Autor Wątek: CHR nie odpala  (Przeczytany 16283 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: CHR nie odpala
« Odpowiedź #30 dnia: 03 Maja 2021, 13:27:17 »
W coraz niższym poziomie edukacji technicznej użytkowników.

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #31 dnia: 03 Maja 2021, 14:17:41 »
Ale instrukcja nie mowi ze tak nie wolno. Wiec nie rozumiem w cxym problem?
Nawet jakby było w instrukcji, to ilu to przeczyta i ilu zapamięta.
Kiedyś o rozładowaniu akumulatora przez długie słuchanie radia z wyłączonym silnikiem wiedział prawie każdy kierowca.
Oczywiście Toyota mogłaby skorzystać z pomysłu Forda. W małym tanim Ka+ radio się wyłącza automatycznie jak naładowanie akumulatora spada do jakiejś granicznej wartości.

Cav

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 03 Maja 2021, 16:24:40 »
Akumulatory 12V w hybrydach wykańczają użytkownicy przez dziwne akcje typu słuchanie radia przy wyłączonym aucie albo korzystanie z auta przez godzinę raz w tygodniu.
Ale instrukcja nie mowi ze tak nie wolno.

Bo wolno.
Ale trzeba mieć świadomość, ze to wykańcza aku 12V.
Nie tylko w Toyotach, w każdym innym aucie też.
Miałem dwa takie przypadki, w spalinowych autach z przebiegami poniżej 50 kkm (innych marek, bez start-stop).

A co do aku 12v w autach zelektryzowanych - to to jest faktycznie słaby punkt, zarówno bev jak i hybrydy często miewają z tym problemy.
W niektórych statystykach, wychodzi że bev, mają je nawet głównie z tego powodu.

Takie życie - duży pobór prądu, aku będzie padał.
« Ostatnia zmiana: 03 Maja 2021, 16:27:01 wysłana przez Cav »

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 03 Maja 2021, 21:05:06 »
Prius Plus, rok 2012.
Radio włączone przy wyłączonym zapłonie wyłącza się po jakimś czasie.
Niedawno miałem taką przygodę - w piątek przejechane ok. 300 km, w sobotę wokół komina po zakupy, w niedzielę niespodzianka - auto nie dycha. Na kable się ruszyło. Aku wyjęte na noc do ładowania i pomimo napięcia ok. 12,25 V nadal żyje.
Mam na uwadze, że aku umiera, ale póki co ożył. 9 lat żywotności to i tak dobry wynik.
W Fiacie Fiorino 1,3 (diesel) wymieniłem po 3 latach (ok. 35 tys. km). Myślę, że start/stop, który starałem się wyłączać za każdym razem, kiedy pamiętałem, zabił aku.
Tak więc nic bym nie szufladkował.

Offline tiestol11

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 04 Maja 2021, 17:17:16 »
Kochani, akumulator wymieciony auto działa, to tak dla innych użytkowników. dziękuję za trafne wskazówki

Offline r.gladki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 04 Maja 2021, 18:04:26 »
Przez ostatnie 3 lata jeździłem nowym Hyundai i30, bardzo często gasło radio i pojawiał się komunikat że zbyt słaby akumulator. Z jednej strony dobre zabezpieczenie. Jednak ilość systemów uzależnionych od prądu powoduje nadmierne obciążenie aku, a co za tym idzie, szybszy jego koniec. Trzeba się z tym pogodzić.

Offline tiestol11

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 09 Maja 2021, 08:49:28 »
Chciałbym jeszcze nadmienić, że nim padł akumulator to objawy jakie dawał to głośny sygnał pisku przy zapalaniu i zerował co jakiś czas średni przebieg spalania, aż w końcu padło. Obecnie po zmianie na lepszy model niż był jest wszystko supcio.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl