Autor Wątek: CHR nie odpala  (Przeczytany 16285 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
Odp: CHR nie odpala
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Maja 2021, 14:07:04 »
Nie chcę żeby moje słowa były przypisane odebrane jako zarzut w czyimś kierunku, ale 30 lat temu każdy facet potrafił dokonać podstawowych napraw nw swoim aucie, a nawet zrobić prowizoryczny remont silnika na poboczu ;p. Aktualnie jako użytkownicy aut nie potrafimy poradzić sobie z rozładowanym akumulatorem.

Wysłane z mojego SM-G985F przy użyciu Tapatalka

Hm może ciężko w to uwierzyć że po 3 latach aku może być do wymiany. I to fabryczny:). Wstyd Toyota. A najlepsze jest to jak odbierałem z serwisu auto że wszystko jest sprawdzone itp. Po tygodniu akumulator padł. Oczywiście Gwarancja do bramy potem się nie znamy. [Używka z salonu}. Zakup w Inter Carsie, Vectra cena ok 230 zł po zniżkach. Zobaczymy ile wytrzyma.
W ostatnim mondeo mk 4 2.0 Tdci po 10 latach wymieniony.
Standard w kazdej Toyocie hybrydowej. Ojciec postoi Rav4 hybrid przez tydzien i musi odpalac z kabli.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline tiestol11

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 02 Maja 2021, 14:18:59 »
Na kablach rozruchowych odpalił bez problemu wymienię aku i będzie jeździł.

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
CHR nie odpala
« Odpowiedź #17 dnia: 02 Maja 2021, 14:39:43 »
No i super, będzie pan zadowolony

Co do wcześniego wpisu na temat umiejętności obsługi i prostych napraw...
Niby zużycie aku to tak powszechna i prosta do ogarnięcia sprawa, ale z drugiej strony zdarza się raz na kilka lat, często zanim się powtórzy w danym egzemplarzu to już kupujemy inny samochód i na nowo uczymy się jego codziennej eksploatacji. Ja wymieniałem aku kilka razy w życiu a mimo to, kiedy nadchodzi ten kolejny raz, mam odruch szukania innych przyczyn usterki. A może radio rozładowało aku, a może to wyjątkowy mróz, a może to cos innego, a potem sprawdzam z innym i oczywiście okazuje się, że całe szczęście tylko kolejny zużyty aku do wymiany.

Nie ma się co spinać, że 30 lat temu przeciętny kierowca robil generalny remont silnika na poboczu. Przeciętny kierowca nie robił remontu, ani sobie nawet klocków hamulcowych nie wymieniał.
Przeciętny kierowca jechał do mechanika a ten go doił na kasę wymianą niepotrzebnych części. Tak było kiedyś, jest teraz i pewnie będzie zawsze.
A jeśli ktoś jest mechanikiem z dziada pradziada i cała jego rodzina łącznie z ciotkami i kuzynkami to mechanicy, to owszem, może uważać że przeciętnie ogarnięty koleś wymienia sobie słupek silnika.
Po to jest forum, żeby zadawać nawet proste pytania. Mnóstwo facetów nie potrafi nawet zmierzyć napięcia multimetrem i nie ma się co dziwić, zapewne są specjalistami w zupełnie innych dziedzinach i pomagaja nam w nich, kiedy my nie mamy o nich pojęcia.
« Ostatnia zmiana: 02 Maja 2021, 14:41:17 wysłana przez Piotr Jacek »

Cav

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 02 Maja 2021, 19:36:58 »
Toyota raczej nie produkuje aku, więc nie ona powinna się wstydzić.

Offline maciek20038

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 02 Maja 2021, 20:23:04 »

Bez komentarza

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #20 dnia: 02 Maja 2021, 23:29:31 »
????

Offline Marek08

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1,8 Hybrid
« Odpowiedź #21 dnia: 03 Maja 2021, 08:41:35 »

[/quote]
Standard w kazdej Toyocie hybrydowej. Ojciec postoi Rav4 hybrid przez tydzien i musi odpalac z kabli.

[/quote]

I tu się mylisz. Nie pisz że to standard w każdej toyocie bo to jedne wielkie nagięcie rzeczywistości. Kilka osób ma problem z akumulatorami i jest to rozdmuchane i powielane przez innych do granic absurdu.  W moim autku nie ma takiego problemu , mam je już ponad trzy lata i nie raz stało po dwa tygodnie nie używane (raz nawet przez miesiąc) i odpalało bez problemu.  Tych aut sprzedano miliony , problem dotyczy promila.  Problem z akumulatorem jedziesz do ASO i domagasz się rzetelnego sprawdzenia i ewentualnej wymiany.   :-)

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #22 dnia: 03 Maja 2021, 08:44:03 »

[/quote]

I tu się mylisz. Nie pisz że to standard w każdej toyocie bo to jedne wielkie nagięcie rzeczywistości. Kilka osób ma problem z akumulatorami i jest to rozdmuchane i powielane przez innych do granic absurdu.  W moim autku nie ma takiego problemu , mam je już ponad trzy lata i nie raz stało po dwa tygodnie nie używane (raz nawet przez miesiąc) i odpalało bez problemu.  Tych aut sprzedano miliony , problem dotyczy promila.  Problem z akumulatorem jedziesz do ASO i domagasz się rzetelnego sprawdzenia i ewentualnej wymiany.   :-)
[/quote]
Ojciec ma Hybrydowa Rav4 z 2017 i ma problem z aku. Ja mam hybrydowa Camry z 2019 i tez mam problem z aku. Stad moje zdanie. Wystarczy postac przez 2-3 dni na mrozie i wyciagamy kable? jak parkujesz w garazu podziemnym czy w domu to ok, nie bedzie problemu.

Offline Marek08

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 03 Maja 2021, 09:02:38 »

[/quote]
Ojciec ma Hybrydowa Rav4 z 2017 i ma problem z aku. Ja mam hybrydowa Camry z 2019 i tez mam problem z aku. Stad moje zdanie. Wystarczy postac przez 2-3 dni na mrozie i wyciagamy kable? jak parkujesz w garazu podziemnym czy w domu to ok, nie bedzie problemu.

[/quote]

Fakt że zazwyczaj parkuje w garażu swoją C-HR, ale i wielokrotnie na wyjazdach stała na mrozie i to dłużej niż 2-3 dni i problem rozładowanego akumulatora jeszcze nigdy mnie nie dotyczył.  Masz problem z akumulatorem to go przetestuj u niezależnego specjalisty , wszystko sprawdzi począwszy od gęstości elektrolitu po pobór pradu przez różne odbiorniki w aucie i z wynikami do ASO. Będą chachmęcić w ASO wyślij kopie wyników do Toyota Polska opisz sytuacje z ASO i zobaczysz że problem zostanie rozwiązany z rozładowującym się akumulatorem. Wadliwy akumulator - wymiana , problem z poborem prądu - naprawa. Wielu z użytkowników ma pomontowane dodatkowe urządzenia pobierające prąd które mogą się tez przyczynić do rozładowywania akumulatora.  :-)

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #24 dnia: 03 Maja 2021, 09:26:38 »
Toyota po prostu montuje za male alumulatory do hybryd. Az musze porowac z benzynowa Rav4?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #25 dnia: 03 Maja 2021, 09:29:51 »
Na szybko, w benzynie mam "chyba" 74Ah

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Marek08

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 03 Maja 2021, 09:34:14 »
W hybrydach mały akumulator służy tylko do uruchomienia elektroniki , silnik uruchamiany jest akumulatorem trakcyjnym za pomocą silnika elektrycznego sprzężonego ze spalinowym, a w benzyniakach czy ropniakach do uruchamiania silnika rozrusznikiem stąd wyższe wartości akumulatorów w tych autach.
« Ostatnia zmiana: 03 Maja 2021, 09:38:40 wysłana przez Marek08 »

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #27 dnia: 03 Maja 2021, 09:37:34 »
Hm może ciężko w to uwierzyć że po 3 latach aku może być do wymiany. I to fabryczny:).
Może być. Syn miał podobnie w Fordzie S-max. Niecałe trzy lata i do wymiany. W Fordzie powiedzieli mu, że akumulatory padają przez system Start-Stop. Tak diesle jak i benzyna.
W samochodzie mojej żony czasami automatycznie wyłącza się radio na postoju z informacją, że akumulator słaby.
Natomiast hybrydy mają inny problem, akumulator o małej pojemności więc podłączenie dodatkowego odbiornika (alarm itp.) może go wykończyć. W moim Priusie+ mam akumulator od nowości, od 2012 i bez problemów.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #28 dnia: 03 Maja 2021, 10:45:42 »
Akumulatory 12V w hybrydach wykańczają użytkownicy przez dziwne akcje typu słuchanie radia przy wyłączonym aucie albo korzystanie z auta przez godzinę raz w tygodniu.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #29 dnia: 03 Maja 2021, 12:01:35 »
Akumulatory 12V w hybrydach wykańczają użytkownicy przez dziwne akcje typu słuchanie radia przy wyłączonym aucie albo korzystanie z auta przez godzinę raz w tygodniu.
Ale instrukcja nie mowi ze tak nie wolno. Wiec nie rozumiem w cxym problem?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl