Autor Wątek: Prius II Po wymianie baterii trakcyjnej wywala błędy  (Przeczytany 3851 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JaroslawLodz

• Toyot Leżący
  • *
Prius II Po wymianie baterii trakcyjnej wywala błędy
« dnia: 06 Maja 2021, 02:19:08 »
Witam serdecznie,
Jestem nowym użytkownikiem więc z góry przepraszam jeżeli powieliłem wątek.
Postanowiłem założyć wątek, ponieważ nie znalazłem tutaj mojej usterki.
Bardzo pilnie proszę o pomoc. Sprawa dotyczy samochodu TP2.
Jakieś dwa tygodnie temu samochód zaczął pracować w trybie awaryjnym. Nie dało się jechać na prądzie, samochód pracował tylko na silniku spalinowym, oraz miałem wrażenie ze podczas jazdy przeładowuje się ta bateria (cały czas naładowana do oporu na zielono).
Mimo kasowania błędów w ASO samochód po 2 minutach wyświetlał pełną choinkę lampek na desce rozdzielczej
Na diagnostyce komputerowej w ASO wyszedł błąd baterii (bateria nie sprawna do wymiany), więc zacząłem szukać regenerowanej.
Po rozmowie z firmą która takie oferuje, zakupiłem nie zregenerowaną tylko taką z przekładki z samochodu z przebiegiem około 70 tyś km która była odpowiednio droższa. (podobno lepsza no i gwarancja rozszerzona do 12 m-c)
Po zamontowaniu i jedzie ponad 10 km, czasem 20 km zaczynają znowu wychodzić błędy na desce (czerwony trójkąt, pomarańczowe kółko z wykrzyknikiem, kontrola trakcji i inne) Wtedy znów samochód korzysta tylko ze silnika spalinowego.
Jak narazie kasowałem te błędy by móc dojechać do domu przez odłączenie minusowej klemy z akumulatorka rozruchowego, ale problem wraca. jutro będę chciał się dostać do ASO by zczytać błędy komputerem, ale zastanawiam się czy to może być wina baterii czy ja mogłem coś uszkodzić jeżdżąc jakiś czas na zepsutej?
PS. ta nowa bateria długo się ładuje. Po kontakcie ze sprzedającym wspomniał ze to tylko dobrze o niej świadczy. Proszę o pomoc w w/w sytuacji. Czy ktoś spotkał się z czymś takim w swojej hybrydzie?

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
Odp: Prius II Po wymianie baterii trakcyjnej wywala błędy
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Maja 2021, 07:01:46 »
Ktoś tu kiedyś na forum opisywał podobne objawy, mechanicy chcieli mu wymieniać różne elementy systemu hybrydowego, a okazało się, że był przetarty jeden przewód - raz łączył raz nie i sypało błędami. Po wymianie kabla na nowy, problemy zniknęły. No ale to trzeba przejrzeć instalację elektryczną i sprawdzić, czy któryś kabel jest naderwany.

Offline JaroslawLodz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Maja 2021, 13:04:35 »
Tak, znalazłem ten post, ale wydaje mi się ze u mnie są troche inne objawy.  :cry:
W internecie mam problem by znaleść mechanika od Hybryd w lodzi. Gdzie bym nie dzwonił to każdy odsyła mnie do serwisu Toyoty a tam są ceny takie, że Szczęka mi opadła.  :wallbash: Naprawiając to w serwisie Toyoty to ceny przewyższają wartość auta.
Może ma ktoś namiary na jakiegoś sensownego mechanika od hybryd w łodzi?
« Ostatnia zmiana: 06 Maja 2021, 13:09:04 wysłana przez JaroslawLodz »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Maja 2021, 17:17:14 »
Jeśli samo odczytanie błędów coś ci pomoże to mam interfejs. Jak coś pisz PW.

Offline JaroslawLodz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Maja 2021, 00:50:37 »
Witam serdecznie, dziękuję za odzew :-)
Dzisiaj spędziłem pare godzin w toyocie w lodzi.
Podpieli mi komputer i na jednym z testów wyszło, że niby cela nr 2 w baterii jest słaba lub uszkodzona,
ale w późniejszych testach wyszło, że wszystko jest ok i z wydruku wynika, że bateria trakcyjna najmniejsze
napięcie na celi ma 16.17 V a największe 16,29 V czyli bateria trakcyjna jest bardzo dobra.
W trakcie pozostałych testów wyszło, że ten mały akumulator jest uszkodzony, i diagnosta powiedział, że po
wymianie tego akumulatorka jest bardzo prawdopodobne, że wszystko wróci do normy, więc kazałem
wymienić (nie miałem pojęcia ze te akumulatory są aż tak drogie, nie można tam wstawić pierwszej lepszej 12v)
Po wymianie akumulatorka i przejechaniu 5 km problem powrócił, czyli tryb awaryjny, i jazda na mułowatym
spalinowym. Pan diagnosta załamany, nie ma pomysłu co zrobić
Poniżej wgram wydruki, może ktoś po nich coś podpowie:-)

PS> W jaki sposób mogę tu wstawić zdjęcia?
« Ostatnia zmiana: 07 Maja 2021, 00:53:10 wysłana przez JaroslawLodz »

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Maja 2021, 10:48:24 »
najpierw tu.

https://www.fotosik.pl/dodaj-zdjecie

a pozniej wklej link w klamerki

jesli w aso kazali kupic akumulator i usterka jest nadal - to moim zdaniem niech zabieraja ten akumulator .
druga sprawa wymiana baterii trakcyjnej nic nie dala to moze twoja nie byla zla ??  pan od baterii tez powiniwn sie poczuc do czegos .
« Ostatnia zmiana: 09 Maja 2021, 10:52:56 wysłana przez sirkris55 »
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

Offline JaroslawLodz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Maja 2021, 20:18:36 »
samochód jest z rocznika 2006, a akumulatorek  był oryginalny wiec niech juz zostanie.
Już wiem co było nie tak, zaraz udostępnię foty po prostu na drugiej Celi omy przewyższały wartość czyli druga cela była uwywalona.
Pan ma jutro rano, czyli w poniedziałek ma zadzwonić i umówić się na ponowną wymianę, ale trochę zdziwiony jestem jego podejściem bo chciałem mu wytłumaczyć po podaniu kodu błędów co poszło nie tak, tym bardziej że wziąłem ten droższy akumulator że niby przekładane z innego auta z przebiegiem 70 000 a on mnie zbył. W każdym bądź razie przyjedzie i wymień mi baterie trakcyjną na kolejną.
Firmy która wymieniła mi baterie Trakcyjną, wybrałem z Torunia i to była jedna z droższych firm z Torunia i zastanawiam się jaką mam gwarancję że dopłacając 1000 zł on faktycznie dał mi baterie przekładaną, nie regenerowaną, a nie dokładnie taką samą jakbym dostał płacąc o 1000 mniej, no ale miejmy nadzieję że wywiąże się sumiennie z gwarancji, aczkolwiek wspominał że on podłącza je pod obciążenie i sprawdza je przed sprzedażą, więc jakby moja była sprawdzona to na pewno by mi jej nie zamontował.
Ogólnie to okazało się że mój kolega przez 10 lat pracował w toyocie Norwegii i mi  to sprawdził i powiedział co jest co, a ten koleś od baterii w ogóle nie chciał nic słuchać.

1.

2.

3.

4.
« Ostatnia zmiana: 09 Maja 2021, 20:35:32 wysłana przez JaroslawLodz »

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Maja 2021, 21:32:57 »
gwarancji zadnej

https://www.youtube.com/watch?v=nb4htaVYzoE

wiekszosc bierze stare baterie wymienia zuzyte cele i sprzedaje jako nowki .

nie wiem jak jest w p2 czy ta sama beteria co w p3 (chyba nie )

ale skad on wziol p2 z przebiegiem 70 tys.km

ale moze ja sie nie znam.

ps. czyli ta choinka to przez ta jedna cele.?
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Maja 2021, 22:30:12 »
nie wiem jak jest w p2 czy ta sama beteria co w p3 (chyba nie )

P2, P3, C-HR, CT200h, Yaris ma takie same cele, tylko ilość ogniw i obudowa barterii się różni

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Maja 2021, 12:18:24 »
Tak na przyszłość nie warto oddawać swojej baterii w zamian za inną. Lepiej kupić z chr, Auris, corolli lub rav4 czy wymieninego ct200h. Należy tylko uważać, bo w niektórych nowych modelach są już li on, ale jest napis na obudowie, nie sposób przeoczyć. U nas są ogniwa nimh.

Offline JaroslawLodz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Maja 2021, 16:21:04 »
No witam i dzięki za rozbudowanie wątku.
Od godziny jestem po wymianie na kolejną baterie i wygląda na to że wszystko jest w porządku.
Po początkowej nerwówce firma stanęła na wysokości zadania.
Póki co nie załącza się check engine ale sprawdzę to jeszcze dzisiaj na nocnej jeździe.
Dla pewności przeSkanuje w tygodniu jeszcze samochód komputerem serwisowym.
Jedyne co rzuciło mi się w oczy po wymianie że mam jakieś mega duże spalanie na komputerze rzędu 8 - 9 L/km,
 ale nie wiem może ta bateria musi się jakoś ułożyć. Zobaczymy ...
Ps< ile palą wasze priusy to znaczy ile pokazują na komputerach wasze priusy podczas jazdy po mieście w dzień przy tych temperaturach?

Offline adasmos961

• Toyot Leżący
  • *

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl