Decyzję zostawił dla mnie. A decyzja na razie jest taka, że temat odpuszczam - chce się pocieszyć tym samochodem, a nie ciągle myśleć czy wszystko jest okej. Generalnie do tego wycia się przyzwyczaiłem i mi nie przeszkadza. Zobaczymy jak będzie po roku, w razie czego przed upływem gwarancji im zostawię i niech się bawią.

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Maja 2021, 13:27:45 »
Wczoraj odebrałem samochód i odbyłem jazdę próbną z 'mistrzem' serwisu Toyota Radość. Ogólnie dobre podejście do tematu, nie czułem, że chcą mnie zbyć, luźna rozmowa. Sprawa wygląda tak: raczej tematu nie znają, tzn ktoś ostatnio był z czymś podobnym, ale chodziło chyba o coś innego. Dzwonił przy mnie do Wałbrzycha, producenta skrzyń zapytać i okazuje się, że oni już nie robią do tych silników, wiec chyba trzeba by rozbierać i wysyłać skrzynie. Według niego to wycie nie wpływa na żywotność,  po prostu zostały użyte takie materiały, które ten dźwięk powodują (ktoś tutaj już opisywał to właśnie). Nie gwarantuje że po wymianie będzie lepiej. Decyzję zostawił dla mnie. A decyzja na razie jest taka, że temat odpuszczam - chce się pocieszyć tym samochodem, a nie ciągle myśleć czy wszystko jest okej. Generalnie do tego wycia się przyzwyczaiłem i mi nie przeszkadza. Zobaczymy jak będzie po roku, w razie czego przed upływem gwarancji im zostawię i niech się bawią.

No to ok. Co do info od producenta skrzyń że już ich nie robią. Nie chce mi się wierzyć że nie mają iluś w zapasie. Co w momencie jeżeli komuś skrzynia padnie na gwarancji? Będą naprawiać? Zawsze raczej wymieniali na nowe nie bawiąc się w rozkładanie i naprawianie.

Offline daniel.wu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Maja 2021, 13:30:28 »
Tak dokładnie, do tej pory tak było, że przysyłali nowa, tamta zabierali i sami się bawili i patrzyli co poprawić itd. A teraz z tym jest problem. Nie robią już do 1.6, robią do tych nowych 1.5.

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Maja 2021, 13:42:22 »
Tak dokładnie, do tej pory tak było, że przysyłali nowa, tamta zabierali i sami się bawili i patrzyli co poprawić itd. A teraz z tym jest problem. Nie robią już do 1.6, robią do tych nowych 1.5.

Hmmm... Nie wiem czy to dobra informacja. Jak już naprawiać to tylko na zamianke. Nie chcialbym takiej rozkladnej tylko calkowicie nową.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl