Autor Wątek: Co zamiast Camry?  (Przeczytany 256101 razy)

KubaCamry

• Gość
Odp: Co zamiast Camry?
« Odpowiedź #180 dnia: 17 Lipca 2021, 22:56:50 »
Toyota od dawna postawiła wszystko na napęd hybrydowy i efekty są :)
Manualne w Europie, mają łożyska kiepskiej jakości. Zrobić 200 tys. to już jest sztuka.
Wystarczy zadzwonić https://frans-auto.pl/ i zapytać, jakie skrzynie regenerują najczęściej.
Kiedyś Renault 1.9 DCI i 2.2 DCI, dziś Toyota :).
Hybryda nie ma sobie równych, chociaż ostatnia wpadka z przybywaniem oleju, pokazuje, że kolejnej normy emisji spalin, tym wynalazkiem już nie przeskoczą.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #181 dnia: 18 Lipca 2021, 00:15:45 »
Klasa premium (wymiana przekładni kierowniczej, zatarty silnik)
https://www.otomoto.pl/oferta/bmw-seria-4-salon-pl-zatarty-silnik-ID6DU5Zi.html#354f485a75
Nie jestem fanem BMW, choć nie zaprzeczam, że najprawdopodobniej zastąpi moją Camry :). Ale w wersji full elektryk.
Wrzucanie linków, bez zapoznania się z nimi, wygląda trochę głupio :).
W aukcji masz opinię rzeczoznawcy który stwierdza? opisane uszkodzenia elementów silnika powstały w skutek wadliwie wykonanych czynności serwisowych.
Właściciel chciał przyoszczędzić i odwiedził jakąś stodołę i ma efekt :).
Nie mam nic do małych warsztatów ale najpierw trzeba zweryfikować, komu oddaje się auto.

Tia życzę powodzenia z bmw i tu nagle roszczeniowość kończy się... ciekawe marka która nie potrafi zrobić nic elektronechanicznego co by się po roku nie rozkraczyło, ich wynalazki nie ogarniają nawet mechanicy w aso, właściciele topowych wersji razem z olejem wymieniają panewki teraz ma być bezawaryjna  :good:
Jedna z najbardziej zwalonych marek na rynku. Dobry żarcik.

Co do skrzyń biegow to dalej je regenerują we Francuzach tylko doszły inne marki typu Toyota.

A tak ogólnie z niemiecką alfą jako substytut camry rozśmieszyleś mnie... :grin:

« Ostatnia zmiana: 18 Lipca 2021, 00:21:57 wysłana przez ledziu »

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #182 dnia: 18 Lipca 2021, 06:49:14 »
W tym przypadku ktoś o tym zapomniał .
A gdzie to masz napisane? To nie pierwszy silnik BMW o którym słyszę że powymianie oleju się zatarł. Pompa nie zasysa oleju po wymianie. Najpewniej w chłodnicy oleju lub filtrze oleju go nie było i pompa zapowietrzona nie chciała go zaciągnąć.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #183 dnia: 18 Lipca 2021, 13:45:52 »
Mnie też śmieszy, brak alternatywy poza Toyotą? i twierdzenie, że przybywanie oleju to żaden problem :).
Zresztą jak napisałem. Kolejne auto to już będzie full elektryk.
Większość problemów o których piszecie, mnie nie będzie dotyczyć.
Dla mnie auto ma też dawać frajdę z jazdy? w Toyocie się tego nie znajdzie.
Chociaż w Camry jest mała namiastka, która obudziła moje potrzeby.
Dodatkowo kupując auto chciałbym móc wybrać np. naturalną skórę i nie być skazanym na plastikowy skaj. Chciałbym mieć normalne grube szyby, jakiekolwiek wyciszenie, jakieś przyzwoite audio i parę innych elementów wyposażenia, które dla innych marek są normą.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #184 dnia: 18 Lipca 2021, 13:58:24 »
Spoko. To są oczywiste kryteria tylko nie za cenę 150tys zł. Ale w cenie 250-300tys zł idzie znaleźć coś ciekawego ale z dużo wyższymi kosztami eksploatacji. Z elektrykiem koszt eksploatacji też będzie wyższy. No ale przynajmniej  w głowie nie będzie myśli że olej z benzyną się miesza.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #185 dnia: 18 Lipca 2021, 18:50:10 »
A gdzie napisałem, że nie dałbym za Camry 200-250 tys.?
Mam wersję Executive + VIP. Nic więcej w EU wyciągnąć się nie da.
I dla tego nie rozumie polityki TME.
Na wszystkich innych kontynentach jest wybór silników, wyposażenia dodatkowego, tylko w UE nie  :wallbash:
Przepisy, przepisami jakoś inny mają szerszą ofertę.
Nawet LC nie da się kupić z 4.0 benzyną (był w ofercie przez chwilę i moment się sprzedał) tylko jakiś mały diesel. Nawet 4,2 diesla nie ma w ofercie?

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #186 dnia: 18 Lipca 2021, 19:26:44 »
Większość problemów o których piszecie, mnie nie będzie dotyczyć.

Czyli mam rozumieć że będziesz jak Flistons sterował autem?

Przecież silnik to nie wszystko, jest elektryka która w BMW jest skrajnym kiblem powyżej lat e46.

I oczywiście tu już Ci nic nie przeszkodzi specjalnie dla Ciebie pewnie zmieni się to co kuleje od 20lat. Bravo !

p.s.

Pogadaj na serwisie tak z flaszką w ręku jak wygląda usuwanie awarii w pluginach   :shock:

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #187 dnia: 18 Lipca 2021, 20:14:15 »
Nie wiem z jakiej książki czerpiesz te mity :).
W rodzinie jest parę BMW, są też Fiaty, Ople i inne niż Toyota marki.
Większych problemów nikt nie miał :).
Mi za to głupio, jak któryś ze szwagrów pyta, czy w mojej Camry też przybywa oleju?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #188 dnia: 18 Lipca 2021, 20:59:04 »
Ileż to już czasu upłynęło od premiery Camry? Jakieś przykłady uwalonych silników z powodu  "fit oleum"?
Cały świat milczy... to chyba dobrze?

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #189 dnia: 18 Lipca 2021, 22:18:46 »
Nie wiem z jakiej książki czerpiesz te mity :).
Tia mity a potem Ci pogromcy mitów mają minki nietęgie jak trzeba rytować ich syfika...
Zresztą biuletyny serwisowe bmwe wyglądające jak książki telefoniczne to też mity ale w formie pisanej    :good:

W rodzinie jest parę BMW, są też Fiaty, Ople i inne niż Toyota marki.
Tu kiepsko trafiłeś bo zarabiam na "pogromcach mitów" i troszku mam inną perspektywę niż Fiat szwagra od strony cioci zza miedzy wujka  :grin:

Większych problemów nikt nie miał :).
Dobre, są upały ale aż takie  <zalamka>
Tak właściwie to słyszę to za każdym razem "większych problemów nie mam" tylko troszkę mi stuka i Alladyn się świeci z kamerką  :shock:

Mi za to głupio, jak któryś ze szwagrów pyta, czy w mojej Camry też przybywa oleju?
Ta, już pyta...  :good:

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #190 dnia: 18 Lipca 2021, 22:22:58 »
Wiem, że nie dopuszczasz tej myśli do siebie.
Tylko w UE stosują filtr cząstek stałych, z którym najprawdopodobniej spece sobie nie poradzili.
Jak już wszyscy zauważyli, problem dotyczy, krótkich odcinków w zimie.
10 km x 30 dni x 4 m-ce zimowe daje 1200 rocznie.
Wada wyjdzie po 30-50 tys. Czyli za 25 lat :).
Tylko nikt tyle auta nie trzyma.
Nie jeden kupi za 5-7 lat super Camry z niskim przebiegiem i się zdziwi jak zacznie normalnie użytkować.
Pamietam na forum Renault. Tam tez nikt nie wierzył w padające silniki, jako przykłady podawali służbówki walące kilometry na potęgę. W przypadku cywilnych egzemplarzy prawda okazała się inna :).
Zresztą ten temat nie jest o przekonywaniu innych, czy paliwo w oleju ma wpływ na żywotność silnika czy nie. Tylko na co zmienić Camry  :wallbash:.
Nie rozumiem po co przekonywać do Camry, kogoś kto ma ten model od 2 lat  <zalamka>

ps. zapomniałem, że po Camry, może być tylko Toyota  :wallbash:
Zapytam się żony czy przesiadamy się do Aygo, bo tylko tego modelu nie mieliśmy :)
Pomijając Highlandera, który w UE oferowany jest z silnikiem takim samym jak w Camry. Czyli auto dla emeryta.
Zresztą przyszłość to elektryk :). Niedostępny poza francuskim Proace. Toyota zamierza wciskać hybrydy ile się będzie dało.
I jeszcze z tego co piszesz to np. BMW potrafi przyznać się do błędu i wydać biuletyn serwisowy. Dla Toyoty coś takiego nie istnieje. Najpierw plombują klientom silniki taśmą malarską, a potem odsyłają do filmików Hondy. Nie wiadomo czy się śmiać czy płakać :)
« Ostatnia zmiana: 18 Lipca 2021, 22:35:24 wysłana przez KubaCamry »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #191 dnia: 18 Lipca 2021, 22:44:44 »
"10 km x 30 dni x 4 m-ce zimowe daje 1200 rocznie.
Wada wyjdzie po 30-50 tys. Czyli za 25 lat"
Śmiać się czy płakać...
1200 rocznie...rowerem od początku roku mam już...1120 (a w tym roku mało jeżdżę). Zdrowo, na kalorie a nie prąd, to jest przyszłość z przeszłości pochodząca :)
Więc po Camry tylko rower  :good:
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #192 dnia: 18 Lipca 2021, 22:48:48 »
"10 km x 30 dni x 4 m-ce zimowe daje 1200 rocznie.
Wada wyjdzie po 30-50 tys. Czyli za 25 lat"
Śmiać się czy płakać...
1200 rocznie...rowerem od początku roku mam już...1120 (a w tym roku mało jeżdżę). Zdrowo, na kalorie a nie prąd, to jest przyszłość z przeszłości pochodząca :)
Więc po Camry tylko rower  :good:
W Krakowie tylko rower.
Wszystkie czteropasmówki w centrum zwężają do dwóch i wydzielają ścieżki dla pedalistów

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #193 dnia: 18 Lipca 2021, 23:24:54 »
Nie rozumiem po co przekonywać do Camry, kogoś kto ma ten model od 2 lat

Nikt do niczego nie przekonuje tylko temat jest o substytucie camry więc trzeba brać całokształt zaczynając od ceny idąc przez technikę aż do samego końca a nie pisać o autach 2x droższych i co ciekawe na pierwszym miejscu europejskich premium psujaków mówiąc wcześniej o bezawaryjności.
Więc chyba to nie jest żaden substytut tylko dopłata do zmiany segmentu auta.

BMW potrafi przyznać się do błędu i wydać biuletyn serwisowy.
Z jednej strony starasz się być taki rozsądny a z drugiej powielasz mity aż w oczy szczypie.
Z każda marką jest podobnie są ustalane oficjalne akcje naprawcze z jakiegoś klucza bliżej nam nie znanego niestety występuje też wiele usterek które się powtarzają a nikt o tym oficjalnie nie pisze.
Twoja wiara w BMW jest dosyć śmieszna bo mówimy o firmie która z psa wpuściła miliony 1,6 thp które po 70k.km. nadawały się do wymiany albo rekordowe r3 które rozpadało się po 40k.km.i co z tym rozpisywaniem się w biuletynach... a gdzie reszta ? Zaczynając od detali kończąc na naprawdę grubych tematach.

Ogólnie camry na swojej półce cenowej, klasowej + bycia sedanem nie ma zbyt wielu substytutów jak nie żadnego.

Dokładnie tak samo jak bmw V8 i manual też nie ma substytutu.     

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #194 dnia: 19 Lipca 2021, 06:43:26 »
Jak nie ma substytutu, to po co dyskutować.
Zresztą jak widać, z fanboy?ami nie ma to żadnego sensu.
Zasypią cię informacjami o awaryjnych silnikach benzynowych, silnikach których w twojej propozycji nie ma.
Zapomną też o vvti i spalaniu oleju, lub 2.0 d4d z opadającymi cylindrami.
Czyli podyskutują sobie o czymś czego w ofercie już nie ma :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl