Autor Wątek: Aygo w automacie a jej awaryjność  (Przeczytany 14972 razy)

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
    • CarPhotoPro - Instagram
Odp: Aygo w automacie a jej awaryjność
« Odpowiedź #30 dnia: 17 Czerwca 2024, 20:20:46 »
Nie wiem o jakich tu mówić umiejętnościach podczas jednostajnego przyspieszania ze skrzynią MMT
Ale kolega napisał MT albo zjadł M albo myślał o manualu co pasowało by do kontekstu zdania.

Co do obliczeń to wynik jest x 2 w stosunku do pierwszych obliczeń  :-) a to nie są wzory dotyczące  auta poruszającego się ruchem jednostajnie przyspieszonym ?

Kolega niczego nie zjadł, MT, ponieważ chodzi o manualna skrzynie vs automatyczna skrzynie biegów (mam nadzieje ze teraz jest to jasne).
Od tego zaczęła się ta dyskusja:
Cytat: Meett
Ten pseudoautomat strasznie zamula auto, na pewno nie wybralbym go w zestawieniu z 1.0 VVTi

I tak, z MT trzeba posiadać umiejętności żeby wykręcić przyspieszenie podane przez producenta (lub b. bliskie danym).

jednak jeszcze raz powtarzam jeżeli ktoś pyta mnie o "udowodnienie przyspieszenia w Toyocie Aygo" powinien dorosnąć.

wracając do oryginalnego zapytania to poprzednia skrzynia (jak już potwierdzono MMT) w Aygo II po ponad 6 latach i przejechaniu około 60 tys. km mogę potwierdzić ze nie było absolutnie żadnych problemów i przy sprzedaży samochód był sprawdzany komputerem w Toyocie - to tak dla tych co się interesują zakupem. czy kupicie MT czy AT a samochód będzie służył do miasta a nie na wyścigi czy jako van  :grin: będziecie zadowoleni  :-)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 17 Czerwca 2024, 20:27:44 »
:grin: będziecie zadowoleni
W mieście, oprócz małych gabarytów, czasami jednak przydaje się dobre przyspieszenie i tutaj  Citroen C1 z silnikiem 82 KM był jednak o wiele lepszy.

Online Arnie

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #32 dnia: 17 Czerwca 2024, 20:33:21 »
Przy okazji popełniłem błąd w obliczeniach, różnica to 27 metrów

To co ty policzyłeś to jest droga, po której auto osiąga 100km/h. Natomiast na początku chodziło o to o ile z tyłu zostanie wolniejsze auto jeżeli ruszają jednocześnie. Czyli w obu przypadkach powinno policzyć się drogę dla 14,2s. Różnica w drodze wynosi wtedy 14m. Oczywiście wszystko przy założeniu, że przyspieszenie jest stałe.

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: SUV DSG
« Odpowiedź #33 dnia: 17 Czerwca 2024, 20:38:40 »
Czyli w obu przypadkach powinno policzyć się drogę dla 14,2s.
14,2 dla skrzyni manualnej i 15,2 dla automatycznej. Obliczyłem różnicę w drodze po osiągnięciu przez oba auta 100 km/h a że automat jest wolniejszy to będzie miał niższa prędkość po osiągnięciu 100 przez manual i tutaj masz rację
« Ostatnia zmiana: 17 Czerwca 2024, 20:41:46 wysłana przez Meett »

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 17 Czerwca 2024, 20:46:08 »
po ponad 6 latach i przejechaniu około 60 tys. km mogę potwierdzić ze nie było absolutnie żadnych problemów
Nasze Aygo ma aktualnie ponad 100 tys km od 2017 roku i nie miałem ani jednej awarii, pisałem o tym na forum.To świetne auto do miasta, na dojazdy do pracy bo tanie w utrzymaniu, jednakże dynamiki mogłoby mieć choć odrobinę więcej, bo tak jak napisał @pireus "czasami jednak przydaje się dobre przyspieszenie".
« Ostatnia zmiana: 17 Czerwca 2024, 20:49:26 wysłana przez Meett »

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 17 Czerwca 2024, 20:48:41 »
W mieście, oprócz małych gabarytów, czasami jednak przydaje się dobre przyspieszenie i tutaj  Citroen C1 z silnikiem 82 KM był jednak o wiele lepszy.
piszesz o C1 którego już nie ma w sprzedaży, chyba ze mówimy o używanych modelach

pireus

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 17 Czerwca 2024, 20:55:48 »
piszesz o C1 którego już nie ma w sprzedaży, chyba ze mówimy o używanych modelach
Piszę dlatego, że może być jednocześnie małe i dynamiczne auto, a było one produkowane razem z Toyotą i Peugeotem w tej samej fabryce. Ja wtedy miałem Aygo a kolega C1 82 KM i różnica była kolosalna. Dlatego wsadzanie tego dychawicznego silnika do Aygo X to jest jakieś nieporozumienie.

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 17 Czerwca 2024, 22:26:41 »
Piszę dlatego, że może być jednocześnie małe i dynamiczne auto, a było one produkowane razem z Toyotą i Peugeotem w tej samej fabryce. Ja wtedy miałem Aygo a kolega C1 82 KM i różnica była kolosalna. Dlatego wsadzanie tego dychawicznego silnika do Aygo X to jest jakieś nieporozumienie.
zalezy kto co lubi, nie twierdze ze dynamiki nie mial lepszej C1 ale ja jakoś mam awersje do francuzów wiec nigdy bym go nie wybrał chociaż wybór należał do wlascicelki :)
nie jestem "wyznawca toyoty" ale z w/w trójcy jakoś aygo podobała się nam najbardziej i tak już zostało.

samochod został wybrany ponownie nie dla dynamiki, bo i dynamicznie w korkach ciężko jeździć, ma być mały gabarytami (bagażnik tez nam mały nie przeszkadza, dlatego jest tez JBL który ogranicza przestrzeń bagażnika), dobrze wyposażony (tu Aygo X w najwyższej wersji jest naprawdę dobrze wyposażone jak na te klasę samochodu), musi być wygodny w korkach czytaj skrzynia automat tylko i wyłącznie, no i musiało być trochę zabawy - dlatego wybraliśmy opcje otwieranego dachu ... wiec jak pisałem pare razy, zależy kto czego oczekuje od Aygo.
Jak chce przewieść graty np na nurkowanie mam kombi a jak chce się "pobawić" biorę "zabawkę" na przejażdżkę.
mam nadzieje ze wyjaśniłem trochę moje podejście do sprawy.

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 17 Czerwca 2024, 23:05:44 »
tak na koniec dla tych wszystkich, proponuję przed wygłaszaniem opinii poczytać ;)

poniżej katalog Toyota Aygo X:
https://pdf.sites.toyota.pl/katalog_aygo_x.pdf
« Ostatnia zmiana: 17 Czerwca 2024, 23:16:09 wysłana przez Draco »

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 19 Czerwca 2024, 17:59:27 »
a kolega C1 82 KM i różnica była kolosalna
Szkoda tylko że to silnik z serii EB2 z paskiem w kąpieli olejowej, trwałość rozrządu pozostawiała wiele do życzenia a przypadki zatarcia silnika z powodu zapchania kanałów olejowych i smoka pompy olejowej to częste przypadki. Pomimo że to 1.2 VTi to konstrukcja rozrządu tożsama z wadliwym 1.2 PureTech. Z dwojga złego to wolę 1.0 1KR-FE ;) ale co do samej dynamiki to masz rację.
« Ostatnia zmiana: 19 Czerwca 2024, 18:01:04 wysłana przez Meett »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl