Autor Wątek: Toyota auris - doradzenie przed zakupem do 60k  (Przeczytany 14835 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Browiec

• Toyot Leżący
  • *
Toyota auris - doradzenie przed zakupem do 60k
« dnia: 28 Kwietnia 2021, 08:18:24 »
Witam, obecnie mam audi a4 b6 i niestety przez nie cały rok wpakowałem ponad 10k w naprawy i chce kupić coś w miarę możliwości bezawaryjnego. Interesuje mnie toyota auris, będzie głównie do jazdy po mieście, raz w tygodniu może dwa trasy ok 100km, później może ją wykorzystam jako taxi, oczywiście wariant kombi. Czy możecie mi doradzić jakiej wersji szukać? Oczywiście hybryda, z tego co czytam to mają 136koni i to jest zawsze ten sam silnik 1.8? Autko raczej będę brał ze strony toyota pewne auto ok 60k (nie chciałbym wydawać więcej) w leasing, rocznik tak patrzę to dostałbym w moim budżecie 2015-2017 czy te autka są warte ceny i na co szczególnie zwracać uwagę przy zakupie? Pełen przegląd w aso? Czy one mają jakieś różne wersje skrzyni automatycznych?

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Toyota auris - doradzenie przed zakupem do 60k
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Kwietnia 2021, 08:26:45 »
Auta różnią się wyposażeniem i kolorem ;-)
Napęd hybrydowy w każdym wariancie jest taki sam, a co za tym idzie, skrzynie automatyczne przekładnie planetarne (eCVT) również.

Offline Browiec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Kwietnia 2021, 09:07:39 »
Ok, czyli silnik skrzynie (przekładnie) mają te same. A przed zakupem jak sprawdzić autko dobrze? Te akumulatorki ile wytrzymują km? Podobno ich wymiana jest bardzo droga?
I czy to prawda (wyczytałem na innym forum) że jak się dodaje gazu to sprzęgło jest jakby 'zajechane' po chwili dopiero od dodania gazu auto przyspiesza? Dodam że jestem jeszcze przed każdą próbna jako kierowca.

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Kwietnia 2021, 09:13:37 »
Gumowe sprzęgło (którego tam w ogóle nie ma) to wrażenie każdego auta z bezstopniową przekładnią.
Jednak jak dobrze (czytaj mocno) wciśniesz gaz, to auto idzie jak burza. To zasługa silnika elektrycznego.

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Kwietnia 2021, 09:17:07 »
Auto po dodaniu gazu przyspiesza od razu. Natomiast silnik wchodzi na wysokie obroty i utrzymuje je wysoko aż do momentu zakończenia przyspieszania i stąd efekt slizgania się sprzęgła. Jak wysoko dokręcisz silnik zależy od wciśnięcia pedału gazu. Przyzwyczaisz się.

Offline Rekultywator

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Kwietnia 2021, 10:15:48 »
Mam rocznik 2016. Auto w trybie eco pali w mieście około pięciu litrów. W tym trybie auto przyspiesza powoli ale na miasto w średnim zagęszczeniu jest ok. To nie jest skrzynia biegów. To jest ecvt planetarna przekładnia bezstopniowa. Bateria co chwilę się uruchamia i stąd fajne spalanie i cisza. Nie ma sprzęgła, dwumasy, turbiny, rozrusznika, alternatora, pasków, jest na łańcuchu itd. Nie ma co się za bardzo psuć. W jeździe bez żadnego trybu przyspiesza już fajnie, ale lekko już wzrasta spalanie. W trybie power to już petarda. Jeżdzę codziennie po mieście i wyrabiam się spokojnie przy kwocie za paliwo w granicach 180 złotych na luzie. Bardzo przyjemne w środku, navi czyli ekran nie jest odstający tylko ładnie wbudowany. Wszystko w niebieskiej kolorystyce. Bardzo polecam. Pojeżdżę kilka latek i zmienię na corollę w hybrydzie. Na kołach siedemnastkach wygląda pięknie. Będziesz zadowolony pod warunkiem kupna w salonie ewentualnie po dobrym sprawdzeniu. Polecam to auto.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline bartekzero4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Kwietnia 2021, 11:47:40 »
Moim zdaniem warte ceny, mimo, że te są dość wysokie na tle innych aut (Toyoty -szczególnie hybrydowe - tracą wolniej na wartości). Teraz może zapłacisz trochę więcej, ale w zamian odpadają problemy ze skrzynią biegów, turbiną, rozrusznikiem itd. Elementy układu hybrydowego okazują się nadzwyczaj trwałe, a na baterie jest 10 lat gwarancji. Na ile wystarczy bateria to trudno powiedzieć, jednym pada przy 200tys, innym przy 400tys albo więcej. Zależy jak eksploatowana, czy nie była przegrzana (trzeba czyścić filtr co jakiś czas, swoją drogą dziwne, że nie ma tego w rozpisce swerwisowej), i czy auto nie stało na placu wiele miesięcy. Nawet gdyby była kiedyś potrzebna regeneracja koszty w tej chwili nie są jakieś duże, np same wtryski do diesla wyjdą drożej. Do tego spalanie w mieście 4-5l, w takich temperaturach jak teraz bez klimy można spokojnie jeździć poniżej 4l. W mroźne dni spalanie dość sporo wzrasta (około 6l), od razu ostrzegam :) Poza nietypowym napędem autko takie normalne, mnie się podoba, multimedia wiadomo, jak sprzed 15 lat, słabe reflektory i jakość audio, ale ja akurat nie jestem pod tym względem jakiś wymagający. Prowadzi się fajnie, megawygodne fotele, ja mam nadal ochote ciągle nim jeździć, już mam zaplanowaną wycieczkę przez całe Bałkany, w następych latach Nordkapp, a nawet na Ural.

Offline 100mph

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Kwietnia 2021, 14:04:23 »
Witam, obecnie mam audi a4 b6 i niestety przez nie cały rok wpakowałem ponad 10k w naprawy i chce kupić coś w miarę możliwości bezawaryjnego. Interesuje mnie toyota auris, będzie głównie do jazdy po mieście, raz w tygodniu może dwa trasy ok 100km, później może ją wykorzystam jako taxi, oczywiście wariant kombi. Czy możecie mi doradzić jakiej wersji szukać? Oczywiście hybryda, z tego co czytam to mają 136koni i to jest zawsze ten sam silnik 1.8? Autko raczej będę brał ze strony toyota pewne auto ok 60k (nie chciałbym wydawać więcej) w leasing, rocznik tak patrzę to dostałbym w moim budżecie 2015-2017 czy te autka są warte ceny i na co szczególnie zwracać uwagę przy zakupie? Pełen przegląd w aso? Czy one mają jakieś różne wersje skrzyni automatycznych?

1. na korozję podwozia
2. na to czy auto nie stało długo na placu - degradują się baterie
3. na to, kto wcześniej je eksploatował
4. na czerwony nalot wokół pompy wody ;)
5. sprawdziłbym jakość baterii

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Kwietnia 2021, 15:48:47 »
słabe reflektory
Dlatego trzeba szukać wersji Prestige albo Dynamic wyposażonej w samopoziomujące full led.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Kwietnia 2021, 15:55:18 »
słabe reflektory
Dlatego trzeba szukać wersji Prestige albo Dynamic wyposażonej w samopoziomujące full led.

Full LED najlepsze ale rzadko spotykane a jeśli są to cena wysoka w już i tak drogich Hybrydach -  ale warto.
Ja nie mam FULL LED a chciał bym mieć ale nie był to mój priorytet przy kupnie.
Ważne dla mnie było przy zakupie aby nie była to biedna wersja Active z plastikową kierownicą no i bezwypadkowa i kupiony w PL i serwisowany w ASO.

Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline lewis36

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8h TS
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Kwietnia 2021, 16:49:53 »
Ciekawe że sprowadzony z Belgii,a na tylnej szybie naklejka po Polsku- niezawodny napęd hybrydowy :oops:
Dodatkowo na tylnej klapie nie pasują mi opisy,a ponoć 100% oryginał,bezwypadkowy.
« Ostatnia zmiana: 28 Kwietnia 2021, 16:54:48 wysłana przez lewis36 »
lewy

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Kwietnia 2021, 17:21:13 »
...a ponoć 100% oryginał,bezwypadkowy.
Jak wszystko w necie

Wysłane z mojego J23v przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Kwietnia 2021, 17:51:20 »
słabe reflektory
Ja mam Comfort z pakietami i mam Ledy.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Kwietnia 2021, 20:00:23 »
słabe reflektory
Ja mam Comfort z pakietami i mam Ledy.
Tak, były też w pakiecie Style w 2015-2016 chyba.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl