Autor Wątek: Przybywanie oleju - ważna informacja.  (Przeczytany 84299 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe
Odp: Przybywanie oleju - ważna informacja.
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Maja 2021, 13:47:58 »
Ciekawe czy poprawią to w modelach po FL

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 15 Maja 2021, 20:44:51 »
Ciekawe czy poprawią to w modelach po FL
Nie liczyłbym na to. Zwłaszcza, że dla centrali problem nie istnieje.
Poczekam na jesień/zimę. Jak się podniesie do zgłoszę reklamację.
Strona 472 instrukcji ... Nie wlewać oleju powyżej poziomu maksymalnego, ponieważ jest to szkodliwe dla silnika...
Mam auto na firmę, więc polecę z KC
Art. 556 kc stanowi, że sprzedawca ponosi odpowiedzialność, gdy okaże się, że:
? sprzedany produkt ?ma wadę zmniejszającą jego wartość lub użyteczność ze względu na cel w umowie oznaczony albo wynikający z okoliczności lub z przeznaczenia rzeczy?
? rzecz nie ma właściwości, o których istnieniu sprzedawca zapewniał
? rzecz została kupującemu wydana w stanie niezupełnym?.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #17 dnia: 15 Maja 2021, 20:49:49 »
No i pod który paragraf to podchodzi? :)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 19 Maja 2021, 22:33:22 »
No i pod który paragraf to podchodzi? :)
Jak nie wiesz/nie chcesz wiedzieć to po co dyskutować...

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Maja 2021, 23:36:25 »
No właśnie nie do końca wiem, ale chętnie się dowiem jeśli byś był tak uprzejmy. Chodzi o brak możliwości aktualizacji do AA i CP, a  takie były zapewnienia?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Maja 2021, 06:16:20 »
Temat jest o oleju i zgodnie z odpowiedzią TME auto nie nadaje się do miasta.
... sprzedany produkt ?ma wadę zmniejszającą jego wartość lub użyteczność ze względu na cel w umowie oznaczony albo wynikający z okoliczności lub z przeznaczenia rzeczy...

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Maja 2021, 06:32:26 »
Jak to, nie na miasto, przecież Toyoty to miejskie auta. To będzie chyba pierwsza taka Toyota nie na miasto. Pytanie tylko, czy w realu da się latać tylko poza miastem. W tej perspektywie, jest to mało osiągalne, tak dobrze to język tylko to wypowiada.   
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 13 Czerwca 2021, 16:08:47 »
Ktoś już zaobserwował benzynę w oleju w Camry FL?

Offline Yabadabadoo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 14 Czerwca 2021, 21:25:54 »
Teraz jest ciepło - "problem" znikł razem z zimą.

Wysłane z mojego MHA-L29 przy użyciu Tapatalka

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 14 Czerwca 2021, 21:28:30 »
Teraz jest ciepło - "problem" znikł razem z zimą.

Wysłane z mojego MHA-L29 przy użyciu Tapatalka
Faktycznie, zapomniałem że jeszcze kwestia pory roku ma znaczenie. Czyli w zimę porządne kapcie na koła tryb Sport i kita  i może będzie dobrze

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #25 dnia: 15 Czerwca 2021, 00:47:48 »
Oczywiście w lecie łatwiej wygrzać w silniku olej z "dodatkami", ale lepkości to znikanie z degradacji nie ratuje. Zawsze po dojściu i odparowaniu, pozostaje spadek lepkości oleju, nie ma mocnych. Ja w ostatniej analizie oleju miałem 2.7% PB95 i z 5W30 po 8kkm zrobił się 5W20. Od tamtej pory (zmiana oleju) zmodyfikowałem warunki i zobaczę czy coś to da. Może chociaż będzie wiadomo ( warunki miasto) , czy wiele trzeba zmieniać, czy mało.   

Wygrzać to nie upalać, właściwa jest stała praca silnika na dłuższym odcinku drogi. Szkoda, że wszyscy producenci aut nie montują czujników temp. oleju. Wiele osób by się zdziwiło, jakie są różnice w tym, pomiędzy chłodzącym a olejem.   

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/monitoring-temperatury-oleju-silnikowego.2427/
« Ostatnia zmiana: 15 Czerwca 2021, 00:56:37 wysłana przez Rademenes »

Offline MateuszWwa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 18 Czerwca 2021, 21:19:22 »
ale w instrukcji jak jest napisane ze nie wlewać to nie wlewac oleju, a ze samochod sam go sobie doleje to jest ok.

Wystąpił jakiś problem komuś z autem? Bo to takie straszenie póki co. Podejrzewam ze jest już niejedna flotowa camry która natłukła juz 200tys jadąc dość szybko i dziala.

i takie mało pytanie z mojej strony mozna odpowiedziec mi na priv  - Jak mam dodać zdjęcie w wątek lub stworzyć własną galerie? Wogole dlaczego forum takiej marki dziala na tak slabym modelu forum a nie jak forum subaru na ladniejszym czytelnym :)

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #27 dnia: 18 Czerwca 2021, 21:21:36 »
ale w instrukcji jak jest napisane ze nie wlewać to nie wlewac oleju, a ze samochod sam go sobie doleje to jest ok.

Wystąpił jakiś problem komuś z autem? Bo to takie straszenie póki co. Podejrzewam ze jest już niejedna flotowa camry która natłukła juz 200tys jadąc dość szybko i dziala.

i takie mało pytanie z mojej strony mozna odpowiedziec mi na priv  - Jak mam dodać zdjęcie w wątek lub stworzyć własną galerie? Wogole dlaczego forum takiej marki dziala na tak slabym modelu forum a nie jak forum subaru na ladniejszym czytelnym :)
Zainstaluj sobie tapatalk.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #28 dnia: 18 Czerwca 2021, 23:18:54 »

W instrukcji pewnie jest jak dolewać, co ile to rzecz gustu, przypadku czy problemu.

Uwalanie silnika przez obecność paliwa w oleju, czytaj spadek lepkości, to proces powolny. Choć od przypadku, jego warunków wiele zależy. Są silniki z wybitnymi predyspozycjami, tak i są silniki z małymi predyspozycjami. Tak czy siak zawsze coś leci, tylko ilości są różne. Kilka lub wiele czynników ma na to wpływ, a jakieś LL z ASO to tylko potęguje. Paliwo, czy woda uwala lepkość oleju w dół, bardziej istotna jest w tym KV100 niż KV40, bo to wysokotemperaturowa wartość. Oczywiście, jeśli ktoś ma odpowiednie interwały, względem warunków własnych i stosowanego oleju, to w granicach rozsądku nic się nie stanie, bo olej będzie miał jeszcze rezerwę. Tylko aby to wiedzieć, warto zrobić analizę zużytego oleju. Tym bardziej jak ktoś zawsze zalewa ten sam. Analiza podstawowa nie jest dogłębna, ale wiele mówi o relacjach, silnik-olej, warunki kontra silnik-olej, ilości paliwa i wody, spadki wartości lepkości. Bez analizy to jest wróżenie z fusów. Tylko analiza potwierdzi nam wiele, a nie zapach, kolor czy coś innego na oko i ucho.

Jak mam dodać zdjęcie w wątek lub stworzyć własną galerie? Wogole dlaczego forum takiej marki dziala na tak slabym modelu forum a nie jak forum subaru na ladniejszym czytelnym

Zdjęcie wklepujesz w jakiś zewnętrzny portal zdjęciowy, np. fotosik. A tu w wątku, czy gdzie indziej wklejasz sam link, adres tego foto dodanego gdzie indziej. Wcześniej trzeba w opcjach nad pisanym postem wybrać odpowiedni znak. Co do własnej galerii nie wiem, ale jak to swój wątrek z fotkami, to tak samo.

Nic na to nie poradzimy my, pisanie do władz też nic nie daje, nie odpowiadają wcale. Widocznie jest łokej.   

Offline Cam2021

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry TNGA FL
« Odpowiedź #29 dnia: 27 Grudnia 2021, 09:52:21 »
Mamy model po FL (2021), przejechane 4000 km od października. Od początku stan oleju jest na górnej kropce (max), ale nie wychodzi poza nią. Auto eksploatowane w tygodniu w mieście, weekendowo często autostrady i krajówki. Jeździmy dość dynamicznie i wyniki spalania raczej nie spadają poniżej 7 litrów, ale dość często sprawdzam stan oleju i nie widziałem ani razu, żeby był ponad normę. Nie wiem natomiast czy to wpływ FL, czy sposobu eksploatacji.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl